Novosti

Politika

Deset velikih europskih gradova traži pomoć u borbi protiv Airbnbija

Gradovi predvođeni Amsterdamom, Parizom i Berlinom, traže pomoć u borbi protiv ubrzanog širenja Airbnbija po gradovima

G7y9q3miuwapoul3lvy5ew0drs1

Tamo gdje se stanovi mogu unosnije iznajmiti za turizam, nestaju s tradicionalnog tržišta za iznajmljivanje, stoji u pismu gradova  (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Deset europskih gradova zatražilo je pomoć od EU u borbi protiv platforme za iznajmljivanje stanova Airbnbija, javlja The Guardian. Upozoravaju da se lokalnom stanovništvu onemogućava iznajmljivanje stanova i da mijenjaju izgled pojedinih gradskih četvrti.

U zajedničkom pismu Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Krakov, München, Pariz, Valencija i Beč traže da se pitanje ‘eksplozivnog rasta‘ globalnih platformi za kratkoročni najam nađe na sljedećem dnevnom redu europskih povjerenika.

Inače, u travnju ove godine Europski sud pravde donio je neobavezujuće mišljenje da se prema zakonu EU Airbnb treba smatrati pružateljem digitalnih informacija, a ne tradicionalnim agentom za nekretnine.

Ako sud potvrdi to mišljenje Airbnbija i sličnim platformama bit će omogućeno da slobodno posluju te neće morati poštovati nikakve propise lokalnih sredina koji se tiču regulacije turizma.

‘Europski gradovi vjeruju da bi se stanovi trebali koristiti prvenstveno za življenje. Mnogi osjećaju posljedice zbog ozbiljnog nedostatka stambenog prostora. Tamo gdje se stanovi mogu unosnije iznajmiti za turizam, oni nestaju s tradicionalnog tržišta za iznajmljivanje’, stoji u pismu gradova koje je poslalo gradsko vijeće Amsterdama.

U pismu se navodi i da bi lokalne vlasti morale imati mogućnost da se suprotstave negativnim efektima ‘booma’ kratkoročnog iznajmljivanja kao što je povećanje cijene dugoročnih najmova za stanovanje ili rastuće turistifikacije stambenih četvrti.

‘Oduvijek je postojala mogućnost da se kroz urbano planiranje reguliraju lokalne aktivnosti. No čini se da bi Europski sud mogao implicirati da to više neće biti tako kad je riječ o velikim internetskim gigantima’, stoji u pismu.

Nakon nekoliko godina ubrzanog rasta, Airbnb trenutno ima više od 18 tisuća oglasa u Amsterdamu i Barceloni, 22 tisuće u Berlinu i skoro 60 tisuća u Parizu.

Prošle godine Palma de Mallorca izglasala je zabranu skoro svih oglasa na ovoj platformi. A i mnogi drugi gradovi nastoje doskočiti ovom problemu. U Parizu je za najmodavce uvedena kazna ako ne registriraju djelatnost iznajmljivanja za kratkoročne najmove, dok je Amsterdam pokušao uvesti ograničenje za jedan mjesec u godini za kratkoročne najmove. Barcelona je pak prošle godine uvela zabranu za sve nove dozvole za kratkoročno iznajmljivanje.

No lokalne vlasti sada strahuju da nastojanja EU da promovira internet poslovanje i ‘ekonomiju dijeljenja’ prijete njihovim pokušajima da osiguraju da stambene gradske četvrti ostanu i dostupne za lokalno stanovništvo.

‘Gradovi nisu protiv ovakve vrste iznajmljivanja za turiste. Turizam omogućuje gradovima prihode i stvara poslove. No misle da moraju biti u mogućnosti sami donositi pravila’, stoji u pismu.

Gradove najviše zabrinjava to što se općenito smatra kako platforme za iznajmljivanje ne moraju dijeliti podatke o iznajmljivanju s lokalnim vlastima kojima bi to olakšalo regulaciju stanja i osmišljavanje propisa.

‘Potrebno je uvesti legalne okvire koji će natjerati platforme da surađuju s nama po pitanju registracije i podataka o iznajmljivanju nekretnina na njihovim platformama’ stoji u pismu u kojem se dodaje kako platforme tvrde da su spremne na suradnju no to se u praksi ne događa.

U travnju su iz Airbnbija pozdravili mišljenje Europskog suda za pravdu koje je, kako su izjavili, ‘dalo jasan pregled o tome koji se propisi trebaju primijeniti na platforme za zajedničku ekonomiju te kako ti propisi mogu pomoći stvaranju novih prilika za potrošače’.

Dogradonačelnik Pariza Ian Brossat, zadužen za pitanja stanovanja, izjavio je kako se situacija toliko pogoršala da u četiri arondismana u centru Pariza četvrtina svih nekretnina više nemaju namjenu stanovanja već se koriste samo za kratkoročne najmove za turiste.

Dodao je da su uveli nova pravila te da se situacija sada stabilizirala, no problem je što se Airbnb sada okreće Europskoj komisiji i poziva na zakonske okvire koji idu njima u korist.

Brossat je izjavio i kako se ne može multinacionalnim platformama dopustiti da budu moćnije od samih gradova i država.

EU mora biti na strani stanara, a ne ovih velikih tvrtki’, rekao je.

Link: https://www.theguardian.com/cities/2019/jun/20/ten-cities-ask-eu-for-help-to-fight-airbnb-expansion?fbclid=IwAR20TcjEm0W7x07OUURyPVScFlWUUGQMJQHFlmtxNJ5Xbp7j44F4FH6EN10

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više