Novosti

Intervju

Dubravka Vrgoč: Razmišljamo o ‘Kazalištu ispred kazališta’

Ako to bude moguće, razmišljamo da u lipnju barem napravimo program ‘Kazalište ispred kazališta’ u kojem bi naši glumci, baletni umjetnici i pjevači ispred HNK-a izvodili manje scenske programe, kaže intendantica zagrebačkog HNK-a

Ffsgm7a81rcmx4g4ta9ywpellrs

Dubravka Vrgoč (foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Nedavno je održan sastanak ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek s ravnateljima nacionalnih institucija u kulturi posvećen novonastaloj situaciji, na kojem ste sudjelovali. O čemu se razgovaralo i što je odlučeno?

Sve nas je najviše zanimalo kada bi mogao započeti normalan rad kulturnih institucija, ali na to pitanje ni ministrica ni itko od nas trenutno nema odgovor. Dogovoreno je da se plaće zaposlenih u tim institucijama ne bi trebale narušiti, ali svi smo jednako deprimirani jer kazališta, koncerti i galerije postoje zato da u njih dolaze posjetitelji, a ne da unedogled budu zaključani. Čini mi se potpuno besmislenim razgovarati o tome koliko gledaoci u kazalištu trebaju sjediti udaljeni jedan od drugoga, bi li glumci morali ulaziti na pozornicu jedan po jedan i kako trebaju biti raspoređeni svirači u orkestru. Jedino je pitanje možemo li raditi normalno ili ne. Ono što smo mogli dogovoriti jest da se svi ponovno nađemo na istom mjestu za 15 dana, upoznamo se s trenutnom situacijom i razmislimo što i kako dalje.

Djelujete zabrinutije nego prije tri tjedna, kada ste s više optimizma govorili o ovoj globalnoj krizi?

Prije tri tjedna situacija je bila šokantna, ali mi se nije činila toliko deprimantnom kao danas. Naime, najviše pogađa neizvjesnost oko dužine trajanja čitave ove krize. Nedavno smo imali online sastanak Evropske kazališne konvencije i naši međunarodni kolege također su potpuno zbunjeni i trenutno ne vide izlaz iz ove situacije. Uz to, morali smo otkazivati naša gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i koprodukcije, mijenjati planove za Festival svjetskog kazališta na jesen i strategiju budućeg repertoara. Ono o čemu razmišljamo, ako to bude moguće, jest da u lipnju barem napravimo program ‘Kazalište ispred kazališta’ u kojem bi naši glumci, baletni umjetnici i pjevači ispred HNK-a izvodili manje scenske programe.

Ipak, program online kazališnih predstava koje nudi HNK pokazao se jako uspješnim?

Da, u ovoj mučnoj situaciji zadovoljni smo da publici ipak nešto možemo pružiti. Zahvaljujući činjenici da smo skupili četrdesetak snimki predstava, koje je za potrebe HNK-a u posljednjih pet sezona snimao Croatia film, sada ih možemo prikazivati gledateljima. Do prekjučer smo imali oko 500 tisuća posjeta za naše online predstave, što zaista lijepo zvuči. Ono do čega nam je gotovo očajnički stalo jest da ostanemo u kontaktu s našom publikom.

Nedavno ste rekli kako nakon ovoga posvuda, pa i u kazalištu, očekujete krupne promjene.

Očekujem da će teme kojima će se kazališta baviti u budućnosti biti bitno drugačije. Ne možemo više zamišljati glamurozne klasike i ‘velike’ redatelje, a i kazališne kuće morat će biti življe i u dosluhu s vremenom. Jedan drugačiji senzibilitet tražit će uskoro promjene u sadržaju, formi i načinu izvedbe. Već bismo se sada na takav veliki zaokret morali pripremiti.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više