Novosti

Društvo

Ekstremisti na koljenima

Među moliteljima koji su klečali na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i na splitskom Peristilu pripadnici su otvoreno proustaških organizacija. Muški moliteljski pokret, oslonjen na antivakserske teorije zavjere i antimanjske stavove, uvezen je iz Poljske gdje već ima snažan utjecaj u crkvenim institucijama, a ovdje se uspješno stapa s lokalnom ekstremnom desnicom

Large 1molitelji peristil   ivo %c4%8cagalj pixsell

Kolektivno klečanje na Peristilu (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Početkom prosinca na splitskom Peristilu klečalo je pedesetak muškaraca. Pola ih je bilo obučeno u iste majice, s natpisom "Totus Tuus", odnosno "Sav tvoj". Mjesec prije na majicama im je pisalo "Wojownicy Maryi"; "Marijini ratnici", na poljskom jeziku. Ispod naziva stajao je veliki grb s likom Gospe i dva ukrižena mača. Grupu je vodio izvjesni Miljenko Jurić, koji je otprije sudjelovao u hodovima za život i sličnim aktivnostima konzervativnih organizacija u Hrvatskoj. U rujnu ove godine najavio je osnivanje podružnice Marijinih ratnika, koja ima sjedište u Poljskoj. "Formacija za ulazak traje dvije godine za laike, a godinu dana za svećenike. Ratnici Marijini su plod obraćenja jednog svećenika iz Poljske u našem Međugorju. Pristupiti mogu svi muškarci od 18 do 50 godina koji osim svoje žene ljube i Majku Mariju. Prvi susret na kojem ćemo predstaviti program je 19. rujna 2022. u oratoriju crkve Sv. Filipa Nerija", poručio je Jurić. Četiri dana prije osnivačkog rituala u okrilju crkve, Jurić je na svom Facebook profilu prenio mišljenje koje po mnogočemu definira svjetonazore organizacije koju je iz Poljske doveo u Hrvatsku. Tamo je pisalo da "specijalni rat protiv Crkve ide za njezinim uništenjem i izgradnjom jedne svjetske nadreligije". "Koriste se homoseksualci kako bi se postigla promjena u crkvenom naumu. Ozakonjenje homoseksualne zajednice znači legalizaciju sodomije i ugrozu obitelji i ide protiv Objave koju nijedan biskup, kardinal ili papa ne smije mijenjati", stoji u toj objavi. Doda li se još prezir prema ženskim reproduktivnim pravima, izbjeglicama iz zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom i zavjereničke teorije o nepostojanju pandemije, imamo zaokruženu ideologiju Marijinih ratnika. Na fotografijama s molitve u Splitu muškarci drže krunice posebno dizajnirane za njihovo članstvo: debele čelične kugle koje su (barem u Poljskoj) povezane padobranskim užetom.

Među važnijim zapovijedima je poslušnost vođi pokreta. Svatko tko ne poštuje njegove riječi ili dovodi u pitanje pravila koja je postavio, kažnjava se isključenjem iz zajednice. Svaki član treba imati mač, kojim se obavljaju rituali inicijacije u crkvama

Dvogodišnji rok iskušenja za primanje u njihove redove uključuje redovne odlaske na susrete zajednice i molitve. To je, međutim, tek pojednostavljeno tumačenje rada poljske organizacije.

Godine 2016. osnovao ju je Dominik Chmielewski, svećenik iz reda salezijanaca. Nabildani poznavatelj borilačkih vještina koji je obučavao vojnike i policajce, k tome radikalan u političkim stavovima, pravu popularnost među mladim desničarima zadobio je za vrijeme pandemije. Prije dvije godine objavio je video u kojem tvrdi da pandemija ne postoji, odnosno da se radi o "Sotoninom alatu" koji cilja na uništenje euharistije u Katoličkoj crkvi. U jednoj propovijedi poručio je da su depresija i općenito psihičke bolesti posljedica prokletstva u obitelji i djela Sotone. Chmielewski je osmislio statut organizacije. Uz molitvu u javnom prostoru, nametnuo je vojničku ikonografiju i zapovjednu strukturu paravojne formacije. Ili vjerske sekte s muškim genitalijama.

Među važnijim zapovijedima je poslušnost vođi pokreta. Svatko tko ne poštuje njegove riječi ili dovodi u pitanje pravila koja je postavio, kažnjava se isključenjem iz zajednice. Svaki član treba imati mač, kojim se obavljaju rituali inicijacije u crkvama. Mač je nametnuo kao "simbol duhovne borbe protiv grijeha, Sotone i vlastitih muških slabosti koje danas toliko štete braku i obitelji". U ostatku godine vlasnik hladnog oružja treba ga izložiti u kući na vidljivom mjestu, gdje će ga "stalno podsjećati na riječi izgovorene tijekom ceremonije – borba do smrti za najvažnije vrijednosti: ljubav prema Bogu i vjernost ženi i djeci". U zakletvi obećavaju da će "postati neustrašivi u borbi protiv Sotone i neprijatelja spasenja za obranu Katoličke crkve, najviših vrijednosti kršćanskog života, braka i kršćanske obitelji".

"Ovo je vojska za naše vrijeme. S molitvom krunice, a ako treba u obrani vjere i obitelji i s mačem", dao je adekvatan kontekst njihove ideologije Bartłomiej Pejo, pobornik i političar iz okruga Świdnica. Jedan poljski teolog primijetio je da je iz perspektive članova svemuških moliteljskih zajednica pomaganje siromasima, bolesnima, pranje i metenje te slične zadaće u župi nedovoljno muževno. Ironično, u Katoličkoj crkvi u kojoj dominiraju muškarci, pripadnici te i sličnih organizacija, a u Poljskoj ih ima dvadesetak, smatraju da ih standardni aktivizam lišava maskuline snage i kontrole.

Tko su, međutim, neprijatelji u toj borbi za prevladavanje suvremene krize muškosti? Osim standardnih mitskih bića iz ognjice pakla i sijaseta unutarnjih slabosti svakog vjernika s testisima, klečanja u Poljskoj organizirana su dosad i protiv gejeva i njihovih prava, koje su znali povezivati s pedofilijom, zatim protiv muslimanskih izbjeglica u Evropi, za zabranu pobačaja i kontra nekih drugih "liberalnih nastranosti".

Kritike dijela tamošnje javnosti i svećenika prema kojima se radi o grupi koja nalikuje na sektu ili paravojnu postrojbu ne utječu na rast njihove popularnosti. Samo na jednom crkvenom događaju, održanom 2020. godine, u Marijine ratnike je inicirano 1.500 muškaraca.

Vođa Udruge Ujedinjenja Darko Majstorović (Foto: Facebook)

Vođa Udruge Ujedinjenja Darko Majstorović (Foto: Facebook)

Prema nekim procjenama, trenutačno u Poljskoj ima 5.000 članova u 60-ak podružnica. Djeluju u dodatnih desetak evropskih zemalja, odnedavno dakle i u Splitu. Među njima su brojni pripadnici ultraškog krila nogometnih navijača i članovi profašističkih stranaka i pokreta. Ključni razlog njihova rapidnog razmnožavanja nalazi se u potpori najviših političkih i crkvenih struktura u Poljskoj, s kojima dijele krajnje desne ideje. Dok ukrštavaju mačeve u crkvama, posvećuju ih svećenici, u nekim slučajevima i biskupi. Strastveno ih podržava nadbiskup Stanisław Gądecki, metropolit Poznańa. Njihov član je biskup Krzysztof Włodarczyk iz Bydgoszcza.

Marijinim ratnicima crkva je odobrila i organizaciju redovnih duhovnih vježbi po poljskim župama. Takva penetracija u crkvene institucije nesumnjivo će im olakšati daljnju mobilizaciju i radikalizaciju mladih, najčešće socijalno i ekonomski deprivilegiranih muškaraca. Osnivač Dominik Chmielewski jednom je prilikom rekao da u članstvu ima dosta preobraćenih ubojica, kradljivaca, dilera i policajaca. U zemlji u kojoj su ultrakonzervativci na pozicijama moći, jučerašnji društveni otpadnici s kriminalnom prošlošću već danas bi mogli postati falangisti za obranu "tradicionalnih vrijednosti" na političkim pozicijama ili ulicama.

Duhovni epicentar tog svježeg fenomena molitvenih muških zajednica u Poljskoj, koji se odande širi po Evropi, nalazi se u Međugorju. Vođa Marijinih ratnika 1996. godine je od Isusove majke na tom mjestu primio poruku u komunikaciji s jednim od onih "vidilaca" kojima se Gospa ukazuje svaki dan. Uglavnom, rekla mu je da postane svećenik, vjerojatno i da potom osnuje armiju koja će nositi njeno ime. Nekoliko puta godišnje i dalje posvećuje Međugorje. Tamo se svake godine organizira zajedničko hodočašćenje lidera podružnica Marijnih ratnika. Prošle godine bilo ih je 80, uz 30 svećenika.

Može se konstatirati da je Međugorje postalo duhovni i politički rasadnik evropskog klerofašizma, utjelovljenog u pretežito muškim molitvenim zajednicama. Istaknuti članovi splitske podružnice Marijinih ratnika u više su navrata spominjali odlazak u Međugorje

Međugorje je izvor duhovne inspiracije i za drugu poljsku molitvenu organizaciju, Kristove vojnike. Njihovi istaknuti članovi svako ljeto odlaze u hercegovačko svetište, nakon čega putuju po Hrvatskoj i među ostalim redovno posvećuju svetište u Ludbregu. Na ta putovanja vodi ih osnivač Paweł Jaworski. On nije svećenik poput šefa Marijinih ratnika, ali po izgledu i svjetonazorima nema neke razlike među njima. U posljednje dvije godine sudjelovali su u zajedničkim inicijativama. Budući da ih nije osnovao pripadnik klera, imaju luksuz transparentnijeg iskazivanja svojih ideja. U zakletvi Kristovih vojnika, koju je položilo i nekoliko žena, oni se bore protiv "tendencija takozvane otvorene Crkve" koja se pripisuje papi Franji zato što po njima ona "propovijeda lažno milosrđe".

I oni svoje članove posvećuju po crkvama, nosaju ritualne mačeve te imaju sjajne odnose s fašističkom desnicom. Lider Jaworski sudjelovao je u redovnom godišnjem "Maršu neovisnosti" u organizaciji tri fašističke grupe, čiji je cilj "stati na prvu liniju kontrarevolucije protiv ekstremno lijevih aktivista". Tamo je ponosno pozirao s natpisom svoje molitvene zajednice, uz poruku: "Ako padnem na koljena, to je samo pred Bogom". Družio se i s Robertom Bąkiewiczom, organizatorom marša i donedavnim šefom Nacionalnog radikalnog kampa, pokreta za koji je čak i tamošnji najviši sud donio odluku da ih se može zvati fašistima. Više je puta fotografiran i s poljskim parlamentarcem Robertom Winnickijem iz Nacionalnog pokreta, antisemitom i neofašistom koji je gurao zakon koji kažnjava slobodu govora o poljskom udjelu u holokaustu.

"Imaju veze i s poljskom vlašću. Vlada je izdašno financirala "patriotski fond" namijenjen radu navedenih huškačkih grupacija. Jaworski se u više navrata fotografirao s poljskim ultrakonzervativnim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Budući da i Marijini ratnici i Kristovi vojnici koriste hercegovačko mjesto za redovna okupljanja kolovođa njihovih organizacija, za izvjesno brušenje strategija za buduće aktivnosti i mobilizaciju članstva, može se konstatirati da je Međugorje postalo duhovni i politički rasadnik evropskog klerofašizma, utjelovljenog u pretežito muškim molitvenim zajednicama. Istaknuti članovi splitske podružnice Marijinih ratnika u više su navrata spominjali odlazak u Međugorje, pa je moguće da su se upravo tamo i upoznali.

Testosteronsko klečanje u Hrvatskoj ima, dakako, i domaćih ekstremističkih začina, u vidu autohtonog fašizma.

Lider poljskih Kristovih vojnika Paweł Jaworski u Međugorju (Foto: Facebook)

Lider poljskih Kristovih vojnika Paweł Jaworski u Međugorju (Foto: Facebook)

Po tome su najistaknutiji članovi Udruge Ujedinjenja. Vodi ih Darko Majstorović, koji u objavama na Facebooku tvrdi da je ratni vojni invalid. Udruga je nastala na valu antivakserskih prosvjeda. Članovi organizacije, koju vode pripadnici HOS-ovih proustaških postrojbi iz rata, bili su na onom masovnom antivakserskom protestu na Trgu bana Jelačića. U prvim redovima stajali su i na Trgu žrtava fašizma, kada je policija privela maloljetnika koji je imao molotovljeve koktele. U moljenju krunice u centru Zagreba uvijek su u drugom ili trećem redu. Od ostalih se raspoznaju po slikama Gospe koje drže. I po ustaškim simbolima koji se mogu vidjeti na klečećem Majstoroviću.

No on po tome nije iznimka. Zidovi prostorije ove udruge u naselju Kuče kod Velike Gorice izlijepljeni su brojnim plakatima u kojima se veličaju ustaše i NDH. Tu su portreti Ante Pavelića i Jure Francetića. Na konferenciji za štampu u kojoj je najavljeno osnivanje udruge, vodstvo je poručilo da im je zadaća "obraniti Hrvatsku od nehrvata koji rade protiv Hrvatske". Majstorović je rekao da su nakon rata na vlast došli "udbaši, Jugoslaveni i srbočetnici" te da njima kao udruzi "nije interes braniti Jugoslaviju i Srbe". Na jednoj fotografiji vidimo Majstorovića kako u majici s natpisom "Mlad ustaša" salutira nacističkim pozdravom.

Majstorović je, među ostalim, sudjelovao i u inicijativi Narod odlučuje te u skupljanju potpisa za emitiranje fašistoidnog filma Jakova Sedlara o Jasenovcu.

Njegov pobočnik u udruzi, Goran Ivančić, jednakog je mentalnog kova. Nedavno je napisao da su se svi oni koji su se odrekli ustaša ujedno odrekli crkve, HOS-a i "ostalih branitelja". Ivančić propagira ustaške ideje o Jasenovcu, pa tvrdi da je tamo stradalo točno 1.816 osoba, pretežno od tifusa i raznih infekcija, pogotovo u hladno vrijeme. "Ustvari, Jasenovac je groblje ili pogubilište Hrvata i Njemaca, a ne Srba, Cigana i Židova", poručio je redovni molitelj krunice. Uz dodatak: "Ustaše su bili najsposobnija i najkulturnija vojska u čitavom svijetu, njima se ne može dokazati niti jedna masovna grobnica".

Osim što je klečao u Zagrebu, Ivančić sudjeluje u sličnim aktivnostima u Velikoj Gorici. On je i molitelj protiv pobačaja ispred bolnica, u sklopu kampanje udruge Hrvatska za život, čiji članovi preko inicijative Muževni budite organiziraju zagrebačko moljenje krunice na Trgu bana Jelačića.

Ivančić i Majstorović na ovogodišnjoj obljetnici Oluje pred kamerama provocirali su HOS-ovom zastavom i pripadajućim ustaškim pozdravom. Kada su ih organizatori zamolili da prestanu, oni su im, barem tako tvrde, odgovorili da je HDZ-u i "Pupavcu" kontroverzno sve što je hrvatsko, dok im "homoseksualci, pedofili" nisu kontroverzni. Statutarnu ulogu likvidatora ove organizacije ima Damir Markuš, HOS-ov veteran koji je povezan s ultraškim i otvoreno ustaškim navijačima, inače prijatelj pokojnog Danijela Bezuka, koji se ubio nakon oružanog napada na Markovu trgu.

Ima tu još niz sličnih grupacija koje su u Hrvatskoj uključene u organizaciju molitvi. Zasad na trgove dolazi znatno manje muškaraca – sve skupa nekoliko stotina – nego što ima onih koji prate njihove aktivnosti na mreži. Katolička crkva u Hrvatskoj ne objavljuje ništa kritično o relativno svježem pokretu. Uz javnu šutnju gaje zapravo suučesništvo. Deseci svećenika uključeni su izravno u njihove aktivnosti, što kroz promociju, što kroz ustupanje crkvene infrastrukture. Radi se samo o bogobojaznim ljudima, mogao bi glasiti kontraargument Kaptola. No navedene informacije pokazuju da iza kulise naizgled benignih molitelja nerijetko stoji mržnja prema ženskim pravima i targetiranim manjinama. Zbog narušenih odnosa HDZ-a i krajnje desnice koji su donedavno bili tradicionalno odlični, oni za razliku od poljske braće u Hrvatskoj nemaju partnere na vlasti. Zasad.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više