Novosti

Politika

Direktore na tračnice

Nastupio je raspad sistema u HŽ Putničkom prijevozu – ispada po navodima s terena i izjavama Sindikata strojovođa koji najavljuje generalni štrajk strojovođa za sredinu idućeg mjeseca ukoliko pregovori ne dovedu do mirenja

Arfxuo3w69i9qww2vpe0pkf6n50

(foto Goran Jakuš/PIXSELL)

Nastupio je raspad sistema u Putničkom prijevozu – ispada po navodima s terena i izjavama Sindikata strojovođa koji najavljuje generalni štrajk strojovođa za sredinu idućeg mjeseca ukoliko pregovori ne dovedu do mirenja. Najnovije katastrofične vijesti govore da je uprava Putničkog prijevoza pokrenula proceduru ukidanja svih vlakova od Zagreba prema Splitu, a razlog je taj što nedostaje strojovođa, odnosno ‘oni ne žele raditi prekovremeno’; režimski mediji istovremeno dodatno zakuhavaju stvar tvrdnjama kako bezobrazni strojovođe uzrokuju zastoje jer pretjeruju s korištenjem zaostalih prošlogodišnjih odmora.

Da u putničkom prijevozu manjka strojovođa i da se lokomotive prekomjerno kvare, konstantno upozorava predsjednik Sindikata Dalibor Petrović, dok potpredsjednik Uprave Putničkog prijevoza Dražen Ratković tvrdi da ih ima dovoljno za normalan rad i da je prekovremeni rad ostvaren u skladu s kolektivnim ugovorom, pa mu nije jasno zašto se Sindikat žali. Čini se da bi pravi razlog ukidanja vlakova mogao biti taj što je Ratković u svome mandatu, prema tvrdnjama Sindikata strojovođa, u okviru restrukturiranja te tvrtke podijelio otkaze i otpremnine za čak 154 strojovođe. Stoga, bizarne li situacije, oni koji su ostali nemaju kada iskoristiti ni svoj godišnji odmor, koji im je itekako potreban jer se radi o vrlo odgovornom zanimanju.

- Kolektivnim ugovorom utvrđeno je da nikakav prekovremeni rad ne dolazi u obzir ukoliko strojovođa osjeća da ga ne može izdržati, a takvo stanje traje od lipnja prošle godine, otkad traje sustavno maltretiranje strojovođa - upozorio je javnost sindikalist Petrović.

Riječ je o iznimno opasnoj situaciji: strojovođe koje se tjera na prekovremeni rad riskiraju vlastite i živote putnika. Zbog toga umorni strojovođe s pravom moraju odbiti prekovremeni rad – dovoljno se prisjetiti velike željezničke nesreće 1974. u Zagrebu, kada je poginulo 167 putnika. Tada su za tragediju optuženi strojovođa i njegov asistent, a glavni uzrok nesreće je bila – njihova iscrpljenost.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više