>

novosti logo

Drugačija kultura slušanja

Projekt neprofitnog radija, kojeg su pokrenuli Kuća ljudskih prava Zagreb, Srpsko narodno vijeće i Udruga za promicanje medijskog pluralizma 808, zasniva se na oživljavanju uloge tog medija kao kohezivnog faktora u zajednici i obnavljanju kulture slušanja radija koji je najteže stradao u komercijalizaciji masovnih medija, rečeno je na konferenciji za medije koja je danas održana u Kući ljudskih prava.

Projekt je prijavljen 28. avgusta na konkursu raspisan za radijsku koncesiju na području Grada Zagreba, a na konkurs se javio i Radio Marija, koji želi produžiti sadašnju koncesiju koja ističe u oktobru.

Po riječima Mladena Majetića, predstavnika Kuće ljudskih prava koja okuplja brojne nevladine ljudskopravaške organizacije, ovo je prilika da se prati sadržaj suprotan plimi govora mržnje, ali i da brojne inicijative Kuće budu artikulirane kroz radijski program.

Izrazio je očekivanje da će Vijeće za elektroničke uzeti u obzir dokumentaciju, ali i programe oba projekta, kako se ne bi desilo da naredne konferencija za medije budu organizirana zbog nepravilnosti u konkursu, a ne zbog najavljivanja budućih programa.

- Dosadašnji tok provođenje natječaja nije bio transparentan jer se Vijeće za elektroničke medije nije oglasilo kad su otvorene koverte s projektima, iako je to trebalo učiniti kao što je činilo ranijih godina – kazao je Majetić.

Predstavnik Kuće ljudskih prava podsjetio je i da se Radio Marija vodi kao gradski program iako na vlastitim stranicama navode da su dio mreže u 55 zemalja, da osim u Zagrebu imaju koncesiju u Splitu, Rijeci i Virovitici te da se misionarski bave specijaliziranim vjerskim programom u kojem nema informacija iz lokalne zajednice.

- Niz razloga ponukao nas je da se uključimo u inicijativu neprofitnog radija. Prvi je nedovoljno prisustvo tema bitnih za srpsku i druge manjine, bez obzira da li je riječ o javnim ili privatnim medijima. To se ogleda u kulturizaciji tema jer se o manjinama izvještava samo u kontekstu kulturnih manifestacija, KUD-ova i tambura, dok se izbjegavaju bitne teme kao što su povratak, obnova, govor mržnje i nasilje nad njihovim pripadnicima. Izvještavanje o manjinama je ili prigodničarski ili ekscesno - objasnio je Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a, dodavši da većina medija nije izvijestila o Deklaraciji o nesnošljivosti i etnocentrizmu u Hrvatskoj, koju je potpisalo osam manjinskih zastupnika, niti o izjavi sjećanja SNV-a na žrtve Oluje. S druge strane uredno izvještavaju o prepucavanju SDP-a i HDZ-a, dodao je Milošević.

- Osnivanje neprofitnog radija zato bi bio pomak nabolje i u izvještavanju o manjinama, pogotovo što u medijima u Hrvatskoj prevladava govor mržnje, a pojedini mediji, naročito portali, taj govor osim što prate, proizvode i koordiniraju - rekao je zamjenik predsjednika SNV-a i naglasio da je HRT bio ‘neprirodno neutralan’ u izvještavaju o napadima na ćirilicu, što je atak na demokratske vrijednosti.

- Forsiranjem neutralnosti zapravo se promoviraju oni koji negiraju demokratske vrijednosti – kazao je Milošević.

Podsjetio je i da je SNV kao izdavač dobro medijski formatiran jer ima najposjećeniji neprofitni portal ‘Novosti’, istoimeni kvalitetni tjednik u kojem radi veliki broj izvrsnih novinara i specijalizirane biltene.

Ilko Čulić s Radija 808 podsjetio je da su udrugu koja je osovina tog radija prije četiri godine osnovali prekaljeni medijski profesionalci s preko 250 godina zajedničkog iskustva kojeg su prenijeli u program.

- Želimo obogatiti zvuk europskog Zagreba i afirmirati napredne ideje koje artikuliraju akteri zajednice u društvenim odnosima, kulturnim stremljenjima i glazbenim zbivanjima. U posebnim emisijama isplanirali smo niz sadržaja namijenjenih mladima, etničkim i rodnim manjinama, a kroz dnevni program pojačano praćenje aktivnosti alternativnih političkih, društvenih i kulturnih organizacija koje su nedovoljno zastupljene u hrvatskim medijima, osobito kad se pojavljuju kao zapreka dominantnom konzervativizmu – objasnio je Čulić.

Podsjetio je da od devet radio stanica koje imaju oznaku neprofitnog, samo jedna ima ulogu radija zajednice (community radio) i naglasio da preko 50 posto slušalaca radijske programe ocjenjuje osrednjim, što je rezultat 15-godišnje forsirane komercijalizacije tog medija. Rekao je i da Radio 808 na internetu ima slušanost veću od 20 posto, što znači da je prihvaćen od publike u kojoj su i manjine. Između ostalog, taj radio ima emisiju na romskom jeziku, što je i jedina radijska emisija za tu nacionalnu manjinu.

Tehnički, radio se emitira preko dva odašiljača, jedan snage 5000 W u Remetama, a kako on ne može pokrivati zapadni dio Zagreba, za to će poslužiti odašiljač u Jankomiru snage 500 W. Preko njih radio program bi osim Zagrepčana, kojima je prvenstveno namijenjen, mogli pratiti i stanovnici Samobora, Jastrebarskog, Velike Gorice i drugih naselja većeg dijela ‘zagrebačkog prstena’.

1/1