Novosti

Politika

"Zašto je Bosna a ne ništa"

U Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u Zagrebu u petak u 18 sati održat će se promocija knjige političkih eseja "Zašto je Bosna a ne ništa" profesora na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Nerzuka Ćurka. Na promociji će govoriti Vesna Pusić i Boris Pavelić

Large nerzuk

U petak, 21. siječnja, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u Zagrebu održat će se promocija knjige "Zašto je Bosna a ne ništa" profesora na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Nerzuka Ćurka koju su objavili Centar za kritičko mišljenje i portal Tačno.net. Na promociji će govoriti bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i novinar Boris Pavelić.

Riječ je o zbirci političkih eseja u kojima se autor bavi bosanskohercegovačkom krizom, domaćim vlastodršcima, odnosom susjeda prema Bosni i Hercegovini, utopijama i perspektivama ove zemlje.

"Postoje trenuci u političkom, socijalnom i kulturnom životu neke zemlje koji vas naprosto zovu, provociraju da pokušate da date neki odgovor na nevjerovatno dramatične izazove u kojima se zemlja nalazi. Upravo je takav slučaj s Bosnom i Hercegovinom koja je u vrlo teškoj i zahtjevnoj situaciji. I prepustiti samo, vrlo često, nekompetentnim političarima da odlučuju o Bosni i Hercegovini bilo bi krajnje pogrešno. Rukovođen intelektualnom idejom da učinim uvijek ono što mogu, napisao sam ovu knjigu s vrlo jasnim i indikativnim naslovom da, u vremenu kojeg možemo imenovati antibosanskohercegovačkim dobom, ponudim sijaset političkih, kulturnih, socijalnih i drugih odgovora koliko ova zemlja ima smisla i koliko vrijedi da se ona razvija kao ozbiljna i dugotrajna država i kao ozbiljna i dugotrajna politička i kulturna činjenica", kazao je Ćurak u jednom od intervjua povodom izlaska knjige krajem prošle godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više