Novosti

Politika

Erveniku i Kninu niti centa od vjetroelektrana

Nakon četiri godine neplaćanja naknade za proizvedenu električnu energiju, dug tvrtke C.E.M.P., kao investitora u projekt Vjetroelektrane Krš-Pađene, prema Općini Ervenik iznosi 1,5 milijuna eura, dok Gradu Kninu duguje 500 tisuća eura

Large krs

Vjetroelektrana Krš Pađene najveća je u Hrvatskoj (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Prošloga mjeseca Općina Ervenik i Grad Knin po treći put podnijeli su tužbu zagrebačkom Trgovačkom sudu protiv investitora tvrtke C.E.M.P. koji im protivno zakonu pune četiri godine u sklopu projekta Vjetroelektrane Krš – Pađene nije isplatio naknadu za proizvedenu električnu energiju.

Zakon propisuje da je C.E.M.P., kao energetski subjekt koji je posredstvom Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) 2013. godine dobio status povlaštenog proizvođača energije, dužan nakon početka rada jedinicama lokalne samouprave, odnosno općinama i gradovima plaćati naknadu za proizvodnju električne energije u iznosu od jedne lipe po kilovatsatu, što je investitor zasad zanemario tražeći izlike i zakonske rupe. Primjerice, zatražili su od Općine Ervenik provođenje upravnog postupka po kojem će obračunati predmetnu naknadu, iako zakonski nije propisano da jedinica lokalne samouprave donosi takav upravni akt.

Umjesto da bude potencijalno uspješna investicije na korist i lokalnim samoupravama, projekt Vjetroelektrana Krš -Pađene poznat je kao prvorazredna afera u kojoj se za trgovinu utjecajem, zloupotrebu položaja te davanje i primanje mita terete kao prvooptužena bivša hadezeova kninska gradonačelnica i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Čulina (nekad Rimac), a kao drugooptuženi Milenko Bašić i Dragan Stipić, vlasnik i direktor trgovačkog društva C.E.M.P. koje je investiralo 240 milijuna eura u projekt vjetroparka koji je s radom započeo u prosincu 2019. godine.

Načelnik općine Ervenik Predrag Burza za Novosti je kazao da ukupni dug C.E.M.P.-a Općini za naknadu od proizvedene struje iznosi čak 1,5 milijuna eura i to bez kamata i sudskih troškova. Gradu Kninu, na čijem je terenu 12 od ukupno 48 vjetroagregata, pripada pak 25 posto od ukupnog dijela proizvodnje pa dug prema njima iznosi 500 hiljada eura, odnosno ukupno 2 milijuna eura prema obje jedinice lokalne samouprave.

Burza ističe da su dosad na Trgovačkom sudu održana dva ročišta nakon čega je sutkinja prihvatila da se dvije tužbe objedine. Zatražit će takav status i za treću. U međuvremenu je sud, ističe Burza, naložio investitoru da dostavi određene geodetske izmjere. Premda ne sumnja da će na koncu presuda biti pozitivna, smatra da je sve moglo ići brže. Napominje i da investitor duguje novac za komunalnu naknadu i komunalni doprinos o čemu se vodi spor na splitskom Upravnom sudu.

- O tome možemo razgovarati – kaže Burza – budući da je Zakon o komunalnom gospodarstvu jako širok, ali i traljav, što bismo rekli, i tu se otvaraju mnoga pitanja budući da da je tu nešto izgrađeno, da postoje putovi, da oni imaju neke gabarite, ali o tom – potom – domeće načelnik.Ipak naknada od proizvedene struje nije upitna: 16 hiljada ljudi koji žive na području Knina i Ervenika postali su taoci projekta Krš- Pađene, kojima svakako odmaže i manjkavost zakonskih odredbi i sporost suda.

- Ljude zabrinjava što im ne možemo isporučivati određene usluge. Gasimo javnu rasvjetu u 21 sat, a imamo najvećeg proizvođača obnovljivih izvora na svom teritoriju, dok u isto vrijeme jedva preživljavamo – govori načelnik Burza tužnu stranu ove općine.Jesenas su Ministarstvu financija uputili zamolbu za pozajmicu bez vremenskog roka do okončanja sudskog spora, odnosno dok sudovi ne donesu odluku vezanu uz dugovanja koja ima druga strana.

Pozajmica od 200 hiljada eura s “ambicioznim kamatama“, služila bi za 'preživljavanje', govori načelnik.- Osim rasvjete, problemi su posvuda. Kao siromašna općina moramo ulagati u socijalne programe, ali i u stimulativne razvojne projekte, posebno one vezane uz naše OPG -ove, kao i školsku djecu, obrazovanje i vrtiće – govori Burza, ističući da financijska situacija nikako nije dobra.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više