Novosti

Politika

HDZ-ovci privedeni zbog vjetroparka kraj Ervenika?

Policija je jutros uhapsila bivšu kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac, načelnicu Gračaca Natašu Turbić i predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića. Kao razlog se spominju malverzacije oko vjetroparka Krš-Pađene

Is1t5rsw6mhk70kjilfu95ha8z0

Za vrijeme gradnje vjetroparka kraj Ervenika (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Policija je u petak privela državnu tajnicu u Ministarstvu uprave i bivšu kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac i predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića pod sumnjom za zloporabu položaja i ovlasti. Uz njih je uhapšena i HDZ-ova načelnica općine Gračac Nataša Turbić o kojoj su Novosti pisale prije pola godine kada je uspjeh sportaša proslavila na društvenim mrežama uz pozdrav ‘Spremni’ i hrvatski grb s prvim bijelim poljem, a koja je jedna od kandidatkinja županijskog HDZ-a za predstojeće parlamentarne izbore. Priveden je i šef ispostave Hrvatskih šuma u Splitu Ivan Melvan koji je osumnjičen za zlouporabu položaja i trgovinu utjecajem.

Kako se čini po pisanju medija, do privođenja je došlo zbog projekta vjetropark Krš-Pađene, koji je i srpskoj zajednici na području Ervenika, u tom zapuštenom kraju, trebao donijeti određenu korist u infrastrukturnom i komunalnom aspektu, kao i u zapošljavanju barem nekoliko ljudi.

Predrag Burza, načelnik općine Ervenik, kazao je za Novosti da ne zna zašto je došlo do hapšenja te da ga nitko nije kontaktirao oko projekta gradnje vjetroparka čija je površina od 75 posto na području Ervenika i 25 posto Knina. 'Sve što znam, doznao sam iz medija', kaže Burza.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) započeo je u petak rano ujutro na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca s realizacijom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, saopćila je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić. Tijekom jutra trajala je pretraga splitskih prostorija Hrvatskih šuma odakle su istražitelji izuzeli dokumentaciju i dokaze. Pretražene su i prostorije načelnice Gračaca, kako smo doznali iz te općine, gdje je postavljeno najmanje 17 vjetroelektrana.

Predmet istrage je gradnja kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina, javio je Telegram. Vjetropark Krš-Pađene nalazi se na području između Ervenika, Knina i Gračaca, a riječ je o projektu vrijednom 1,8 milijardi kuna iza kojeg stoji grupacija Lager iz Posušja u vlasništvu Milenka Bašića, kojeg se smatra jednim od najmoćnijih poslovnih ljudi u BiH.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj trgovačkom društvu C.E.M.P., koji je dio grupacije Lager, odobrila je kredit u iznosu od 590 milijuna kuna za ovaj projekt, na što su u ljeto 2019. godine reagirali iz udruge Biom. ‘Udruga Biom izražava zabrinutost zbog odluke HBOR-a o financiranju izgradnje vjetroparka Krš-Pađene, s obzirom na to da se radi o projektu koji je štetan za okoliš, protiv kojega je u trenutku odobrenja kredita još uvijek otvoren sudski postupak na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske te čiju zakonitost i usklađenost s propisima Europske unije trenutno ispituje i Europska komisija’, priopćili su iz Bioma.

Projekt je ipak krenuo u realizaciju prije dvije godine kao druga najveća investicija nakon Pelješkog mosta. Uhićena Rimac, koja je od 2005. godine provela tri mandata kao gradonačelnica Knina, na nacionalnu političku pozornicu uspela se u vrijeme Tomislava Karamarka, kad je ušla i u Predsjedništvo HDZ-a. Razdoblje dok je bila na čelu Knina obilježeno je optužbama za pogodovanja i ilegalno stjecanje imovine, a u rujnu 2015. godine parlament joj je oduzeo imunitet, dozvoljavajući pritom Državnom odvjetništvu da nastavi istragu zbog sumnju da je ilegalno pribavila stan novcem iz državnog proračuna. U ožujku 2018. godine Josipa Rimac imenovana je čelnicom radne skupine za izradu novog zakona o sprječavanju sukoba interesa. No, kasnije ju je s tog mjesta maknuo tadašnji ministar Lovro Kuščević.

U mandatu Vlade Andreja Plenkovića Rimac je postala državnom tajnicom u Ministarstvu uprave, a mediji su spekulirali da bi mogla postati nasljednica ministra Kuščevića koji je podnio ostavku nakon afere s imovinom i pogodovanjima off shore tvrtkama nepoznatih vlasnika na otoku Braču gdje je bio načelnik. Rimac se prošle godine kandidirala i za ravnateljicu NP Krke, no nije izabrana. S godinama na vlasti gradonačelničina imovina se povećavala, obitelj zbrinjavala u različitim tijelima javne vlasti i tvrtkama u vlasništvu države, a Rimac je plijenila pažnju medija skupocjenim odjevnim predmetima.

Nakon Karamarkovog pada slabi njen politički utjecaj i gubi na lokalnim izborima od nezavisnog kandidata Marka Jelića. Godine 2018. Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo je Josipu Rimac s 4000 kuna kazne jer nije ispravno upisala imovinu, odnosno suprugovu kuću u Kninu, ali je Vrhovni sud oslobađa.

Druga HDZ-ova članica, koja je danas uhićena, načelnica je Gračaca Nataša Turbić, koja je javnosti poznata po zalaganju da se iz centra mjesta ukloni antifašističko spomen-obilježje, a srebrenu medalju rukometaša proslavila je uzvikom ‘Spremni’ na Instagramu. Osim toga, njena izborna pobjeda iz 2013. godine u Gračacu se slavila uz Thompsonove poskočice i vikanje ‘Ubij Srbina’ i ‘Srbe na vrbe’.

Kako smo već pisali, Nataša Turbić je početkom godine pokrenula inicijativu da se iz parka u Gračacu ukloni spomen-obilježje podignuto u spomen na 816 palih boraca i 1836 žrtava fašističkog terora. Umjesto da se prihvati prijedlog udruge antifašista i konzervatora da se spomenik obnovi, načelnica ga je odlučila srušiti. Njena zamjenica iz redova SDSS-a Rajka Rađenović tada je ispričala da je Nataša Turbić kazala da će se ‘ako ima Boga i pravde‘ spomenik maknuti iz parka i da tamo uopće nije trebao biti postavljen. Spomenik je srušen dinamitom, tako da je ostao samo postament na koji je u više navrata upozorila i policija, tražeći da se ili obnovi ili sruši jer predstavlja opasnost za djecu.

I uhićeni predsjednik uprave Hrvatskih šuma Jakupčić, koji se na tom mjestu nalazi od 2017. godine, također je dugogodišnji član HDZ-a. Na mjesto predsjednika Uprave predložila ga je Vlada na zatvorenoj sjednici. Prije toga, od 2008. godine bio je voditelj Uprave šuma Zagreb. Jakupčić obnaša dužnost predsjednika Uprave Hrvatskih šuma s neto plaćom od 29.297 kuna, što je najviša plaća u državnim tvrtkama.

Činjenica je da se uhićenja događaju pred izbore i to neposredno nakon imenovanja nove glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek. Ako se pokaže da je uistinu riječ o vjetroparku Krš Pađene, cijeli postupak odrazit će se na život srpske zajednice na tom području. S druge strane, aktivisti za zaštitu okoliša sigurno će biti zadovoljni, s obzirom na tvrdnje da cijeli projekt nije bio ekološki usklađen s prirodom.

Podsjetimo da je nedavno uhićena i Ana Karamarko, supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, pa je ovo druga velika akcija u predizborno vrijeme u kojoj su glavni akteri usko povezani sa strankom ili su članovi HDZ-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više