Novosti

Društvo

Izložba dramatičnih postratnih fotografija iz Vukovara 1991. 

U ponedjeljak, 19. septembra, u 18 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe fotografija i promocija knjige "Sloboda do temelja" užičkog fotoreportera Miloša Cvetkovića – Cveleta koji je krajem 1991. snimao događanja u Vukovaru

Large sloboda cvele

U Novinarskom domu u Zagrebu, u ponedjeljak 19. rujna, bit će otvorena izložba fotografija i održana promocija knjige "Sloboda do temelja" užičkog fotoreportera Miloša Cvetkovića Cveleta. Na promociji će govoriti urednik knjige Slaven Rašković i novinar Boris Pavelić, dok će autor Cvetković javiti video izjavom.

Izložba fotografija koje dokumentiraju rat u Vukovaru 1991. godine bila je postavljena u Beogradu te prije dva tjedna u Šibeniku, u okviru festivala FALIŠ. Izložba predstavlja izbor Cvetkovićevih fotografija objavljenih u njegovoj fotomonografiji "Sloboda do temelja" (2021., Forum ZFD)

Fotomonografija i izložba pokazuju crno-bijele fotografije koje je Cvetković snimio kao fotoreporter lista ''Borba'', prateći jedinice Jugoslavenske narodne armije, teritorijalne obrane i srpskih dobrovoljaca u jesen 1991. godine u okolini i u samom Vukovaru. Fotografije dokumentiraju srušene zgrade u gradu, leševe na ulicama i među ruševinama, pripadnike JNA i teritorijalaca tokom borbi, kolone civila, kao i hrvatske zarobljenike nakon što je JNA ušla u grad na obali Dunava 18. novembra 1991. godine. O izložbi je Cvetković govorio za Novosti gdje možete pogledati i dramatične fotografije.   

žKnjiga je podijeljena u tri dijela. "Preludij" dokumentira događaje koji su prethodili vukovarskoj strahoti i dolasku dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i drugih paravojnih formacija iz Srbije. "Welcome to Yugoslavia" je naziv drugog poglavlja koje svjedoči o angažiranju JNA, dok je u trećem dijelu "Sloboda do temelja" zabilježen ulazak JNA i srpskih paravojnih formacija u taj grad.

"Knjiga fotografija, Miloša Cvetkovića - Cveleta, priča je o Vukovaru. Gradu koji je pretrpeo nezapamćeno stradanje još od Drugog svetskog rata, a koji danas živi zamrznut u svojoj traumi kao živi memorijal. O tome kako su oduzeti život i dostojanstvo ljudi i jednog grada, sve je viđeno i zabeleženo od strane neposrednog svedoka Cvetkovića, koji je u svom fotoreporterskom poduhvatu beskompromisan", stoji u recenziji knjige.

"U ratu se čoveku događaju bol, tuga, patnja, strah. Smatrao sam svojim profesionalnim izazovom da moje fotografije to pokažu. Jer, posao foto-reportera je da prati događaje, a upravo je rat jedan od najintenzivnijih događaja među ljudima", kaže Cvetković i dodaje da mu je bilo žao što, kao domaći fotoreporter, za razliku od stranih kolega, nije mogao pratiti i snimati događaje s obje strane.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više