Novosti

Kultura

Festival ljudskih prava od 2. do 9. decembra u Zagrebu

Šesnaesti Human Rights Film Festival bit će otvoren novim filmovima Jean-Luc Godarda i Gorana Devića u nedjelju u Kinu Europa u 20 sati

273xp38xre0rghevh9oztw5v0in

Šesnaesti Human Rights Film Festival, koji će se od 2. do 9. decembra održati u Zagrebu i od 6. do 9. decembra u Rijeci, bit će otvoren novim filmovima Jean-Luc Godarda i Gorana Devića u nedjelju u Kinu Europa u 20 sati. Dević u svom dokumentarnom filmu ‘Na vodi’, koji je dobio posebno priznanje na festivalu u Leipzigu, portretira rodni grad Sisak, dok je Godardov najnoviji film ‘Kaleidoskop’ premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu i predstavlja autorov bilten o stanju svijeta danas.

Organizatori ističu da će publici predstaviti raznolik i uzbudljiv program, promovirajući kulturu ljudskih prava. Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine među kojima se nalazi impresivan broj filmova autora i autorica iz Hrvatske i regije.

Ovogodišnji tematski okvir održava se pod naslovom ‘Pobunjena želja’, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na pokušaje zabrana i raznih ‘ne može’ kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon.

Prikazat će se i najnoviji film francuske redateljice Claire Denis ‘Misija ‒ duboki svemir’ s Robertom Pattinsonom i Juliette Binoche, znanstvenofantastična drama o skupini astronauta koji misle da putuju ka crnoj rupi kako bi pronašli alternativni izvor energije, a ustvari su objekti seksualnog eksperimenta. Tu je i dobitnik Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, debitantski film rumunjske redateljice Adine Pintilie ‘Ne diraj!’ o istraživanju intimnosti, a prikazat će se i dva naslova, predstavnika tzv. ‘slow cinema’ struje, libanonski ‘Yara’ Abbasa Fahdela i ‘Prekasno da umreš mlad’ dvostruke pobjednice festivala u Rotterdamu, Čileanke Dominge Sotomayor.

Tu su i regionalni autori poput crnogorskog redatelja Ivana Salatića čiji je debitantski film ‘Ti imaš noć’ premijerno prikazan na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri, Damira Čučića s ‘Ljetnikovcem’, Ane Hušman , Igora Bezinovića, Nikoline Bogdanović, a premijerno će se prikazati i film Želimira Žilnika ‘Najljepša zemlja na svijetu’ 5. decembra u Kinu Europa.

Najvažniji segment popratnog programa Festivala i ove godine je Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb) koju HRFF radi u suradnji s književnim klubom Booksa i Revijom malih književnosti, a održat će se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. HRFF će prvi put ove godine ugostiti i uživo predstaviti aktivističko-umjetničku skupinu Pussy Riot, koja će u utorak 3.12. u Kinu Tuškanac izvesti svjetsku premijeru svog performansa ‘Riot Days’ u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom.

Više o festivalu možete doznati ovdje 

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više