Novosti

Društvo

Tandara-mandara

Turiste je dočekalo mnoštvo dostojanstvenih muževa te organizacije, dominantno odjevenih u crnilo. Ante Tandara, predsjednik HVIDRA-e, rastumačio im je kako je sve to nekoć u Hrvatskoj bilo navlas isto kao ovo danas u Ukrajini

Large intrigator  lasi%c4%87

Ante Tandara (foto Dalibor Urukalović/PIXSELL )

Kuka i motika digla se prošli tjedan na emisiju Hrvatske televizije čiji je autor Boris Veličan grupi turista u Zagrebu pred kamerom otkrio neke birane lokalne vrijednosti. Taj je turistički vodič i kreator TV-reportaža ovom prilikom gostima s više kontinenata između ostalog pokazao kako navodno postupamo kad u Tkalčićevoj ulici natrapamo na spomenik Mariji Jurić Zagorki. Dograbimo je šakama pravo za one brončane sise, ukratko.

I nema veze što je tih dana obilježena 150. godišnjica rođenja legendarne zagrebačke novinarke i spisateljice – ustvari, još bolje. A dobro su turisti i prošli jer ih je voditelj s imidžom hrvatskog Indiane Jonesa lako mogao povesti u potragu za eventualnim drugim otvorima na spomeničkoj plastici. Pa da se veselo prstima čepi rupica u ime slavne ovdašnje tradicije i svetog turizma kojem ipak prinosimo najbolje od sebe. Ako je suditi po licima okupljenih u programu našega glavnog javnog medijskog servisa, pothvat je uspio. No pravo iznenađenje je uslijedilo nakon još par manjih egzibicija. Ambiciozni je domaćin uto najavio svojim gostima da ih vodi u jedan klub. Gdje i koji, kakav – teško da su mogli predvidjeti i gledatelji. Sve dok se kadar HTV-ovih snimatelja nije zaustavio u Slovenskoj, ispred sjedišta Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata.

Tamo je turiste dočekalo mnoštvo dostojanstvenih muževa te organizacije, dominantno odjevenih u crnilo. Ante Tandara, predsjednik HVIDRA-e, rastumačio im je kako je sve to nekoć u Hrvatskoj bilo navlas isto kao ovo danas u Ukrajini. Srbi su bili što i Rusi, ili su Rusi postali što su već bili Srbi, svejedno. Samog pak Tandaru pamtimo dobro iz vremena podrške šatorašima u Savskoj. A tad mu je, tandara-mandara, hrvatska ljevica bila što i srpska desnica.

To je sve kritika grubo previdjela, zatravljena pipkanjem simbola borbe za jednakost žena. Ta naš je Indiana i branitelje uveo u industriju turizma. Kao nova atrakcija, mogli su, doduše, uprizoriti neki povijesni boj. Nalik vitezovima iz kakve ljetne inscenacije, ali s kalašnjikovima od šperploče umjesto mačeva, bar ne bi strance-vegane u svojoj centrali častili janjetinom. Veličanu stoga ne pakovati, makar ne za ovo – konačno ih je netko priveo višoj svrsi.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više