Novosti

Politika

Načelnica Gračaca proslavila uspjeh rukometaša uz pozdrav ‘Spremni’

Nataša Turbić, načelnica Gračaca iz redova HDZ-a koja se zalaže da se iz centra toga mjesta ukloni antifašističko spomen-obilježje, proslavila je srebro rukometaša s objavom grba s prvim bijelim poljem i uzvikom ‘Spremni’ na Instagramu

Načelnica općine Gračac Nataša Turbić (HDZ) proslavila je srebro hrvatskih rukometaša na Europskom prvenstvu na Instagramu s njihovom fotografijom ispod grba s prvim bijelim poljem i natpisom ‘Spremni’.

Premda se ne može reći da se radi o nezakonitom postupku, poruka koju je željela poslati više je nego jasna – grb je po svemu jednak onom iz vremena NDH, ali bez stiliziranog slova U u pleteru, dok je riječ ‘Spremni’ u ovakvom kontekstu asocijacija na ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, posebno uz crnu pozadinu.

Objavu koja blago rečeno koketira s ustašlukom postavila je na društvenu mrežu uoči 75. godišnjice oslobođenja Auschwitza i Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust koje je sudjelovanjem na komemoraciji u Poljskoj obilježila i HDZ-ova Vlada. Uz Andreja Plenkovića tamo je bio i ministar branitelja Tomo Medved, poznat po sudjelovanju na odavanju počasti ustašama i financiranju revizionističkih projekata poput onog Igora Vukića o Jasenovcu. Nataša Turbić objavu je, doduše, kasnije uklonila, ali Novosti su je snimile dok je ‘krasila’ njen profil.

Pokušali smo od načelnice Gračaca doznati što je mislila s tom porukom. Dobili smo je dok je bila na sastanku u Zagrebu pa je kazala da je nazovemo za sat i pol, ali se kasnije više nije javljala na mobitel.

Novosti su početkom godine pisale o Nataši Turbić i njenoj inicijativi da se iz parka u Gračacu ukloni spomen-obilježje podignuto u spomen na 816 palih boraca i 1836 žrtava fašističkog terora. Umjesto da se prihvati prijedlog udruge antifašista i konzervatora da se spomenik obnovi, načelnica ga je odlučila srušiti. Njena zamjenica iz redova SDSS-a Rajka Rađenović ispričala je da je Nataša Turbić kazala da će se ‘ako ima Boga i pravde’ spomenik maknuti iz parka i da tamo uopće nije trebao biti postavljen. Spomenik je srušen dinamitom, tako da je ostao samo postament na koji je u više navrata upozorila i policija, tražeći da se ili obnovi ili sruši jer predstavlja opasnost za djecu. I tada smo zvali Natašu Turbić, ali smo ostali bez odgovora načelnice čija se tijesna izborna pobjeda 2013. godine u Gračacu slavila uz Thompsonove poskočice i vikanje ‘Ubij Srbina’ i ‘Srbe na vrbe’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više