Novosti

Kultura

Do posljednjeg daha

Svoje, izvjesno je, posljednje sedmice na mjestu ministra kulture Zlatko Hasanbegović koristi da napravi što je moguće više skandala i zavadi što više pojedinaca i institucija

U2yzz0yu8hyo09gni9sbvw4yml8

(foto Marko Mrkonjić/PIXSELL)

Svoje, izvjesno je, posljednje sedmice na mjestu ministra kulture Zlatko Hasanbegović koristi da napravi što je moguće više skandala i zavadi što više pojedinaca i institucija. Na otvaranju Vukovar film festivala prozvao je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) za maćehinski odnos prema ovom festivalu, odnosno Igoru Rakoniću i njegovoj distributerskoj tvrtki Discovery Film & Video.

‘Potporu u iznosu od 40.000 dolara jednoj hrvatskoj filmskoj manifestaciji nazvati maćehinskom ima vrlo malo smisla, a ni u Erdoganovoj Turskoj, Emiratima ili Iranu to ne bi zvučalo smislenije, bez obzira na drugačije standarde’, ističu iz HAVC-a priopćenjem i podsjećaju da uz vukovarski podržavaju 58 filmskih festivala, od kojih 53 uživa manju potporu od vukovarskog. Više puta odbili su razmatrati pritužbe na financiranje ovog festivala ‘sve odreda pisane s namjerom da se u cjelini ospori javno financiranje spomenutog trgovca specijaliziranog za komercijalnu distribuciju kinematografskih naslova’, čime aludiraju na Rakonića. ‘Bez obzira na otvorena pitanja oko ovog hibridnog poslovnog projekta, uvijek smo pronašli način da festival podržimo’, naglašavaju iz HAVC-a.

Hasanbegovićeva retorika nije ostala bez odjeka. Predsjednik vukovarskog Foruma mladih SDP-a i jedan od volontera na festivalu Dejan Gemeri na svom Facebook profilu iznio je niz oštrih kvalifikacija na račun opozvanog ministra.

‘Za Hasanbegovića smatram da je pogrešna osoba na mjestu ministra koji je svoje ideološke pobude uglavnom krivo koristio u političke svrhe. Uostalom, poznati su i stavovi kulturnjaka širom Hrvatske o njemu, a i sam Hasanbegović iza sebe ima niz ispada’, dodao je Gemeri medijima.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je da će u dogovoru s organizatorima učiniti sve da Gemeri više ne bude volonter na festivalu. Naravno, ako nakon lokalnih izbora naredne godine uopće bude u poziciji da o tome odlučuje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više