Novosti

Kronika

Dvostruko prebacili normu

Uspeh aktivista srpske zajednice na istoku Hrvatske: Za mesec dana je na području Vukovarsko-sremske županije prikupljeno više od 4500 potpisa u okviru inicijative Minority SafePack

94xe5zqnsjd8h0qvd7v7tw7rjk6

Okupljanje vrednih aktivista u ZVO-u

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i Zajedničkog veća opština, za mesec dana je na području ove županije prikupljeno više od 4500 potpisa u okviru inicijative Minority SafePack koja se odvija pod geslom ‘Niste sami. Milion potpisa za raznolikost u Evropi’. U akciji prikupljanja potpisa učestvovalo je tridesetak aktivista.

- Akciju prikupljanja potpisa u Hrvatskoj pokrenulo je Srpsko narodno veće (SNV) kao koordinaciono telo svih županijskih veća srpske nacionalne manjine, a priključile su se i druge srpske organizacije: ZVO, SDSS, SKD ‘Prosvjeta’ i SPD ‘Privrednik’. Prema nekom rasporedu trebali smo prikupiti oko dve hiljade, što smo dvostruko premašili i ja koristim priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovoj akciji - rekao je Svetislav Mikerević, predsednik VSNM-a u Vukovarsko-sremskoj županiji podsetivši da je reč o inicijativi koju je pokrenula Federalistička unija evropskih narodnih grupa (FUEN), manjinska krovna organizacija sa 90-tak članica u evropskim zemljama među kojima je i SNV.

Završetak akcije prikupljanja potpisa obeležen je okupljanjem aktivista i predstavnika srpske zajednice u prostoru ZVO-a. Budući da je na području čitave Hrvatske trebalo prikupiti 8.250 potpisa, srpska zajednica na istoku zemlje je prikupivši više od polovine potrebnih potpisa, dala veliki doprinos ovoj veoma značajnoj incijativi, istaknuto je na skupu.

- Činjenica je da imamo relativno dobre zakone kada je u pitanju manjinska problematika, ali problem je njihova realizacija u praksi gde postoje razne opstrukcije. Ovo je jedan od načina da zajedno sa svim manjinama na nivou EU iniciramo raspravu u samom evropskom parlamentu i ukažemo na probleme s kojima se pripadnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj susreću kako bismo ojačali svoj položaj kroz podršku drugih nacionalnih manjina u EU i na taj način pokušali da se izborimo za ona prava koja nam zakonom pripadaju - istakao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više