Novosti

Politika

Etičko povjerenstvo odbacilo prijavu novinara Večernjeg lista protiv SDSS-a

Zaključeno je da SDSS nije povrijedio Izborni etički kodeks, jer dijeljenje manjeg broja bočica rakije novinarima treba shvatiti kao izbornu dosjetku, a ne poziv za opijanjem

Kfzslk4maujdlyvb1sf6h6oa4ji

Naša poruka nije 'pijte žestoko', već 'žestoko ćemo se boriti za prava manjina', poručili su iz SDSS-a (foto Facebook SDSS)

Etičko povjerenstvo za izbore za Europski parlament odbacilo je prijavu novinara Večernjeg lista Marinka Jurasića zbog korištenja alkohola u kampanji SDSS-a. Jurasić je u prijavi citirao jedan od statusa sa stranačke Facebook stranice: ‘malu bočicu rakije, našeg nacionalnog pića (…) naime, mi se za prava manjina borimo žestoko’. Novinar Večernjeg takvu poruku shvatio je kao reklamiranje alkoholnih pića, pa je zatraživši očitovanje od Etičkog povjerenstva napisao da je ‘promicanje alkoholnih pića zabranjeno, a osobito bi se političari trebali suzdržavati od takvog ponašanja… Ipak je velika razlika između ‘opijanja’ birača slatkim obećanjima, i poticanja stvarnog opijanja u kampanji, premda ono prvo može biti daleko štetnije’. Navode da Jurasić zaključuje ‘da je korištenje alkohola u izbornoj kampanji pod krinkom izborne dosjetke jedino moguće podvesti pod neodgovorno ponašanje koje nije u skladu s temeljnim vrijednostima Kodeksa’.

SDSS je na zahtjev Povjerenstva odgovorio da njihova kampanja ‘nije usmjerena na promoviranje alkohola ni bilo kojeg njezinog proizvođača (…) sve je urađeno zbog toga da bi se sadržaj bočice transformirao u nedoslovan sadržaj poruke ‘Žestoko za prava manjina’. Prema tome, naša poruka nije ‘pijte žestoko’, već ‘žestoko ćemo se boriti za prava manjina’.

Nakon uvida u prijavu, Etičko povjerenstvo zaključilo je da SDSS nije povrijedio Izborni etički kodeks i da dijeljenje novinarima manjeg broja bočica rakije (bez oznake proizvođača odnosno robne marke) treba shvatiti kao izbornu dosjetku i metaforičku figuru koja ne izlazi iz okvira slobode dopuštenog izražavanja.

Etičko povjerenstvo upozorilo je Hrvatske suvereniste zbog objave na Facebooku u kojoj premijera Andreja Plenkovića prozivaju zbog ratifikacije Istanbulske konvencije. Povjerenstvo je naložilo da uklone sporni sadržaj i ispričaju se. Oni su na Facebooku u obliku plakata objavili fotografiju predsjednika HDZ-a s tekstom ‘Istina o Istanbulskoj … Rekao ti je da se ne znaš potpisati … Pokaži mu da znaš zaokružiti 6! … HRAST/HKS/HSP AS/UHO’, čime su povrijedili lzborni etički kodeks. Prijavio ih je Gordan Jandroković, zbog neprimjerenog i neovlaštenog korištenja Plenkovićeve fotografije i insinuiranje navoda koji nikada nije izrekao. Suverenisti su mu odgovorili još jednom objavom na Facebooku: ‘Ovim putem vam javljamo da brisanje objava i prijave Etičkom povjerenstvu neće promijeniti promašene politike vašeg šefa koje iz dana u dan potvrđuju HDZ-ove antihrvatske i antikršćanske namjere s kojima uništavate temelje naše Domovine. Očekujemo prijavu i zbog ove objave…’.

Zbog govora mržnje na Facebooku upozorena je stranka Živi zid kojoj je naloženo da bez odlaganja sa svog Facebook profila ukloni brojne ‘hejterske’ komentare objavljene ispod dva članka, u kojima se govorom mržnje i pozivanjem na nasilje piše o migrantima, a predstavnike te stranke pozivaju i da se javno ispričaju zbog povrede Izbornog etičkog kodeksa.

Radi se o objavi poveznica na članak s portala Teleskop.hr naslovljen ‘Begovo Razdolje u strahu od migranata: Provaljuju u kuće, trgaju križeve i uništavaju imovinu’ i na članak s RTL-ova portala ‘Bračnom paru migranti upali u kuću dok su spavali: ‘Mogli su nas ubiti? Samo sam plakala’’, konkretizira Povjerenstvo u svojoj odluci. Prijavu i očitovanje u tim slučajevima zatražila je udruga Gong, pa je Povjerenstvo izvršilo uvid u sporne tekstove objavljene na mrežnim stranicama stranke. Utvrdilo je da je ‘Živi zid objavljivanjem poveznica na svojim službenim Facebook stranicama na objavljene članke u kojima se piše negativno i pogrdno o migrantima, svjestan da će time prouzročiti brojne negativne komentare u kojima su ostvareni elementi govora mržnje, postupio neodgovorno i suprotno etičkim izbornim standardima’.

‘Povjerenstvo sa žaljenjem konstatira da je hrvatski javni prostor opterećen niskom razinom kulture komuniciranja i provalama govora mržnje, a osobito u Facebook komentarima medijskih objava. Međutim u kontekstu izbornog procesa posebna je odgovornost na izbornim sudionicima na promicanje kulture dijaloga i sprječavanju svakog oblika govora mržnje i poticanja na mržnju i nasilje’, ističu u Etičkom povjerenstvu.

Karlo Ressler nije povrijedio Izborni etički kodeks zbog sudjelovanja na proslavi vojno-redarstvene akcije ‘Bljesak’ u Okučanima, kao ni Milan Bandić koji je sudjelovao na proslavi 1. svibnja u Maksimiru

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više