Novosti

Intervju

Slaven Rašković: Opasne veze

‘U prva tri dana rada Mozaika veza imali smo preko 5.800 korisnika, a najpretraživaniji su pojmovi Andrej Plenković, Milijan Brkić i Milan Bandić’, govori voditelj digitalnog tima GONG-a

Pw8y4d9zbrjdiz79bglpgnyyodb

Slaven Rašković (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Koja je namjena internetskog alata Mozaik veza na web-stranicama GONG-a?

Osnovna namjena Mozaika veza je da razvijemo novi alat za novinare i zainteresiranu javnost kako bi mogli na jednom mjestu pretraživati sve dostupne javne registre i baze državnih institucija, a u svrhu pronalaska informacija o povezanosti politički izloženih osoba u Hrvatskoj. Najveći izazov bio je dobivanje javnih registara i baza od državnih tijela jer mnogi registri nisu dostupni javnosti i nemoguće ih je preuzeti u čitljivom formatu koji možemo obraditi, tako da smo od početne liste želja s više od 20 registara i baza dobili njih sedam-osam, a aktivno radimo na tome da dobijemo i ostale. Kako bismo dobili pristup bazama, ne računamo samo na dobru volju ljudi koji rade u tim tijelima, nego se pozivamo na Zakon o pravu na pristup informacijama kao ključni alat kojim dolazimo do registara i baza koje su, kako sam rekao, često u lošem formatu pa njihovo preuzimanje predstavlja tehnički izazov. Sada Mozaik veza ima podatke o preko 390.000 fizičkih i oko 280.000 pravnih osoba sa skoro milion veza među njima, što pokazuje da sadrži dosta podataka, iako ne onoliko koliko bismo željeli.

Kakav je bio interes prvih dana rada i za koje pojedince su se posjetitelji najviše zanimali?

U prva tri dana rada Mozaika veza imali smo preko 5.800 korisnika, a najpretraživaniji su pojmovi Andrej Plenković, Milijan Brkić i Milan Bandić. Na doradi Mozaika intenzivno ćemo raditi do kraja ove godine.

Postoji li mogućnost zloupotrebe Mozaika i kolika je pravna validnost podataka dobivenih primjenom ovog alata?

Smatramo da ne postoji nikakva značajna mogućnost zloupotrebe jer u javnost nismo plasirali nikakve nove podatke, nego ističemo da se radi o podacima koji su javno dostupni i koje spajamo da budu na jednom mjestu kako bismo novinarima i ostalima uštedjeli vrijeme dolaska do informacija. Upozorili smo da odgovaramo za funkcionalnost. Trudimo se da podaci budu prikazani jednako kao u originalnom izvoru, tako da ne prihvaćamo odgovornost za pogrešne podatke koji se nalaze u registrima i bazama državnih tijela. Otvoreni smo za komentare javnosti i uočene pogreške prosljeđujemo onima u čijim se registrima i bazama nalaze.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više