Novosti

Manjinski zastupnik

Вjeтрoeлeктрaнa нe плaћa нaкнaдe

Mилoрaд Пупoвaц у Сaбoру je гoвoриo o Вjeтрoпaрку Kрш-Пaђeнe, нajвeћeм прojeкту oбнoвљивих извoрa eнeргиje кojи je мaлoj oпћини Eрвeник крaj Kнинa трeбao дoниjeти финaнциjску кoрист и бoљитaк. Нo Eрвeник, aли и Грaд и Kнин дoсaд ништa нису успjeли нaплaтити

Large sabor %c4%87irilica

Općina Ervenik uskraćena je za znatna sredstva (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac govorio je o Vjetroparku Krš-Pađene, najvećem projektu obnovljivih izvora energije koji je maloj općini Ervenik kraj Knina trebao donijeti financijsku korist i boljitak. No Ervenik, ali i Grad i Knin dosad ništa nisu uspjeli naplatiti, a Vjetropark je, prema podacima koje donosi HRT, dosad proizveo više od milijardu kilovata električne energije. Naknadu za proizvedenu struju od jedne lipe po kilovatu, jedinice lokalne samouprave sada pokušavaju naplatiti sudskim putem. Ta vjetroelektrana od 2019. nije platila niti jednu lipu koju je prema zakonu obavezna platiti jedinicama lokalne samouprave. Također, naglasio je Pupovac, nije platila ni komunalne doprinose, što je također dužna napraviti.

- Samo jednoj od najsiromašnijih općina, Erveniku, trebalo je uplatiti 2 milijuna eura. Nije ih uplatila. Ne plaća komunalnu naknadu koja u slučaju Općine Ervenik iznosi 272 tisuće eura. Za jednu takvu siromašnu općinu u Hrvatskoj, a vjerojatno i u Europi, to je golem novac. To bi bio golem novac i za Zadar. To je na godišnjem nivou preko 3,5 milijuna eura. Ali to se ne plaća. Što radi Hrvatska energetska regulatorna agencija? Zašto ne uskrati dozvolu za rad? Što radi Trgovački sud? Gdje je tužba grada Knina i općine Ervenik koja godinu dana čeka, a nema ni prethodnog ročišta. Kako je to moguće? - upitao je Milorad Pupovac.

Vjetropark Gradu Kninu i Općini Ervenik nije isplatio ni naknadu za struju proizvedenu u 2022. godini. Riječ o iznosu od gotovo 600 tisuća eura. Prema riječima kninskog gradonačelnika Marija Ćaćića i erveničkog načelnika Predraga Burze, Vjetropark prema drugim jedinicama lokalne samouprave nema sličnih dugovanja. Ervenik i Knin su spremni odustati od tužbe podignute zbog neplaćanja čim Vjetropark uplati naknadu za proizvedenu električnu energiju. U protivnom će čekati pravomoćno rješenje.

Pupovac je dodao da se prema podacima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), na području Hrvatske nalazi 28 vjetroelektrana. Od toga je 25 u redovnom radu, a ostale u probnom. Njihova ukupna snaga, kazao je Pupovac, je gotovo 1000 megavatsati (MWh), a očekivana godišnja proizvodnja preko 2800 gigavatsati (GWh). U programu, pripremi gradnje ili u procesu izgradnje je još najmanje 8 vjetroelektrana, čija je planirana ukupna električna snaga više od 710 MWh, od čega samo na jednu, VE Lički medvjed otpada 425 MWh, rekao je saborski zastupnik.

- Koliko god je važan i pozitivan trend povećanja kapaciteta obnovljivih izvora energije, naročito započeti trend s iskorištavanjem sunčeve i drugih obnovljivih izvora energije za domaćinstva, javne ustanove i ekonomske subjekte, važno je na vrijeme, dovoljno jasno istaći slabosti i izrazite negativnosti koje se pojavljuju u tom trendu. Prvo, preniska je razina državnih i javnih ulaganja u proizvodnju ove vrste energije, kao i ulaganja i poticanja vlastitih kapaciteta za proizvodnju vjetrogeneratora i solarnih elektrana. Ono što imamo danas je simbolično. Drugo se tiče uzimanja u obzir prigovora koji dolaze od privatnih investitora, a koji se izražava kroz tri pitanja: vremena potrebnog za ishodovanje dozvola, broja ukupnih dozvola koje je potrebno ishodovati i postupaka za dobivanje koncesija na državno zemljište. Treće, ne posvećuje se dovoljna pažnja zaštiti ljudi, životinjskog i biljnog svijeta od negativnog utjecaja vjetroelektrana: fizičkih barijera, buke i vibracije. To je problem koji se tiče regulatora i onih koji moraju nadzirati proces izdavanja ili uskraćivanja dozvola za rad. Prigovori su i zbog odsustva studija o utjecaju na okoliš, kvalitete tih studija i osposobljenosti ljudi u nadležnim tijelima za procjenjivanje tih studija. Prigovora ima na nedovoljno uvažavanje mišljenja lokalnog stanovništva, bezobzirnost i regulatora i investitora (Cista Provo i Velika Popina – Gračac). Četvrto se tiče odnosa investitora prema svojim zakonskim obavezama i jedinicama lokalne samouprave. Tu je posebno drastičan slučaj VE Krš- Pađene na području grada Knina i općine Ervenik – kazao je Milorad Pupovac.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više