Novosti

Kronika

Нaтaшa Tурбић из 'мoрaлних рaзлoгa' ниje вишe нaчeлницa Грaчaцa

Дoмaћи људи из Ликe упoрнo су били прeскoчeни кaкo би кoриштeњe пaшњaкa дoбили пoдoбни и тo нa рoк oд пeт гoдинa, штo je и рaзлoг пoдизaњa приjaвe прoтив сaдa вeћ бившe нaчeлницe oпћинe Грaчaц

El77gy2uoavngk1cxvumzst6g9s

Nataša Turbić, bivša načelnica Gračaca (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Jedna od 13 osumnjičenih u aferi vjetrenjače, načelnica Gračaca Nataša Turbić, danas je iz istražnog zatvora podnijela ostavku na tu funkciju. Njezina odvjetnica u izjavi za N1 kazala je da je Turbić mjesto načelnice napustila iz ‘moralnih razloga’. USKOK tereti Natašu Turbić za primanje mita od 10.000 eura koje, kako kaže, ‘nije tražila, nego samo uzela ono što su joj dali’.

Prema navodima iz istrage, bivša načelnica je natječaj za davanje u zakup pašnjaka na području općine Gračac odlučila prilagoditi apetitima velikih privatnih poduzetnika Josipa Ravlića i Ante Sladića koji se bave stočarstvom.

Više nego sumnjive dodjele hektara pašnjaka na gračačkom području vrte se od 2015. godine kada su, nakon ulaska Hrvatske u EU, pristigle poveće europske potpore za poticaj u poljoprivredi. Goleme pašnjake u najvećoj općini u Hrvatskoj zadnjih godina dijele se velikim igračima, kao što su pomenuti Ravlić i Sladić te njihovom bivšem poslovnom suradniku Krešimiru Kneževiću, dok domaći ljudi ostaju uskraćeni.

U izjavi za Novosti, Nikola Miljuš iz Deringaja, vlasnik OPG-a, kaže da od 2006. godine pokušava dobiti u zakup pašnjake koji graniče s njegovom zemljom koje on petnaestak godina održava. Općini i Agenciji za plaćanje u poljoprivredi obraćao se dugi niz godina za dodjelu općinske zemlje, ali je 2015. preskočen jer je sporne pašnjake dobio OPG Krešimira Kneževića na ugovor od pet godina. Miljuš tvrdi da Knežević ima stoku, ali da nijedno ‘grlo’ ne pase na pašnjaku koji je naslonjen uz njegovu zemlju.

- Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu imam prioritet u javnom natječaju, zato što on mora prijeći preko moje zemlje. On nema prebivalište ovdje, nego u drugoj županiji. Ne znam što drugo da mislim nego da je Općina išla pogodovati velikim igračima. Dok drugi vrte po pola milijuna kuna poticaja, moja obitelj je dobila 12.000 kuna za 2019. - kaže Miljuš.

Na zadnjoj općinskoj sjednici 8. maja, koja se održala elektroničkim putem, bivša načelnica Turbić poništila je Odluku o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za područje Općine Gračac, prema nalogu Ministarstva poljoprivrede.

Navela je da su utvrđeni nedostaci te da nedostaje dio potrebne dokumentacije. Za Gračac je program raspolaganja osobito kompliciran, rekla je, s obzirom na činjenicu da za dio katastraskih općina zemljišne knjige ne postoje, odnosno da su uništene u ratu.

Bivša načelnica uhapšena je svega 21 dan nakon sjednice na kojoj su svi glasali za poništenje odluke, osim SDSS-ovog vijećnika Nebojše Rađenovića.

Početkom ovog tjedna uputili smo službeni upit središnjici njezine, još uvijek, matične stranke HDZ. Pitali smo da li Turbić očekuje stegovni postupak. Uputili smo i pomalo retoričko pitanje - je li gospođa Turbić još uvijek na listi kandidata za predstojeće izbore. Na zahtjev ŽO HDZ-a Zadarske županije i Božidara Kalmete, Turbić se nalazi na listi kandidata koju je zadarski HDZ prošlog tjedna uputio vrhu stranke u Zagrebu.

Početkom ove godine Nataša Turbić proslavila je uspjeh hrvatske rukometne reprezentacije na Instragramu uz fotografiju hrvatskog grba s prvim bijelim poljem i natpisom ‘Spremni’. Osim toga, ustrajno se zalagala za uklanjanje antifašističkog spomen-obilježja iz Gračaca, a Dan ustanka u Srbu je ignorirala, rekavši da skup ne priznaje i da je to njen osobni stav i stav HDZ-a.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više