>

novosti logo

Episkop Nikodim: U Gospodu nema ni Srba ni Hrvata

U sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku svečano je ustoličen episkop dalmatinski Nikodim Kosović, dosadašnji iguman manastira Krka.

- Dragi brate, novi vladiko Nikodime, dolazite na drevnu i slavnu eparhiju čiji su se predvodnici trudili da liče na svoje velike prethodnike. Dolazite na eparhiju koja je u našem vremenu, nažalost, mnogo postradala. U eparhiju gdje danas živi samo ostatak našeg naroda. Vaš je zadatak veoma veliki: da prikupite raštrkano stado Božje i nastavite da obnavljate duhovni hrišćanski život i da na tome sa svim zajedno zidate zajedničku budućnost. Neka vam Gospod da snage i mudrosti da upravljate eparhijom svojom ljubavlju, jer je ljubav ona najmoćnija sila koja upravlja svijetom - kazao je patrijarh srpski Irinej koji je predvodio obred ustoličenja.

Patrijarh Irinej potom se obratio prisutnim vjernicima i predstavnicima Katoličke crkve u Hrvatskoj.

- Vi živite ovdje kao maleno stado u nama bliskoj državi sa braćom katolicima od kojih očekujemo, prije svega od predstavnika Crkve, da čujemo riječi jevanđelske, riječi mira i ljubavi, da kao hrišćani jedni prema drugima pokažemo ljubav i uvažavanje. To je prvi korak, jer Gospod traži i od svih nas da ljubimo jedni druge, jer svi nosimo lik Božji u sebi. U svakome od nas bez obzira na porijeklo i boju kože prisutan je Gospod i sve što jedni drugima činimo ujedno činimo i Gospodu svome.

Patrijarh je dodao i da se neka zlokobna sila u našem vremenu ponovno diže unoseći nemir i strah među ljude, naglasivši da i u ovom narodu mržnja nije prestala.

- I u našem narodu mržnja nije prestala, osvete se pripremaju i nagovještavaju. Bože budi sa mnom pa da se one nikada ne realizuju - rekao je on.

Nakon svečanog čina ustoličenja vjernicima se po prvi put obratio i novoizabrani episkop, prisjećajući se svojih slavnih prethodnika, prije svega vladike Nikodima Milaša, rekavši da je nakon punih 106 godina na čelu Eparhije dalmatinske rođeni Dalmatinac. U svom emotivnom obraćanju prisjetio se roditelja Predraga i Ksenije koji su preminuli, kao i sestre, prijatelja i rodbine kojima se zahvalio što su bili uz njega.

- Zahvaljujem se svom duhovnom ocu gospodinu Fotiju kojeg sam naslijedio na tronu mučene Dalmacije, a koju je on zatekao kao apokaliptičnu pustinju - rekao je vladika, obećavši da će nastaviti njegovim putem te se truditi da gradi što bolje odnose sa rimokatolicima u Hrvatskoj.

- Trudiću se da doprinesem suživotu i pomirenju na ovim prostorima. Moji preci su stoljećima ovdje živjeli, boreći se i sukobljavajući kako sa kamenitom zemljom, tako i drugim nevoljama, ali uvijek prevladavajući sve i nalazeći način da ostanu i opstanu ovdje. U Gospodu smo svi jedan čovjek i tu nema ni Srba ni Hrvata. Svi ćemo izaći jednaki pred lice Božje i svima će se suditi po djelima njegovima - rekao je.

Svečanostima ustoličenja i narečenja, koje je održano dan ranije u manastiru Krka, prisustvovali su predstavnici srpske Vlade, ambasadorica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, nadbiskup splitski Marin Barišić, biskup šibenski Tomislav Rogić, predstavnici lokalnih i županijskih vlasti iz Zadra, Šibenika i Knina, kao i predstavnici javnog i kulturnog života Hrvatske i Srbije.

Nikodim Kosović najmlađi je episkop na ovdašnjim prostorima. Rođen je 1981. u Zadru. Od 1991. godine je živio u selu Šuljkovcu pored Jagodine, gdje je kao dijete uslijed ratnih dešavanja otišao u izbjeglištvo, a od 1994. godine preselio se u Jagodinu. Srpsku pravoslavnu bogosloviju Svetog Arsenija Sremca završio je u Sremskim Karlovcima, a diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu. Od 2012. godine je doktorand na Fakultetu za kanonsko pravo na Univerzitetu Gregorijana u Rimu. Član je Komisije za reviziju Ustava SPC-a Svetog Arhijerejskog Sabora.

1/3