>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Dragan Zelić: SDP mora biti glas mladih, ali i starijih

SDP je velika stranka i pokušat ću svoje stečeno znanje i iskustvo primijeniti na još bolju prepoznatljivost SDP-a kao stranke koja će biti bliska građanima, slušajući i zastupajući posebno interese onih slabijih, zaboravljenih’, govori novi izvršni tajnik najveće opozicijske stranke

Zašto ste iz GONG-a otišli na dužnost izvršnog tajnika SDP-a?

U GONG-u sam proveo 17 godina radeći na razvoju demokracije i ljudskih prava pa je došlo vrijeme da krenem drugim putem kroz rad u klubu zastupnika SDP-a i SDP-u, gdje se nadam da će biti veće mogućnosti pridonošenju pozitivnim društvenim i političkim promjenama, a iskustvo rada u civilnom društvu vrlo je dragocjeno jer nosi određeni sustav vrijednosti, način rada i shvaćanje kakva bi politika trebala biti, ali i kakva jest. Svatko od nas je i političko biće, a moji osobni politički svjetonazori su socijaldemokratski. Građani moraju shvatiti da moraju biti aktivni ne samo na izborima kad glasaju, nego i nakon izbora, bilo da se angažiraju kroz udruge, stranke, inicijative ili neke druge oblike. Jedino se putem politike i javnog angažmana aktivnih i educiranih građana stvari mogu popravljati.

Da li se ovim potezom ruše kredibilitet i nepristranost GONG-a?

Živimo u vremenu kad je moguće svakom nalijepiti etiketu bez ikakve odgovornosti pa tako olako reći da je GONG sklon ovoj ili onoj stranci. Svatko tko je ozbiljno pratio rad GONG-a mogao je vidjeti da je vrlo kritičan prema svakoj vlasti, a volio bih čuti kad je to GONG bio na strani SDP-a. Pa GONG je za vrijeme Milanovićeve vlade prosvjedovao zajedno s drugim udrugama više nego ikad. Tražili smo bezuspješno sastanak s Milanovićem, tražili smo ostavke i odgovornost ministara Jakovine i Linića, sudjelovali u referendumu protiv monetizacije autocesta zajedno sa sindikatima i drugim udrugama. I prije su se ciljano lijepile etikete, ali tko malo detaljnije pogleda rad GONG-a, razuvjerit će se i vidjeti da je kritičan prema svim vladama i da stoji na obrani ustavnih vrednota. S druge strane, svatko ima pravo na svoje političke preferencije i politički angažman na drugi način, a kolegice i kolege angažirane u GONG-u drže se visokih profesionalnih standarda te će uvijek prozivati one koji rade netransparentno, ukazivat će na probleme korupcije ili na pojedina kršenja procedura istovremeno konstruktivno nudeći rješenja za pojedine probleme. Problem je što vlade rijetko žele surađivati s udrugama pa se i time odvajaju od građana. 

Kako komentirate dezorijentiranost Davora Bernardića?

Među svim strankama nekad dođe do određenih iskrenja i trzavica, ali ključno je to da glavne opozicijske stranke na kraju trebaju naći način za suradnju kako bi pokazale da su zdrava alternativa HDZ-ovoj pasivnoj vladi, koja još nije krenula ni razmišljati o problemima poput reforme javne uprave, a o sustavnom iseljavanju građana da i ne govorimo. Uvjeren sam da je Bernardić dugoročno i strateški na putu suradnje s opozicijskim strankama koje dijele slične vrijednosti.

Kako ćete raditi na poboljšanju položaja SDP-a?

SDP je velika stranka i pokušat ću svoje stečeno znanje i iskustvo primijeniti na još bolju prepoznatljivost SDP-a kao stranke koja štiti i razvija socijaldemokraciju u novom vremenu, stranke koja će biti bliska građanima, slušajući i zastupajući posebno interese onih slabijih, zaboravljenih… Borba za visoke standarde socijalne pravde, solidarnosti, obrazovanja, ljudskih i manjinskih prava u najširem smislu, borba za ravnopravnost i slobode mora se nastaviti uz očuvanje sekularnosti i vrijednosti antifašizma. SDP mora biti glas mladih, ali i onih starijih koji su sve više, nažalost, prepušteni samima sebi. Čeka nas puno posla na razradi rješenja SDP-a za sve veće i teže probleme s kojima se građani svaki dan suočavaju ili odustaju pa traže bolje mjesto za život van Hrvatske. Ljude ne smijemo gubiti.

1/1