Novosti

Intervju

Dragana Jeckov: Diplomci, bezbrižno

Saborska zastupnica SDSS-a: Agencija za nauku i visoko obrazovanje nije donela nikakvu odluku o nepriznavanju diploma iz Srbije i Bosne i Hercegovine te će i dalje donositi rešenja o priznavanju visokoškolskih inostranih kvalifikacija

E72hgbxydfgdeibsurvqal1x3rj

Dragana Jeckov (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Kako komentirate najave u medijima da diplome iz Srbije i Bosne i Hercegovine neće biti priznate u Hrvatskoj?

Nakon ‘bombastičnih’ medijskih napisa o eventualnom nepriznavanju diploma iz Republike Srbije i BiH, klub zastupnika SDSS-a kontaktirali su mnogobrojni zabrinuti studenti i njihovi roditelji. Odgovore na pitanja zatražila sam u Agenciji za nauku i visoko obrazovanje gde sam razgovarala sa zamenicom direktorke, dr. Vesnom Dodiković Jurković. Ova nadležna Agencija nije donela nikakvu odluku o nepriznavanju diploma iz Srbije i Bosne i Hercegovine te će i dalje donositi rešenja o priznavanju visokoškolskih inostranih kvalifikacija. Također su rekli da nema nikakvog retroaktivnog delovanja na već priznate diplome.

Zašto se proširila takva vijest?

Odnosi RH i matične zemlje, istina, nisu na zavidnom nivou, ali to nikako ne znači da ih treba pogoršavati. Svako ko ima nameru te odnose dodatno komplikovati ne misli dobro nijednoj državi, niti misli o mladima u tim državama i njihovom obrazovanju i budućnosti uopšte.

Kakav je stav Agencije prema toj vijesti?

Agencija se oglasila saopštenjem u kojem su detaljno opisani kriterijumi: visokoškolska kvalifikacija mora biti izdana od strane akreditovane visokoškolske institucije, a inostrani visokoškolski program akreditovan od strane nadležnog akreditacionog tela te države. Prilikom vrednovanja IVK-a uzimaju se u obzir minimalna razina i vrsta kvalifikacije nužna za pristupanje studijskom programu čijim se završetkom stiče kvalifikacija za koju se priznavanje traži, odnosno pristup daljem obrazovanju i/ili zapošljavanju koje kvalifikacija nudi.

Kakva je suradnja hrvatske Agencije s Komisijom za akreditaciju i ocenu kvaliteta iz Srbije?

Postoji odlična saradnja sa Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine i Komisijom za akreditaciju i ocenu kvaliteta iz Republike Srbije. Do sada nije bilo ozbiljnijih problema u priznavanju diploma iz Republike Srbije. Postupak je to koji je trajao maksimalno 30 dana. Ovakav uređen sistem ima za cilj očuvanje kvaliteta studijskih programa kojim će se garantovati kompetentnost i osposobljenost za tržište rada ili nastavak daljeg obrazovanja.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više