Novosti

Politika

Alternativni glas Tomislava Jakića

S Tomislavom Jakićem čitatelj se može i ne slagati u nekom stavu, ali mu nitko ne može osporiti utemeljenost argumenata u činjenicama, a bez te osnove nema ni kvalitetne rasprave, istaknula je Morana Kasapović na promociji nove Jakiće knjige "Točno na Tacno.net; svijet u kome živimo"

Nova knjiga Tomislava Jakića "Točno na Tacno.net; svijet u kome živimo" promovirana je u petak ispred publike koja je ispunila dvoranu Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske u Zagrebu. Predstavili su je, uz autora, njegovi novinarski kolege Morana Kasapović i Boris Pavelić. Događaju su prisustvovali brojni ugledni pojedinci iz političkog života, poput Stjepana Mesića, Budimira Lončara, Jovana Vejnovića, te predsjednika SABH-a Franje Habulina koji je na početku i pozdravio okupljene.

Knjiga je sastavljena od 49 članaka što ih je Jakić napisao između početka pošle godine i ljeta ove, a objavljeni su na mostarskom portalu Tačno, pa se u ime tog medija nakratko publici u Zagrebu obratio i novinar Amer Bahtijar. Izdavač knjige je inače Centar za kritičko mišljenje iz Mostara, a ta dva pojma – točnost i kritičko mišljenje – zacijelo se mogu smatrati lajtmotivom promocije i Jakićeva djela općenito.

Pavelić je u tom smislu naglasio da dodanu vrijednost knjige nosi činjenica što autor uspješno predviđa politička zbivanja, ne samo analizira. S obzirom na situaciju, njegov glas i poštivanje fakata te hrabro iznošenje vlastitih zaključaka, taj kolega smatra danas upravo - alternativnim. Nabrojao je uz to Boris Pavelić i teme odvojenih poglavlja među koricama: demokracija, revizionizam, laž u politici, Tito, Mesić, Merkel, Hrvatska, SAD i Ukrajina, itd.

Nadalje se dalo čuti ponešto o Jakićevu neprihvaćanju da već imamo i institucije koje označavaju fake news, čak im donekle tako dajući legitimitet. Morana Kasapović istaknula je pak, među ostalim, da se s Tomislavom Jakićem čitatelj može i ne slagati u nekom stavu, ali mu nitko ne može osporiti utemeljenost argumenata u činjenicama. Bez te osnove nema ni kvalitetne rasprave, pa je po njezinu mišljenju to jedan od razloga što je takva društvena aktivnost generalno, u prilično velikoj mjeri, nestala iz javnog prostora.

- Nestala je i vanjska politika iz prvih minuta televizijskih dnevnika - dodala je - što se dobro vidi po temi rata u Ukrajini koja je to mjesto prepustila biserima naših političara. Jakić se pak nalazi u drukčijem novinarstvu, kakvo je prije bilo i kakvo bi danas moralo biti. To znači i propitivanje teme rata u Ukrajini mimo zadanih teza, a ono autoru donosi etiketu Putinova zagovornika.

U potonjoj konstataciji se velikim dijelom krije i odgovor na pitanje zbog čega je ime Tomislava Jakića već desetak mjeseci praktično nemoguće vidjeti u medijskom domaćemu mainstreamu.

- Taj rat nije počeo u veljači ove godine - kazao je on sam u SABH-u o tome -„nego ima dužu genezu, a ne možemo se samo tako praviti da nas ona ne zanima. Rusija je vojno napala Ukrajinu, nesporno je, i prekršila je norme međunarodnog prava i Povelju UN-a.

Ipak, dometnut će Jakić, mnogo je raznih ključnih momenata s druge strane, naročito američke, prethodilo tome.

O tim i takvim konkretnim momentima se dade čitati u njegovim tekstovima, ali danas već jedino na portalu Tačno, za one koji uopće žele znati, te ne zaobilaziti cjelovitu istinu.

- Ako se ne želi, onda nema dodatnih pitanja, pa ni odgovora. Ja plediram isključivo na to da se problemi sagledavaju u svom kontekstu i punoj genezi. Da se ne vide samo posljedice, nego i uzroci, i da se među njima uspostavi veza - zaključio je.

A otpočeo je svoje obraćanje, da ne zaboravimo, izjavom kako mu je ova knjiga svojevrsni profesionalni testament.

- I ne znači da ću sutra prestati pisati - pojasnio je Jakić - ali svakako nemam volje ni ambicije da obavezno pišem dok sam živ. Nego dok postoji auditorij poput vas, koji će s razumijevanjem primiti moje razmišljanje, čak i ako se ne slaže s njim.

Sudeći po odazivu i reakcijama na promociji u SABH-u, dakle, nema bojazni: pisat će Tomislav Jakić i dalje, za publiku na mostarskom portalu i možebitno opet šire.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više