Novosti

Politika

Hvidra traži ostavku glavnog državnog odvjetnika

Zbog odbacivanja prijave protiv Pupovca, predsjednik Glavnog odbora Hvidre Josip Periša nazvao je DORH ‘jugoslavenskim i boljševičkim leglom’ i najavio akcije koje neće biti ‘nimalo ugodne’

67iopw4yprtrkq8iuxa8puddvwi

Josip Đakić i Josip Periša (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon što je u ponedjeljak zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo 13 kaznenih prijava protiv predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, tvrdeći da svojim izjavama nije počinio kaznena djela poticanja na nasilje i mržnju te povrede ugleda RH, Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora Hvidre - jedne od organizacija koja je prijavila Pupovca – u utorak je nazvao DORH ‘jugoslavenskim i boljševičkim leglom’ i zatražio ostavku glavnog državnog tužioca Dražena Jelenića.

DORH nije ništa učinio na procesuiranju srpskih ratnih zločinaca, a to opravdavaju protokom vremena i starosti svjedoka. Zbog toga ćemo inzistirati da se godišnja izvješća Državnog odvjetništva za 2017. i 2018. godinu odbace, nakon čega Dražen Jelenić mora odstupiti. I ne samo on, nego i svi njegovi zamjenici koji su jednako krivi’, rekao je Periša, tvrdeći da nitko nije utjecao na DORH da ne procesuira srpske ratne zločince, nego da je ta institucija jednostavno ‘nesposobna, nekompetentna i nezainteresirana, unatoč tome što se radi o glomaznom aparatu s više od 1.700 zaposlenih’.

Također je najavio da Hvidra neće stati samo na pritisku preko medija na saborske zastupnike, nego da će ‘ultimativno pred hrvatskom javnosti postaviti tezu da ćemo, ako se prihvate izvješća Državnog odvjetništva, poduzeti akcije koje neće biti nimalo ugodne’, poručio je Periša. Na pitanje kakve će to akcije biti odgovorio je: ‘O tom potom.’

Predsjednik Hvidre Josip Đakić još se nije izjasnio o stavu čelnika Glavnog odbora. Đakića je dio braniteljskih organizacija prozvao zadnjih dana za licemjerje, nakon što je poslije pritiska vrha Vlade i premijera Andreja Plenkovića saborski Odbor za ratne veterane – kojim on predsjedava - povukao vlastiti prijedlog o ukidanju Dana antifašističke borbe kao državnog praznika.

Reagirao je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je kazao da je ‘blago iznenađen’ odbacivanjem prijava, ali da nije dovoljno upoznat s detaljima. O zahtjevu za smjenom Jelenića rekao je da je to pitanje za Hvidru.

‘To je stvar Hvidre. Kada govorimo o Hvidri, trebamo razdvojiti dvije stvari - članstvo Hvidre prema kojem imam veliki respekt i vodstvo Hvidre o kojem nemam baš dobro mišljenje’, kazao je Penava, naglasivši da je vukovarsko vodstvo definitivno odustalo od novog prosvjeda, jer ne bi imao smisla ukoliko bi bio miran. Rekao je i kako premijer Plenković nije tražio da se prosvjed ne održi. ’Ova tema daleko je iznad po važnosti od dnevne politike po svemu. Ove stvari moramo riješiti kao društvo. Mislim da je odgovornost na svima onima koji misle o sebi kao odgovornim političarima’, ističe Penava. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više