Novosti

Kultura

Povezivanje mladih umjetnika Srbije i Hrvatske

Cilj javnog razgovora na temu samoorganizacije mladih u području kulture je otvaranje prostora za dijalog i razmjenu iskustava mladih umjetnika iz Hrvatske i Srbije

Large umetnici 3

Razgovor umjetnika u Prosvjetnijoj biblioteci (foto Nenad Jovanović)

Povodom održavanja Salona mladih, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, u Zagrebu boravi više mladih umjetnika iz Srbije uključenih u beogradsku manifestaciju Bijenala mladih. Umjetnici iz dvije zemlje upriličili su 15. maja u prostorijama Centralne biblioteke Prosvjete razgovor o umjetnosti mladih, samoorganizaciji, izazovima s kojima se sreću, ali i suradnji za koju postoji niz povoljnih uslova. U te je aktivnosti uključen i Odjel za kulturu SNV-a

Kako nam je rekla Tena Bakšaj, savjetnica u Odjelu, cilj javnog razgovora na temu samoorganizacije mladih u području kulture je otvaranje prostora za dijalog i razmjenu iskustava mladih umjetnika iz Hrvatske i Srbije, kao i upoznavanje publike s nekim relevantnim praksama i primjerima u ovom području.

- U razgovoru smo pokušali otvoriti važna pitanja radnih uvjeta mladih umjetnika u regiji i razmotriti osnažujuće učinke njihovog regionalnog povezivanja, a posebno na relaciji dviju zemalja Srbije i Hrvatske, ali i vidjeti na koje se načine možemo udruživati i mogu li se zajedničkim radom stvoriti bolji uvjeti rada mladih umjetnika - rekla je Bakšaj.

Pitali smo je i kako je došlo do susreta.

– Kontaktirali su nas članovi HDLU-a koji organiziraju manifestaciju Salon mladih, možda najbitniju manifestaciju u Zagrebu i Hrvatskoj koja ima cilj prikazati javnosti radove mladih umjetnika. Ideja im je bila da se organizacijski tim Salona mladih poveže sa srodnom inicijativom iz Beograda, Bijenalom mladih, ali i da bi bilo korisno i kad bi se naš Odjel i SNV generalno uključili u smislu regionalnog povezivanja umjetnika. Odlučili smo da je panel diskusija najbolji format i da se na temelju razgovora i razmijenjenih ideja povežemo još bolje i organiziramo ozbiljnije višednevno događanje, ali da se krene u

smjeru dugoročne suradnje - rekla je i ocijenila da je kulturna razmjena, uključivši i mlade umjetnike stalno prisutna, za razliku od institucionalne suradnje, barem za sada.

Na razini povezivanja mladih umjetnika do 35 godina starosti ne postoji mnogo inicijativa. Sve se svodi na neformalne inicijative i suradnju, ali nedostaje kontinuitet pa je to povezivanje zapravo točkasto, kazala je Bakšaj.

Najavila je da će SNV dati doprinos kulturnom povezivanju mladih.

– Imamo program u suradnji s AKC Attackom na kome će gostovati umjetnici iz Srbije koji će izlagati u sklopu godišnjeg programa u Medici - rekla je Bakšaj.

Milan Đorđević iz koordinacionog tima Bijenala mladih rekao nam je da su prihvatili poziv HDLU-a povodom Salona mladih, jer organiziraju manifestaciju koja ima manju tradiciju.

- Lani smo imali treće izdanje bijenala. Radi se o manifestaciji savremene umetnosti u okrilju Udruženja likovnih umetnika Srbije, odnosno izložbi koja se dešava slično kao Salon mladih na više lokacija, dio u paviljonu Cvijeta Zuzorić, ali i drugim lokacijama po gradu. Namera nam je bila da se upoznamo i dogovorimo neku zajedničku akciju i tu smo dobili podršku SNV-a. Uz to, imamo i brojne kontakte, recimo u Makedoniji gde postoji salon mladih. Uglavnom, ideja je da se uvežu slične manifestacije iz regiona bivše Jugoslavije - rekao je Đorđević.

Veliko značenje i očekivanja od inicijative potvrdila nam je i Martina Miholić iz Salona Mladih.

U dvosatnom razgovoru bilo je riječi o mnogim problemima koji su više ili manje zajednički mladim umjetnicima u obje zemlje, od velike centralizacije, pitanje statusa mladih kad završe umjetničke akademije, rigidnosti obrazovnih programa i prilagođavanja okolnostima obrazovnih institucija, (ne)dostupnost izložbenih prostora, financiranje s obzirom na ograničen broj institucija koje raspisuju konkurse ili poduzeća koja doniraju sredstva za te namjene…

Podsjećamo da se 37. izdanje Salona Mladih kao bijenalna i najveća nacionalna izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina mladosti ove godine održava od 25. aprila do 16. juna Domu HDLU, odnosno Meštrovićevom paviljonu, Arheološkom muzeju, te galerijama AMZ, Art&CeRZ i Putolovac.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više