Novosti

Društvo

Dejan Jović dobitnik priznanja Knjiga desetljeća

Nagradu "Krunoslav Sukić" osječkog Centra za mir nenasilje i ljudska prava Dejan Jović dobio je za knjigu "Rat i mit – Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj", dok su Kninjani Igor Čoko i Slaven Rašković primili priznanje za djelo "Živjeti u Limbu – knjiga ožiljaka"

Large jovic

Dejan Jović (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava objavio je dobitnike nagrada i priznanja "Krunoslav Sukić", koje osječka organizacija dodjeljuje od 2009. godine u čast uglednog intelektualca Krunoslava Sukića. Nagrade su namijenjene pojedincima, organizacijama i institucijama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka te dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja u Hrvatskoj.

Priznanje Knjiga desetljeća dodijeljeno je predsjedniku Savjeta SNV-a Dejanu Joviću za "Rat i mit – Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj" te Igoru Čoki i Slavenu Raškoviću za njihovu fotomonografiju o Kninu "Živjeti u Limbu – knjiga ožiljaka".

Ovogodišnji dobitnici nagrada su redateljica nagrađivanog filma „Dnevnik Diana Budisavljević“ Dana Budisavljević, novinarka RTL-a Danka Derifaj i predsjednica Europskog volonterskog centra Lejli Šehić Relić, dok su priznanja primili Ekumenska inicijativa žena Omiš, Inicijativa "Jedni za druge" te Mario Kožić i Ivo Šegota za širenje prava homoseksualnih parova, a posebno priznanje dobila je Ajna Jusić. Priznanje Mirotvorna škola ide osnovnim školama Ivani Brlić Mažuranić iz Ogulina i Vladimir Nazor iz Potpićana.

"Svojim znanstvenim kapacitetima, s eruptivnom publicističkom strašću u izvedbi i željeznom hrabrošću u obrani argumenata, Dejan Jović je ispisao djelo ozbiljnog autorskog integriteta i visokih moralnih dosega koji se uklapaju u najstrože svjetske standarde dokumentarističkog političko-povijesnog žanra. Imaju sve poželjne sastojke non ficton bestselera: uzbudljivu naraciju, epski zamah temeljen na analizama individualnih sudbina te obilje riskantnog i istraživačkog traganja (koncentrirano praćenog naučnim faktima) za tajnama brze proizvodnje historije i njenog organskog parazita – politike. Briljantan Jovićev stil, lišen svakog suhoparnog dociranja, prepun erudicije i neutažive žeđi za očuvanjem historiografske misli, čini knjigu 'Rat i mit' nezaobilaznim  rudnikom za sve daljnje istraživače kojima je povijest zanat i misija", stoji u obrazloženju.

Ističe se da je pojava "Rata i mita" na javnoj sceni Hrvatske prvorazredan događaj, knjiga koja bi mogla i morala biti tretirana kao jedna od temeljnih postaja ove zemlje, ukoliko ikada želi dospjeti u modernitet. "Ona sadržajno demaskira histeriju koja je na našim prostorima nasilno zamijenila historiju. Pronicljivo, hrabro i energično, Jović analizira pogubno mitotvorstvo organski vezano za kult rata koje je ugrađeno u temelje Hrvatske. Za račune gole moći, društvene elite Hrvatske neprekidno u ovih tridesetak godina ne prestaju varirati dogmu o Domovinskom ratu kao jedinom i nedodirljivom zalogu postanka ove države. Dejan Jović jedan je od onih istaknutih pojedinaca koji se ne boji dići glas protiv takvog nazdanog i toksičnog jednoumlja. Knjiga je ovo desetljeća sasvim izvjesno ne samo u Hrvatskoj nego i u svim post-jugoslavenskim zemljama. Dobro je da je imamo!", zaključuje se.

Slaven Rašković i Igor Čoko (FOTO Duško Jaramaz/PIXSELL)

Kninjani Čoko i Rašković dobili su nagradu za knjigu vođenu empatijom koja, ostavljajući iza sebe raseljene i opustošene duše, otvara nadu da ćemo se pričama poput kninske ili vukovarske moći i htjeti baviti kao što su to učinili Rašković i Čoko i na taj način stvoriti preduvjete boljeg i pravednijeg društva.

"'Jedino što je u Kninu naraslo u posljednjih 25 godina je gradsko groblje" – gorka je, potresna i realna tvrdnja neimenovanog Kninjanina, građanina zarobljenog u limbu između zamrznute prošlosti i neizvjesne budućnosti. Ovom tužnom izjavom, kao nekim epitafom, otvara se 'Život u limbu: knjiga ožiljaka' Slavena Raškovića i Igora Čoke, objavljena u proljeće 2020., u izdanju beogradske podružnice njemačkog Foruma Zivilier Friedensdienst. Obimom mala, 'Život u limbu' je prevažna veličanstvena knjiga, snažno nabijena stvarnim i metaforičkim lekcijama o ljudskosti i neljudskosti, o humanosti i zvjerstvima ili otrovu ravnodušja", stoji u obrazloženju, uz konstataciju da se autori odrješitim rezovima bave anatomijom mitologije kojom se u ovih trideset godina od Knina i s hrvatske i sa srpske strane naizmjence oblikovala prijestolnica nacionalističkog virusa ludila koja je završavala u zločinima, mržnji i progonima.

Tim povodom Jović je na Facebooku objavio ovaj status: "S osjećajem ponosa i zahvalnosti primio sam vijest da je moja knjiga "Rat i mit: politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj" dobila nagradu "Krunoslav Sukić" kao "knjiga desetljeća" (2010. - 2020.) koja se dodjeljuje knjigama koje promiču nenasilje i mir. Nagradu dodjeljuje posebna komisija Centra za mir iz Osijeka. Prethodno je, za desetljeće od 2000. do 2010. tu nagradu dobio Slavko Goldstein za knjigu "1941: godina koja se vraća", što me čini posebno ponosnim, s obzirom da visoko cijenim i g. Goldsteina i njegovu izvanrednu knjigu. Nagradu je ove godine dobila i knjiga Igora Čoke i Slavena Slaven Raškovića: "Živjeti u limbu: knjiga ožiljaka", te koristim prigodu da čestitam kolegama. Dodjela priznanja bit će u petak, a tim povodom snimili smo i podcast u kojem govorimo o našim knjigama, koji će biti emitiran uskoro. Čini me posebno ponosnim što se nagrada dodjeljuje za doprinos kulturi nenasilja, toliko potrebnoj u našem društvu. Hvala predlagateljima, žiriju i instituciji koja me je učinila sretnim i ponosnim."

Svečana online dodjela Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" 2020. održat će se 11. prosinca u 18 sati u HNK-u Osijek prijenosom uživo na Facebooku

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više