Novosti

Društvo

VIDEO Dosta!

Nastavit ćemo borbu i nećemo dozvoliti da se ijednoj ženi dogodi Mirelina priča kako bismo prisili zdravstvo i javnost da poštuju žene, poručila je sa zagrebačkog prosvjeda Sanja Sarnavka, aktivistica za ženska prava koje je pročitala Mirelino pismo nerođenom sinu Grgi

Large pros1

Više destaka tisuća ljudi je prosvjedovalo (foto Igor Kralj/PIXSELL)

Građani i građanke Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra, Pule, Šibenika, Siska i Korčule rekli su Dosta! uništavanju javnog zdravstva i ugrožavanju zdravlja žena! Prosvjedom DOSTA! digao se glas i pokazao otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva i ugrožavanju zdravlja žena, za što su odgovorni Vlada, Sabor, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova.

Tradicionalnu hrvatsku šutnju na nepravdu, birokratsko zagorčavanje ljudskih života i kršenje prava i sloboda, prekinuo je težak slučaj zdravstvenog stanja Mirele Čavajde, jedne od rijetkih koja je hrabro javno progovorila o svom stravičnom iskustvu, omalovažavanju i maltretiranju koje je doživljavala prolazeći kroz sustav javnog zdravstva.

Prosvjed u znak solidarnosti, ne samo Mireli Čavajdi nego i drugim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i u kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske, organizirali su udruge Roditelji u akciji - RODA, Roditelji u akciji - RODA, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Na prosvjedu su pročitana i svjedočanstva drugih žena, a prosvjednici su na spomen ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je svojim izjavama u slučaju Mirele Čavajde izazvao revolt hrvatske javnosti, izvikivali 'Ostavka!'

- Nastavit ćemo borbu i nećemo dozvoliti da se ijednoj ženi dogodi Mirelina priča i prisilit ćemo zdravstvo i javnost da poštuju žene - poručila je sa zagrebačkog prosvjeda Sanja Sarnavka, aktivistica za ženska prava koje je pročitala Mirelino pismo nerođenom sinu Grgi.

Na splitskom prosvjedu sudjelovale su žene odjevene u crveno po uzoru na Sluškinjinu priču, poznatu televizijsku seriju u kojoj ženska prava ne postoje. Tijekom prosvjeda žene su skinule crvene haljine koje su nosile.

Na zagrebačkom prosvjedu bila je i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, koja je uoči prosvjeda dala izjavu novinarima rekavši da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bismo svi djelovali odgovorno i provodili zakone.

- Zakon koji imamo nije ni najliberalniji ni najrigidniji. Sve što bismo dodatno rješavali napravili bismo da ga moderniziramo. Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove - rekla je i poručila da treba inzistirati na tome da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna u nerazvijenim krajevima Hrvatske i u Zagrebu.

Prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu završio je nakon govora Damira Urbana i njegove izvedbe pjesme 'Sama'. Na kraju prosvjeda u hrvatskim gradovima, građani su uzvikivali 'Dosta, dosta, dosta'.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više