Novosti

Kratko & jasno

Predrag Burza: Prisila za općine nije dobra

Piše se da je cilj Vlade da se do 2026. spoji 20 posto općina, odnosno da se 40 posto općina funkcionalno spoji. Ne treba nikog tjerati ni na što što nije u skladu s objektivnim potrebama i stanjem na terenu, kaže načelnik Ervenika

Large intrigator mini

Kako komentirate najave spajanja općina, što bi, navodno, pratile brojne beneficije?

Ta se tema svako malo pojavljuje u javnom prostoru da se zabavi javnost. Svima onima koji to žele i imaju potrebu da se spoje treba to omogućiti. Po pitanju funkcionalnog spajanja potpuno sam za to u svim segmentima gdje je moguće; mi to u nekim oblastima godinama radimo s Općinom Kistanje i Gradom Kninom. Svi se mi u lokalnim samoupravama na svojim mikroprostorima borimo za interes naroda koji tu živi. Nekad smo bili dio općine Knin sa 44.000 stanovnika. Dok je u samom Kninu vrvjelo od aktivnosti, što ste dalje išli od Knina, njih je bilo sve manje i manje, pa se u udaljenim dijelovima poput Ervenika nije dešavalo ništa. Nije bilo vode, struje ni telefona, ničeg osim onog što su ljudi plaćali iz svojih skromnih prihoda. Svim lokalnim samoupravama mora se omogućiti da iskoriste svoje resurse; mi smo iskoristili svoje komparativne prednosti i omogućili razvoj obnovljive energije, odnosno vjetroparka Krš Pađene. Nemamo prihoda zbog nekorektnog stava investitora, iako nam naknada zakonom pripada. Uzdamo se u pravni sistem i kad ta sredstva budu isplaćena, općina će napraviti snažan zaokret jer će imati puno više sredstava za socijalne programe i razvoj.

Znači, za održive male općine je bolje da su samostalne nego da budu trinaesto prase u većim općinama ili u gradovima?

Naravno, to je pokazala praksa s nizom primjera iz svih dijelova zemlje. Kad su EU fondovi u pitanju, zar nije bolje da neku EU mjeru i njene financijske efekte koristi 520, a ne 120 jedinica?

Dakle, spajanje bi trebalo biti dobrovoljno, a ne pod prisilom?

Piše se da je cilj Vlade da se do 2026. spoji 20 posto općina, odnosno da se 40 posto općina funkcionalno spoji. Ne treba nikog tjerati ni na što što nije u skladu s objektivnim potrebama i stanjem na terenu. Prisila ne bi bila dobra jer se o naseljima koja su u sastavu velikih općina ili gradova ne bi vodilo računa. Jedino male općine itekako vode računa o svakom dijelu svog teritorija, a s tim bi se složila i javnost u sredinama kojih se to tiče. Naravno, ima dobrih i loših lokalnih rukovodstava. Dok SDSS nije došao na vlast, u Erveniku nije bilo ni vodovoda ni cesta, danas onima koji nemaju vodovod dovodimo vodu u cisternama po normalnim cijenama. One stižu čak i sada, u vrijeme požara. Da li bi tako bilo i da smo u sastavu Knina?

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više