Novosti

Intervju

Željko Jozić: Šustar se silno kompromitirao

Dopustite da kao doktor znanosti imam mišljenje da je imenovanje Sande Ham, koja je u školskom primjeru sukoba interesa, loša odluka i podvala nekih izdavačkih lobija gospodinu ministru

Bzeeguapy7zkx228hp25fx2jqsa

Željko Jozić   (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Kako komentirate to što je tehnički ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar samo dan prije raspuštanja Vlade za predsjednicu Upravnog vijeća Instituta kojem ste na čelu postavio Sandu Ham, jezikoslovku sa Sveučilišta u Osijeku?

O tome nam je pristigla i službena odluka Ministarstva. Odgovor je vrlo jasan: slijedite trag novca. Netko je izgubio velik novac našom objavom besplatnoga Institutova pravopisa na internetu, pa sad pokušava uspostaviti stanje kakvo je bilo prije naše objave. Takva je odluka silno kompromitirajuća za svoga potpisnika, ministra Šustara. Govornike hrvatskoga jezika maltretira se pravopisnim izdanjima više od dva desetljeća isključivo zbog novca jer je pravopis, uz Bibliju, najtiražnija knjiga. Kako na Bibliju postoje prava autora s kojim nema šale, usmjerili su se na pravopis, pa smo u dvadesetak godina dobili više od 30 izdanja. Zasad sam dobro prošao, jer sam ja taj koji ‘ne poštuje uspostavljena pravila igre’. Ne vjerujem da je ministar znao što se iza brda valja. On je vjerojatno imenovanje Sande Ham samo potpisao.

Neznanstveni stavovi

Jezikoslovka Ham urednica je časopisa ‘Jezik’, u kojem se učestalo negira i kritizira jedinstveni pravopis Instituta. Bili ste izjavili da je ona i prije zazivala vašu smjenu, ismijavala vas i proglašavala političkim poslušnikom?

Pretpostavljam da je više stotina jezikoslovaca, filologa svih profila, danas aktivno u Hrvatskoj. No eto, izbor za predsjednicu Upravnoga vijeća Instituta pao je upravo na profesoricu Ham, koja je u sukobu interesa jer je suautorica Hrvatskoga školskog pravopisa, koji je nakon našeg izdanja prije tri godine izgubio preporuku za uporabu u školama, a za što je od 2005. ostvarivala materijalnu korist, odnosno primala autorske honorare. O stavovima Sande Ham, koji su odreda bili neobjektivni i neznanstveni, ne treba trošiti riječi. Dovoljno je reći da do pojave našega besplatnoga pravopisa nikad ni slova nije napisala protiv Instituta i njegovih znanstvenika, dočim je od 2013. naglo ‘shvatila’ o kakvim je ‘neprijateljima hrvatskoga jezika’ riječ. Kolegica Ham u svakom je svom javnom istupu od objave našega pravopisa ismijavala i omalovažavala znanstvenike Instituta i mene kao ravnatelja, ne prežući ni od grubljih tonova, što joj i inače nije strano. Institut i ja kao ravnatelj zapravo smo njezin antipod, čista suprotnost: apolitični, marljivi, altruistični i dobronamjerni znanstvenici, kojima je opći interes iznad privatnoga. Poštujem svoje nadređene, ali dopustite da kao doktor znanosti imam mišljenje da je to loša odluka i podvala nekih izdavačkih lobija gospodinu ministru. Imenovanje predsjednicom Upravnoga vijeća Instituta visoko kompromitirane osobe, uz koju se veže cijeli niz afera i koja je uz to u školskom primjeru sukoba interesa, sve je samo ne dobra odluka.

Profesorica Ham je suautorica Hrvatskoga školskog pravopisa, koji je nakon našeg izdanja pravopisa prije tri godine izgubio preporuku za uporabu u školama, a za što je od 2005. ostvarivala materijalnu korist

Pribojavate li se toga da bi ona u dogledno vrijeme mogla mijenjati pravopis Instituta?

Statutom Instituta definirane su ovlasti Upravnoga vijeća, a među njih zasigurno ne spada određivanje pravopisnih pravila ili bilo koje drugo znanstveno pitanje. Pravila Institutova pravopisa može mijenjati isključivo Znanstveno vijeće, koje ih je i donijelo. Zabrinjava jedino to što novopostavljena predsjednica Upravnoga vijeća može pokušati obezglaviti sadašnje Ravnateljstvo, kako bi se kasnije obračunala i sa Znanstvenim vijećem, pa posljedično i s pravopisom.

Njezino je imenovanje očita negacija vašeg rada, vas kao ravnatelja i Instituta kao ustanove. Jeste li dosad, a posebno u posljednjih nekoliko mjeseci rada sada tehničke Vlade, bili izloženi kakvim političkim pritiscima?

Budući da smo mi domoljubni Institut i da skrbimo o biti nacionalnoga identiteta, uvjeren sam kako imenovanje dr. Ham nema veze s politikom Domoljubne koalicije. Jezik je duša nacije. Svakome osviještenom građaninu ove zemlje, a nekmoli domoljubima, najveći je prioritet upravo materinski, nacionalni jezik. Nikad nitko iz političke sfere nije vršio nikakav pritisak na mene i moje kolege, nitko nas ne ometa u radu, a još kad bi nam se pomoglo, gdje bi nam bio kraj…

Nemam razloga za strah

S obzirom na to da upravna vijeća imaju ovlasti opoziva i imenovanja ravnatelja, mislite li da je postavljanje Sande Ham početak vaše smjene s mjesta ravnatelja Instituta?

Dvadeset sam godina u Institutu kao znanstvenik, a posljednje sam četiri na mjestu ravnatelja. Riječ je o izrazito zahtjevnom poslu koji obavljam s velikim zadovoljstvom, a objektivni i mjerljivi pokazatelji govore da to zasad činim prilično uspješno. Upravo sam prije nekoliko mjeseci ponovno izabran na novi četverogodišnji mandat uz jednoglasnu potporu Upravnog vijeća i gotovo apsolutnu potporu kolega znanstvenika. Vodim se životnim motom ‘Raditi pošteno i za opću dobrobit’ i nemam nikakvoga razloga za strah.

U peteročlano Upravno vijeće Instituta trebali bi biti imenovani i bivši dekan Filozofskog fakulteta Stipe Botica i Vanda Babić s Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru; očito je da u budućem sazivu neće biti mjesta za jednog od naših najvećih lingvista, profesora emeritusa Josipa Silića?

Legitimno je imenovati novo Upravno vijeće, pošto je starom u travnju ove godine istekao mandat, no o tome, nažalost, odlučuje politika, odnosno Ministarstvo. Sva dosadašnja vijeća doista su bila sjajna, a osobita mi je čast što su neki od najeminentnijih i najčestitijih hrvatskih jezikoslovaca – poput Ive Pranjkovića, Josipa Silića i Alemka Gluhaka – činili to časno tijelo Instituta. Iako je riječ o ministrovim kadrovskim odlukama, u toj novoj križaljci ne može i ne smije biti osoba u sukobu interesa, koja ima misiju uništenja Instituta i njegova pravopisa.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više