Novosti

Intervju

Ena Hodžić i Tereza Teklić Potencijal zvuka

Umjetnost zvuka je danas u svijetu jedno od najaktualnijih i najatraktivnijih suvremenih umjetničkih područja. Projekti koji istražuju zvuk kao umjetnički medij iznimno su raznovrsni i interdisciplinarni u načinu na koji se produciraju, ali i u načinu na koji se predstavljaju publici i komuniciraju neku određenu ideju

Qy1fqlmrwa3ro16jg5tcemphxdk

Ena Hodžić i Tereza Teklić

Zagrebačka Galerija Močvara jedino je mjesto u Hrvatskoj koje je usmjereno isključivo na prezentaciju suvremene umjetničke produkcije kroz medij zvuka. O aktivnostima ove galerije i projektu Sound Art Inkubator, koji potiče lokalnu produkciju umjetničkih radova na temu zvuka, govore kustosice Ena Hodžić i Tereza Teklić.

Rad Galerije Močvara ostvaruje se u suradnji udruge KONTEJNER - Biro suvremene umjetničke prakse i Udruženja za razvoj kulture (URK). Kako je došlo do suradnje?

Ena Hodžić: Budući da je Galerija Močvara dio programa Kluba Močvara, odabir sound arta kao osnovne programske smjernice bio je logičan. Galerija Močvara postoji od 2001. godine, od kada u kontinuitetu publici predstavlja različite suvremene umjetničke prakse. Programsku koncepciju Galerije Močvara od 2011. oblikuje kustoski tim KONTEJNER-a u suradnji s URK-om i Klubom Močvara, koji su i inicijatori projekta. Kroz program Galerije, koji se upravo od te godine usmjerava na umjetnost zvuka, suvremena umjetnost koja istražuje zvuk nastoji se intenzivnije povezati s osnovnom, glazbenom djelatnosti kultne Močvare. Na taj način nastojimo klupskoj publici i publici koja ne prati suvremenu umjetničku scenu približiti zanimljive, često eksperimentalne sound art projekte kako bi ih zainteresirali za ove progresivne umjetničke prakse i, u opuštenoj atmosferi i nepretencioznom ambijentu, potaknuli razvoj sound art scene na domaćem terenu. Galerija Močvara jedna je od rijetkih u regiji koja se sustavno bavi prezentacijom i produkcijom suvremene umjetnosti kroz medij zvuka.

Koliko usko definirate program?

Ena Hodžić: Umjetnost zvuka ne definiramo strogo i ograničavajuće, već predstavljamo vrlo različite umjetničke projekte kojima je zajedničko to da na neki način koriste zvuk kao sredstvo izražavanja. Primjerice, do sada smo u Galeriji predstavili i bio-art i sound performanse koji su publici pokazali kako zvuči hrana i proces kuhanja, kao i do it yourself umjetničke prakse koje koketiraju s robotikom i biotehnologijom te projekte koji se bave izražajnim mogućnostima i kompleksnim odnosima između zvuka i svjetla.

Koliko je zvuk prisutan kao umjetnički medij na lokalnoj sceni?

Tereza Teklić: Umjetnost zvuka je danas u svijetu jedno od najaktualnijih i najatraktivnijih suvremenih umjetničkih područja. Projekti koji istražuju zvuk kao umjetnički medij iznimno su raznovrsni i interdisciplinarni u načinu na koji se produciraju, ali i u načinu na koji se predstavljaju publici i komuniciraju neku određenu ideju. U Hrvatskoj je takva vrsta umjetnosti još uvijek slabo razvijena i marginalizirana u odnosu na institucionalnu umjetničku produkciju. Ipak, kroz iskustvo rada s hrvatskim umjetnicima na KONTEJNER-ovim projektima prepoznali smo velik potencijal na domaćoj sceni koja se polako otvara prema eksperimentalnim praksama i nestandardnim umjetničkim medijima i materijalima pa tako i zvuku.

Produkcijski projekt Sound Art Inkubator, koji djeluje u sklopu Galerije Močvara, natječajnog je karaktera. Koliko ste zadovoljni uvjetima i odazivom umjetnika?

Tereza Teklić: Produkcijski uvjeti u Hrvatskoj su nestabilni i neadekvatni, veliki dio ovisi o financijskim sredstvima koja su mala i često nedovoljna za realizaciju onih najambicioznijih projekata. Za sada ipak uspijevamo održati kontinuiranu kvalitetu produciranih radova te svake godine nastojimo raditi sa što više mladih umjetnika u sklopu natječajnog ciklusa kako bi i što više ljudi prošlo kroz projekt. Posebno nam je drago što od početka radimo sa studentima i mladim autorima iz cijele Hrvatske, a ne samo iz Zagreba.

Koji su vam planovi?

Tereza Teklić: Ove godine ponovo imamo uravnoteženu situaciju između aktualne međunarodne sound art produkcije i mladih domaćih snaga koje podržavamo kroz Inkubator. Nastojimo što češće putovati, pratiti trendove koji se pokazuju na velikim međunarodnim festivalima i čim više vrhunskih sound art radova pokazati tu, u Zagrebu. Do sada smo uspjeli predstaviti niz istaknutih umjetnika, poput Martina Messiera i Marca Donnarumme. Uspješno surađujemo s izvrsnim slovenskim umjetnicima čija je produkcija novomedijskih radova na vrlo visokoj razini: tako su primjerice Saša Spačal, Mirjan Švagelj i Anil Podgornik, koje smo predstavili u Galeriji krajem 2014., ove godine laureati poznate nagrade Ars Electronica. Godinu smo započeli retrospektivom slovenskog umjetnika Marka Batiste nakon kojeg je uslijedila ambijentalna instalacija venecuelanskog umjetnika Rubéna D’Hersa. Do ljeta ćemo predstaviti hrvatske performere Beat Busters, a u drugoj polovici uz Sound Art Inkubator pripremamo i još jedno veliko inozemno gostovanje.

Ena Hodžić: Nadamo se da ćemo u budućnosti uspjeti predstaviti čim više relevantnih međunarodnih umjetnika i ojačati internacionalni profil programa. Također vjerujemo da će se Inkubator razviti u jaku produkcijsku platformu s međunarodnim odjekom u smislu rezidencijalnih gostovanja mladih umjetnika iz Hrvatske, za što smo se već počeli pripremati i surađivati s nekoliko europskih organizacija. Ponosni smo što broj publike kontinuirano raste te se nadamo da će se to nastaviti i u budućnosti te da će publika programa Galerije Močvara postati još raznovrsnija i još otvorenija prema novim zvučnim iskustvima.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više