Novosti

Politika

Đapić prijeti ambasadoru SAD-a izgonom zbog obnove doma u Srbu

Predsjednički kandidat stranke Desno zaprijetio je američkom ambasadoru Williamu Kohorstu da će posljedice doniranja 350.000 dolara u obnovu mjesnog doma u Srbu snositi i sam – Donald Trump!?

54u6i6l542gwv0grm95thoglhva

William Kohorst i Rajka Rađenović otvaraju obnovljeni dom u Srbu

Anto Đapić, predsjednik nečega što se zove Desno i predstavlja kao politička stranka, na gotovo pet novinskih kartica napao je američkog ambasadora u Hrvatskoj Williama Kohorsta jer su Amerikanci donirali 350.000 dolara za obnovu Mjesnog doma - Spomen doma borcima NOB-a u Srbu.

Obrušio se Đapić pritom i na cjelokupnu američku administraciju, posebno na bivšeg predsjednika Baracka Obamu, pa već uobičajeno na SNV i Milorada Pupovca, a nije propustio upozoriti ni Donalda Trumpa da bi ga ovaj američki potez mogao koštati pobjede na idućim predsjedničkim izborima u SAD-u, jer da će se Đapić osobno potruditi da njegovo priopćenje dođe do svakog američkog Hrvata koji onda neće glasati za Trumpa. Osim toga, također je napisao, kako se namjerava kandidirati na istim izborima u Hrvatskoj siguran je da će mu reagiranje protiv ovakve američke politike donijeti pobjedu pa da će on biti budući predsjednik Hrvatske, a s njim neće biti šale, jer bi Kohorsta u tom slučaju čekala karta 'u jednom smjeru', odnosno bio bi protjeran iz Hrvatske.

Što se to dogodilo u Srbu da je ovako iziritiralo Đapića? Američki ambasador Kohorst u petak je, zajedno sa zamjenicom načelnika općine Gračac Rajkom Rađenović, svečano otvorio obnovljeni društveni dom kojem su propali krov i stolarija, pa su korisnici prostora – više udruga, mjesni odbor i Hrvatska pošta – morali iseliti iz njega. Kako sami nemaju novca, a nisu naišli na razumijevanje županijskih i državnih vlasti, mještani Srba odlučili su aplicirati projekt na natječaj američke ambasade u Zagrebu koja ga je prepoznala i pomogla u renoviranju. Projekt obnove financirala je Evropska komanda vojske SAD – EUCOM s 250.000 dolara, dok je za provedbu bio zadužen U.S. Army Corps of Engineers (USACE). U pripremu je uloženo još 100.000 dolara. Lokalnoj udruzi Una u izradi idejnih planova pomogla je agencija UNDP sa 65.000 kuna, a SNV je opremio dio uredskog prostora doma s 50.000 kuna. Poseban naglasak, kako su pisale Novosti, bio je stavljen na obnovu muzeja NOB-a, uređenje male sale za projekciju filmova prilikom obilježavanja Dana ustanka i prijem gostiju i učesnika proslave.

Kohorst je tom prilikom rekao da mu je čast da može svečano obilježiti završetak renoviranja doma, posebno istaknuvši važnost partnerstva s hrvatskim građanima. 'Vjerujem da će društveni dom biti vrijedan resurs u vašoj zajednici. Svima nama u američkom veleposlanstvu je drago što ćemo se moći vratiti u Srb i svjedočiti poboljšanju rada i života svih ljudi u Srbu', rekao je Kohorst i dodao da je čitao o povijesti Srba te da mu je Pupovac pomogao svojim uvidom. 'Znam da je ovdje bilo puno tragedije i nadam se da će u budućnosti te rane zacijeliti i da će se krenuti dalje', zaključio je.

Takav potez američke ambasade Đapić je nazvao 'otvorenim neprijateljskim djelovanjem prema mome narodu'. 'Američko financiranje spomen doma lažnim partizanskim borcima u Srbu ne želim adresirati Vama na obraz i savjest, jer je vrlo vjerojatno odluku o tome donijela Obamina administracija. To što ste uradili je izravan udar protiv hrvatskog naroda, a ne može biti ni pomoć hrvatskim građanima, jer srpska i komunistička simbolika Srba je terorističke naravi, koja isključuje samu mogućnost postojanja bilo čega hrvatskoga, pa i građana', napisao je Đapić, usporedivši obnovu društvenog doma u Srbu sa ni manje ni više nego - podizanjem spomenika i veličanjem Osame bin Ladena u New Yorku.

Zaprijetio je Kohorstu da će njegovo pismo pročitati i 'golema većina među milijun Amerikanaca hrvatskog podrijetla i da neće honorirati Vašoj aktualnoj administraciji takvo ponašanje protiv svoga naroda i demonstraciju nepoštovanja do otvorenoga neprijateljstva'. 'Želite li izazivajući njihov gnjev otežati politici predsjednika Trumpa, koji Vas je poslao u Zagreb i ostaviti ga bez stotina tisuća do milijun glasova? Sumnjam da će biti presretni zbog Vašega ponašanja, a potrudit ću se da ovo pismo dospije do svakoga američkog Hrvata, ali i do Vaših šefova', zaprijetio je Đapić, koji je Kohorstu zamjerio i što se ljetos usudio kritizirati ustaški pozdrav Za dom spremni.

Potom se obrušio na SNV i Pupovca s kojima, kako je rekao, vrlo ružno i neprijateljski surađuju djelatnici američkog veleposlanstva koji prepisuju 'klevetničke navode' iz Biltena SNV-a za potrebe izvješća američke administracije o stanju ljudskih prava. 'U petak ste u Srbu istakli da je to što radite pomoć hrvatskim građanima. Ne gospodine Kohorst. Sasvim suprotno. To što ste uradili je izravan udar protiv hrvatskog naroda, a ne može biti ni pomoć hrvatskim građanima, jer srpska i komunistička simbolika Srba je terorističke naravi, koja isključuje samu mogućnost postojanja bili čega hrvatskoga, pa i građana', nastavio je dalje, završivši s prijetnjom Kohorstu i konstatacijom da su Hrvatskoj 'srpske politike uz pomoć velikih međunarodnih silnica i igara u zadnja dva stoljeća uzele dvije trećine povijesnog životnog prostora, a ponajviše zbog politika američke administracije i vaših predstavnika u BiH, tamo smo i danas izloženi kombiniranom srpsko-islamističkom udaru i prijeti nam nestanak'.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više