>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Đurđevdan

Uoči Đurđovudne i na sam Đurđevdan činilo se nešto što je oblikovalo i djetinjstvo i odrastanje, a oblikovalo se u uspomenu nezaboravnu i nepotrošivu. Kako da zaboravim svoga tetka Iljaza Kalčinića kad bi uzeo u naručje svoju malu kćer Mejru: ‘Ada, kaži babu nešto, ada Đurđevdane moj, ada i Đurđevdane i omaho moja!’

Neki članovi Štaba za civilnu zaštitu od virusa u Srbiji na čelu s onim što i Štab i Vladu drži u svojoj šaci učestalo su ponavljali kako će vanredno stanje biti okončano na Đurđevdan. Na Đurđevdan ukidamo policijski čas, čulo se i od nadležnih epidemiologa s ustima pod maskama ili s maskama pod bradom a s rukama u modrikastim rukavicama na stolu kraj mikrofona. Ili: ‘Ako sve bude kako smo planirali, vanredno stanje se ukida na Đurđevdan!’ Đurđevdan, dan Đ, do kojega i dan od kojega. Uklopio se i predsjednik košarkaškog kluba Crvena zvezda i za Đurđevdan pod maskom ritualno prisustvovao lomljenju slavskog kolača.

Imam veliki otpor prema spominjanju Đurđevdana u takvom kontekstu i od takvih ovlaštenih ograda zubnih. Priznajem da me takva upotreba Đurđevdana i vrijeđa, to samouvjereno, naklapalačko, jeftino podilaženje rulji putem upotrebe termina crkvenog kalendara. Lažunjavo poseljačivanje govora radi pridobijanja seljaštva za političke nakane i radi dodvoravanja Crkvi koja odavno više ne stoji u selu već u prestonici.

Đurđevdan je važan dan u mom djetinjstvu. Kao dijete rođeno i odraslo u seljačkoj i seoskoj zajednici imam nepotrošive uspomene na Đurđevdan. Rođen sam i rastao sam u muslimanskoj kući, u selu s muslimanskim življem, a Đurđevdan je u toj zajednici i u toj kući bio važan dan.

Uoči Đurđevdana, to jest uoči Đurđovudne i na sam Đurđevdan činilo se nešto što je oblikovalo i djetinjstvo i odrastanje, a oblikovalo se u uspomenu nezaboravnu i nepotrošivu. Kako da zaboravim svoga tetka Iljaza Kalčinića kad bi, nježan kakav je bio, uzeo u naručje svoju malu kćer Mejru: ‘Ada, kaži babu nešto, ada Đurđevdane moj, ada i Đurđevdane i omaho moja!’

Omaho moja! Omaha je voda koju omahuje vodenično kolo, ona što kroz kolo kao nepravilan mlaz odlazi ustranu od ostatka vode iz badnja. Ta se voda uoči Đurđevdana uzima ispod vodeničnog kola u posude, u krčage, u drvene štruglje ili zemljane testije, i nosi kući. U kući prenoći, a jutrom posudu uzima neko od odraslih, najčešće majka, te omahom škropi djecu, koja još spavaju, a nakon što svakome zadigne jorgan. Škropi ih, već prema prilici, jorgovanom, vrbovom grančicom, koprivom, ili samo rukom.

Pa đurđevdansko njunjorenje i sašaptavanje tek stasalih djevojaka. Koja je šta učinila uoči Đurđevdana, e da sazna kad će se udati, i hoće li za onoga za koga joj srce tuče. Jedna je Zepa isjekla sjekirom na kladi petobanku na četvrtine, pa svaku zakopala uz četiri ćoška tora punog ovaca i izučila brojnicu: ‘E dabogda ja ovoliko ovaca muzla, a to bile druge ovce, one što su sad Ragipove, a dogodine bile i Ragipove i moje zajedno!’

Pa đurđevdanske priče Rahimove. Rahim je cijeloga života bio čobanin tuđih ovaca, najamnik, pogođenik. Pogođenik je onaj koji se pogodio da nekome bude čobanin. Rahimov prvi radni dan je svake godine bio Đurđevdan, a posljednji mu je bio Mitrovdan. Nekome su oba ta dana bili praznici, Rahimu nisu nimalo. Na Đurđevdan se moralo ovce krenuti u jurt (planinske pašnjake) što je zahtjevan posao, jer se na Đurđevdan zabranjuju livade za pašu. A livade se zabranjuju, jer one moraju roditi travom za košenje i za sijeno. Đuđevdan je dan kad livade prestaju da budu pašnjaci.

Rahim nam kazuje kako od Đurđevdana pa sve do Petrovdana, livadama, osim Sunca i vode kojom se zalivaju, pomažu i zvijezde i Mjesec da bolje rode. Rahimov kalendar nije nikakav lunarni, nego je crkveni, pravoslavni: Savindan, Mladenci, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan, Prokoplje (Prokopije), Aliđun (Ilindan), Preobraženje, Međudnovica, Krstovdan, Mitrovdan… To nije samo Rahimov kalendar, već i svih starijih drugih rođaka u selu: onome se dijete rodilo uoči Petrovudne, onome bliznad heftu po Mitrovudne, onome i onoj usred Međudnovice. Sjećam se godine 1961: u muslimanskom selu Grabu sahati idu alaturka, a kalendar je pravoslavni, dok se ramazanski post ravna prema vaktijama koje se nabavljaju u Islamskoj zajednici.

Ima još. Moj otac, a toga se predobro sjećaju moja dva brata, u svom je koferu držao Kur’an, koji je on zvao Musaf, na jednom kraju kofera, a u pregradici na drugom kraju držao je Crkveni kalendar. Kur’an je dobio na poklon od rođaka, a kalendar bi svake godine kupovao, negdje kod crkve u Pazaru. Kur’an nisam mogao razumjeti, nisam umio čitati harfove, ali sam barem dvije godine sve svece iz kalendara znao napamet. Znam da je jedne godine bio Bajram, a u Crkvenom kalendaru su stajale tri riječi, sve tri meni nerazumljive: Prepodobni Gerasim Jordanski! A stajalo je da se i po tom kalendaru posti: Sedmica četvrta posta – Sredoposna. A na Đurđevdan je u tome istom kalendaru pisalo: mrs-SLAVA-Sveti velikomučenik Georgije-Đurđevdan.

E toga Đurđevdana popodne Rahim je nama djeci čobanima pričao kako uoči Đurđevdana djevojka ne smije zanoćiti, a da nije uzela omahe ispod badnja vodeničnog ili sa izvora gorskog. Ona djevojka koja ne može da ode na vodenicu ili na izvor, iskopa tri male jaruge blizu kuće, i odredi koja je prva koja druga, a koja je treća. Na Đurđevdan treba da se rano umije omahom, da njome otjera sve sa sebe sihire, to su uroci, a onda ode da vidi ima li šta, kakav mrav ili koja druga životinjica, u kojoj od onih jaruga. Pa nam je ispričao kako uoči jednog Đurđevdana naša svojta Uma nije stigla da ode do vodenice, jer je vodenica bila dolje u drugom selu, pa je u njivi ispod kuće iskopala tri male jame. I poranila Uma na Đurđevdan, kad šta: u prvoj jami našla spuža golaća, u drugoj našla glistu, u trećoj našla dvije gliste. I rasplakala se Uma: razumjela da će se u tri godine triput udati. A eno, udala se iste godine kad je našla onoga golog spužinjaka, i eno je još živa i sretna sa Smajom sve ove godine. Drugi put nam je Rahim pričao kako je i Vasva isto tako iskopala tri rupe u zemlji uoči Đurđevudne, a sutra je u srednjoj rupi našla šarenog daždevnjaka, što je bio znak da će se sigurno udati dva puta. I udala se Vasva dva puta. Nekome jaruga pogodi, nekome ne pogodi, govorio je pogođenik Rahim.

Objašnjavao nam je da je Đurđevdan presudan i za to kako će ti ovce biti poslušne toga ljeta. Na Đurđevdan, u zoru, prije no ih pustiš iz tora, uđeš u tor i poprskaš sve ovce omahom, tako što omahu uzimaš iz štruglje svežnjem kopriva, a jagnjad prskaš vrbovom grančicom koju, za svako jagnje, umočiš u omahu. Tako će ti ovce biti zdrave kao koprive, a jagnjad ima da ti rastu kao vrbe. Na Đurđevdan čobanin treba da ovce uči da ne brzaju dok uzbrdo pasu, ako ih nauči, onda će ga one slušati i nikad se uz njih idući neće umoriti. A ako ih na Đurđevdan ne nauči, muka će biti čobanova cijelo to ljeto.

Ovo su neke od mojih uspomena na Đurđevdan, odabrao sam ih tako da mogu stati na jednu ovakvu stranicu. Da sam neka vlast, uveo bih zabranu vlastodržačkog klepetanja Đurđevdanom. Čini se da su neki od onih koji se ovih dana štedro razbacuju Đurđevdanom za Đurđevdan čuli tek kad su se kandidovali za prve izbore. Zbog njih bih uveo čuvara imena Đurđevdana, kao što je ponegdje postojao čuvar pečata od kralja, da ga kralj ne upotrebljava pretjerano. Vlastodršci u Beogradu ne kažu da su vanredno stanje sa vojskom naoružanom dugim cijevima zaveli na dan Svetog sveštenomučenika Teodota Kirinejskog. To je dan na koji se, kobajagi, nije mogla sastati Skupština, e zbog epidemije virusne. A mogla se sastati o Đurđevdanu, kad je oboljelih i zaraženih bilo, vrag bi znao koliko puta, više nego na dan zavođenja?! Dobro, svetac sveštenomučeni Teodot nije ni njima a ni narodu poznat kao Đorđe koji ubiva aždaju, ali moglo se evo reći da je vanredno stanje zavedeno na martovske Ide. Nije se reklo, jer se Idama ne bi dodvorilo nikome, a i kome bi to i zašto bilo važno, kad je najvažnije pošto-poto dobiti tzv. izbore. A bilo bi više važno nego nevažno: kao još jedan primjer za to da na martovske Ide jedna nesreća opet nije došla sama.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
1/2