Novosti

Politika

DORH odbacio kaznenu prijavu: Pjesma ‘Lijepa naša haubico’ je satira

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu HSP-a protiv tjednika Novosti navodeći da je sloboda mišljenja i izražavanja zajamčena Ustavom RH i pozivajući se na praksu Europskog suda za ljudska prava

Rješenjem od 10. veljače ove godine Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu protiv tjednika Novosti, njegovih urednika, novinara i izdavača, koju je Hrvatska stranka prava podnijela zbog objave pjesme ‘Lijepa naša haubico’ u kolovozu 2015. godine. Prijava je odbačena s obrazloženjem da je riječ o satiričnom tekstu koji predstavlja oblik slobode mišljenja i izražavanja zajamčene Ustavom RH.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb, koji je nakon objave pjesme pokrenuo jednu od mnogobrojnih hajki na Novosti, razglasivši da one vrijeđaju hrvatski narod i državu, u kaznenoj je prijavi tvrdio da su Novosti počinile djelo iz članka 349. Kaznenog zakona, jer su ‘izvrgnule ruglu i prijeziru tekst himne Republike Hrvatske’. Spomenuti članak Kaznenog zakona odnosi se na povredu ugleda RH, za koju su zapriječene isključivo zatvorske kazne u trajanju do godine dana. Sličnu prijavu, uz tvrdnju da su Novosti ‘na osobito drzak i bezobziran način parodirale tekst službene himne Republike Hrvatske’, podnijela je i Braniteljska poljoprivredna zadruga Domaćin. Prijavljeni su bili tjednik Novosti, njegov izdavač Milorad Pupovac, autor pjesme Nikola Bajto, urednica Portala Novosti Tamara Opačić i tadašnji glavni urednik Novosti Ivica Đikić.

Županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić u obrazloženju navodi da su u postupku bili provedeni izvidi kaznenih djela, u okviru kojih je obavljen obavijesni razgovor s autorom pjesme Nikolom Bajtom, tadašnjim novinarom, a današnjim glavnim urednikom Novosti.

‘Sporni tekst predstavlja oblik slobode izražavanja, zajamčene člankom 38. Ustava Republike Hrvatske, po kojem se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli. Pritom, potrebno je voditi računa da prihvaćeni standardi slobode izražavanja u demokratskom društvu podrazumijevaju iznošenje i onih informacija i stavova koji nisu općeprihvaćeni.

Slijedom navedenog, sagledavajući sve okolnosti prijavljenog događaja, informativnu izjavu novinara Nikole Bajte, kontekst objave spornog satiričkog teksta, kao i provodeći test razmjernosti sukladno praksi Europskog suda za ljudska prava, valja zaključiti da u konkretnom slučaju objavom predmetnog teksta nisu ostvareni elementi prijavljenog kaznenog djela, niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se postupak provodi po službenoj dužnosti’, navodi se u obrazloženju Županijskog državnog odvjetništva.

Zbog hajke koju je Daniel Srb pokrenuo svojim neutemeljenim optužbama, Novosti i njihov izdavač su mjesecima bili izloženi otrovnim komentarima u medijima i na društvenim mrežama. U kampanji ocrnjivanja su sudjelovali i brojni političari, pa je saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić tražio prestanak proračunskog financiranja Novosti. Pjesmu ‘Lijepa naša haubico’ je kao ‘pamflet mržnje’ demonizirao i predsjednik konzervativne udruge Vigilare Vice John Batarelo, dok je HDZ-ov potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio da je riječ o ‘pljuvanju po hrvatskoj himni’, a saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović da se ne radi o satiri jer se ‘Hrvati prikazuju kao ljuto topništvo’. Posebno se u hajci na Novosti iskazala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u otvorenom pismu predsjedniku Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu ustvrdila da je riječ o ‘uvredljivom tekstu’, koji nije satira i u kojem se ‘izruguje hrvatska himna’.

Širenjem animoziteta prema tjedniku Novosti naročito aktivno su se bavili članovi društva Hrvatski novinari i publicisti (HNIP), čija je predsjednica Katja Kušec prošlog tjedna uputila otvoreno pismo glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, tražeći da se očituje o postupku vezanom za ‘Lijepu našu haubicu’. HNIP je prošle godine organizirao i tribinu na kojoj su iznošene laži da pjesma vrijeđa hrvatski narod i državu, pa je Katja Kušec i u svojem pismu Cvitanu ustvrdila da pjesma ‘predstavlja Hrvate kao militarističke zločince i ubojice te time nanosi štetu ugledu Republike Hrvatske’.

Rješenjem Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu demantirani su svi oni koji su u posljednjih godinu i pol dana tvrdili da je objavom pjesme prekršen zakon, odnosno da je nanesena uvreda hrvatskom narodu i povrijeđen ugled hrvatskoj državi. Zapravo su svi oni, uključujući i predsjednicu Republike, posljednjih godinu i pol dana neutemeljeno blatili i vrijeđali ugled tjednika Novosti. Spomenuto rješenje, koje se poziva i na praksu Europskog suda za ljudska prava, važno je i u kontekstu najnovijih napada na tjednik Novosti koje je pokrenula udruga U ime obitelji, zlonamjerno interpretirajući pisanje Novosti i tereteći svojim lažnim optužbama o širenju mržnje prema hrvatskom narodu i državi ovaj tjednik za kršenje istog članka Kaznenog zakona.

Pjesmu ‘Lijepa naša haubico’, originalno objavljenu kao reakciju na vojnu paradu koju je vlada Zorana Milanovića organizirala povodom 20. godišnjice operacije ‘Oluja’, možete pročitati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više