Novosti

Politika

Djelo štetočina

Ova vlada mora imati na umu da podrška udrugama znači podršku građanima da rade na poboljšanju društva - kaže Mirela Travar iz inicijative Za snažno civilno društvo

Mm80aioa4y7740tl3rkgaes8js9

Mirela Travar  (foto Patrik Macek/PIXSELL)

U samo pola godine, sada već tehnička Vlada, nanijela je ogromnu štetu civilnom društvu.

- Pojedini političari iz vladajuće garniture prozivali su i etiketirali organizacije civilnog društva čime su doveli do toga da moraju objašnjavati temeljne postavke svog rada i braniti aktivnosti za društvenu korist. Nazivali su ih uhljebima, dok su oni primali plaću iz državnog proračuna za rad u Saboru, a da se tamo često nisu ni pojavljivali – rekla je Mirela Travar iz inicijative Za snažno civilno društvo. Po njenim riječima, nova vlada mora imati na umu da podrška udrugama znači podršku građanima da rade na poboljšanju društva, aktivno sudjeluju u procesima donošenja odluka i javnih politika, pružaju usluge korisnicima koje država često ne može isporučiti, te su efikasna kontrola vlasti.

Nakon ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je financijski favorizirao udruge svog usmjerenja, dodjeljujući im sredstva mimo preporuka kulturnih vijeća, a smanjio davanja nevladinim udrugama koje je ocijenio kao lijeve, u javnost je izašla priča o sukobu interesa njegove kolegice.

Ministrica socijalne politike i mladih, Bernardica Juretić početkom veljače potpisala je ugovor o pružanju socijalnih usluga s humanitarnom organizacijom Zajednica Susret, koju je utemeljila 1990. godine i u kojoj je radila. Ugovor je retroaktivno stupio na snagu 23. siječnja 2016. godine, upravo na dan kad je preuzela dužnost ministrice.

- Ministrica upotrebljava potpuno neprimjeren diskurs govoreći da su neke udruge vrednije od drugih i da se ‘financira prodavanje magle’, dok pritom dodjeljuje velika sredstva udruzi u kojoj je radila. Zanimljivo bi bilo vidjeti putem kojeg natječaja su dodijeljena sredstva toj udruzi - rekla je Mirela Travar.

U travnju su Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva dvostruko srezana sredstva, što je dovelo da su pred gašenjem mnoge udruge najranjivijih skupina.

- Postotak prihoda lutrijskih sredstava namijenjen Nacionalnoj zakladi apsolutno se mora vratiti na razinu prije rezanja, jer u Hrvatskoj ne postoji niti jedno drugo tijelo koje omogućuje takav tip infrastrukturne podrške - kaže Travar.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više