Novosti

Politika

Nastavljaju se napadi na Pupovca i SDSS, a Đapić traži zabranu rada i stranke i SNV-a

Pravaš Anto Đapić zahtijeva da se iskorijeni srpska politička i organizacijska struktura u Hrvatskoj i da se antifašiste smjesti na sramno mjesto u hrvatskoj nacionalnoj memoriji

0q7rtc6qpvvnxrxpu15lrex8y1b

Zastupnici SDSS-a u Hrvatskom saboru (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Nastavljaju se napadi na SDSS i na predsjednika te stranke Milorada Pupovca. Predstavnici branitelja, okupljeni u udruzi HVIDRA, zatražili su od Pupovca da se javno ispriča hrvatskim građanima zbog ‘sramotnih i neprimjerenih izjava’ ili će, kako su rekli, zatražiti od premijera Andreja Plenkovića da raskine koaliciju sa SDSS-om.

Pupovac je, tvrde branitelji čiji je predsjednik zastupnik HDZ-a Josip Đakić, ‘prešao svaku mjeru svojim neargumentiranim lažima i uvredama protiv hrvatske države koja je utemeljena u Domovinskom ratu na krvlju našeg naroda u obrani protiv velikosrpske agresije, današnje ponosne članice Europske unije’.

Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-e, osim toga, traži i reakciju nadležnih institucija radi utvrđivanja elemenata Pupovčeve kaznene odgovornosti, posebno radi počinjenja kaznenog djela povrede ugleda RH. ‘Od Milorada Pupovca zahtijevamo žurnu javnu ispriku svim građanima RH, a ukoliko imenovani to ne učini, ovim putem tražimo od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića donošenje odluke o raskidu koalicije sa strankom SDSS, budući da ista nije smijenila, niti se ogradila od sramotnih protuzakonitih i protuustavnih izjava gore imenovanog predsjednika Pupovca’, zaključuju u HVIDR-i.

U hajku se uključio i Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO i potencijalni kandidat za predsjedničkim izborima, koji je svojevremeno visoko uzdignutom desnicom ‘mjerio kukuruze‘. Đapić je kazao kako Hrvatska ne bi smjela dopustiti srpsko i antifašističko arbitriranje o hrvatskoj povijesti i nacionalnom identitetu, uključujući i NDH. Otišao je toliko daleko da je kazao kako je NDH bila, rekao je dijelom citirajući Franju Tuđmana, ‘izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda i vid državnosti u tadašnjim okolnostima, čega se današnja Hrvatska nikako ne smije ni sramiti, ni odricati, ni pristajati na antifašističke i srpske ocjene’. Zatražio je da se spriječi političko srbovanje u Hrvatskoj, iskorijeni njihova politička i organizacijska struktura, pozivajući da se antifašiste smjesti na mjesto koje im pripada, a to je, tvrdi ovaj, sramno u hrvatskoj nacionalnoj memoriji, daleko od države, državnog proračuna, državnom osudom zločinačke paradigme na kojoj djeluju.

Osim toga, stanoviti vinkovački profesor kineziologije Stjepan Sertić, koji je i hrvatski branitelj, podnio je na Općinskom sudu u Vinkovcima tužbu protiv Pupovca zbog nanošenja duševnih boli. Kaže, smijući se u kameru fotoreportera, da se proteklih dana nalazi u teškom psihičkom stanju pa od predsjednika SDSS-a traži 50 tisuća kuna.

Ni to nije sve, nego je na prijedlog vukovarsko-srijemske policije otkazan koncert pjevača Momčila Stanića Mome, za kojeg vukovarske gradske vlasti tvrde da potiče mržnju i netrpeljivost između hrvatskog i srpskog naroda te narušava ugled Domovinskog rata. Gradonačelnik Ivan Penava je nakon najave Mominog nastupa tražio njegovu zabranu, obrazlažući je tvrdnjom da je pjevač u Domovinskom ratu predvodio službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa srpske vojne krajine. Policija ga je, očito, poslušala..

‘Pravodobnim i žurnim reagiranjem djelatnika Policijske postaje Vukovar, organizator je otkazao nastup spornog izvođača. Grad Vukovar se ograđuje od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja može unijeti razdor i nemir među građane grada Vukovara te smatra kako u demokratskim državama nema mjesta za glazbene izvođače koji svojim nastupima omalovažavaju i vrijeđaju temeljne vrijednosti naroda države u kojoj nastupaju’, ističu iz Grada Vukovara, dok u isto vrijeme u praksi rade sve suprotno tome.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više