Novosti

Politika

Drugostupanjski apologet

Odjeci financijske konferencije u organizaciji mirovinsko-fondovske industrije: Diskutanti su ustanovili da sadašnja četvrtina javno ubranog novca za mirovine, preusmjerena na tržišnu oplodnju, predstavlja premalen ulog. S tim se složio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i najavio povećanje izdvajanja u doglednom roku

Lbeq2bcp250y44b6ivbv489qzn9

Još jedan navijač krupnog kapitala – Marko Pavić (foto Nel Pavletić/PIXSELL)

Izazov promjene – naziv je financijske konferencije održane prošlog tjedna u Rovinju, u organizaciji mirovinsko-fondovske industrije i Zagrebačke burze. Skup je dao naglasak na obavezni kapitalizirani dio štednje za penziju, poznat i kao drugi stup mirovinskog osiguranja, a u posjedu najvećih bankovnih kuća. Diskutanti su ustanovili da sadašnja četvrtina javno ubranog novca za mirovine, preusmjerena na tržišnu oplodnju, predstavlja premalen ulog. I, gle čuda, s tim se ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić odmah složio te najavio povećanje izdvajanja u doglednom roku.

Desetke stranica upotrijebili smo ovdje prethodnih godina da bismo opisali problem drugog stupa, ne samo po radnike-štediše nego i po državu, tj. čitavo društvo. Pokazivali smo kako taj model mirovinskog sustava, nametnut od Svjetske banke i svjetskih banaka, nije održiv, osim što generira ogromne javno-financijske minuse. Ali baš Hrvatska ga podržava kao jedna od rijetkih preostalih europskih postsocijalističkih zemalja, paraliziranih u klopci s kojom i dalje nema nikakve promjene, bez obzira na naslov ove konferencije, već samo ustrajanja na istom promašaju. U klopci dakle iz koje nas može spasiti tek obrtanje paradigme, kao: promjena izazova. Gotovo sve ostale države su se upravo tako izvukle, vidjevši da tu profitiraju samo banke i burze, osiguravateljski sektor i poneka među njima dobro uklopljena kompanija.

No ta ista interesna sfera sad nas podučava o daljnjim prednostima kapitalizirane mirovinske štednje. Ruku pod ruku, ministar Pavić i Zoran Anušić, viši ekonomist Svjetske banke, onako kao što su država i financijaši i kroz prethodna dva desetljeća surađivali na tom projektu. Štoviše, Anušić je prekorio udruge umirovljenika koje se protive drugom stupu riječima da se potonji ne tiče izravno njihova članstva. Tehnički točno, jer tiče se budućih umirovljenika, onih koje će te udruge tek okupljati. Ali to je ujedno bilo i jedino vjerodostojno što je ovom prilikom poručeno iz Rovinja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više