Novosti

Društvo

FOTOGALERIJA Ne odustajemo od borbe za bolji zdravstveni sustav

Liječnici su s Markovog trga poručili vladajućima da ne odustaju od borbe za bolji zdravstveni sustav, za liječnike i pacijente. Prema procjenama organizatora, na prosvjedu je bilo 1500 liječnika iz cijele Hrvatske

"Vrijeme šutnje je završilo. Sustav nam se urušava pred očima. Nastavi li se ovako, građani više neće imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Hoćemo konkretna djela, na potezu je Vlada Republike Hrvatske, na potezu je premijer Andrej Plenković. Nećemo dopustiti da se na naše zdravstvo spusti mrak. Ne odustajemo od borbe za bolji sustav, za liječnike i pacijente. Situacija je akutna, to je dijagnoza. Radimo danonoćno, zdravi i bolesni. Država nas tjera da protuzakonito radimo prekovremeno, država time krši vlastite zakone. Mladi liječnici najranjivi su u zdravstvu. Imaju robovlasničke ugovore. Nedovoljno su mentorirani i izrazito iskorištavani. Pola milijuna pacijenata nema obiteljskog liječnika, vrlo brzo će još milijun ostati bez izabranog liječnika," poručili su ogranizatori velikog liječničkog prosvjeda koji se 18. marta održao na Markovom trgu pod geslom "SOS za zdravstvo".

Iskazali su nezadovoljstvo zbog svog statusa i uvjeta rada. Očekuju da će njihovi zahtjevi doprijeti do donositelja odluka. Prosvjednici su vladajućima poručili da imaju moć i alate za poboljšanje zdravstvenog sustava.

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić kazala je da su se liječnici i drugi medicinski radnici na Markovom trgu okupili jer se bore za opstojnost liječničke struke.

"Naša kuća gori od temelja. Nismo ovdje da bismo nekoga rušili. Želimo da naši pacijenti dobiju zdravstvenu skrb, a nesposobna zdravstvena administracija nas guši. Želimo nesposobnoj administraciji poručiti da se primi posla. Ministar Beroš ne želi čuti da pola miliona pacijenata nema obiteljskog liječnika. Ne zanimaju ga ni liste čekanja, njemu je valjda normalno da se čeka po dvije godine na dijagnostičke preglede", rekla je Ban Toskić.

Iz njene udruge upozoravaju da je 140 ordinacija obiteljske medicine širom Hrvatske prazno, da nema liječnika, da je 36 posto obiteljskih liječnika starije od 60 godina, a na terenu rade čak i 80-godišnjaci.

Ministar zdravstva Vili Beroš uputio je otvoreno pismo Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) povodom prosvjeda liječnika. U pismu propituje motive prosvjednika navodeći da Vlada "svo ovo vrijeme poboljšavala materijalni položaj liječnika i zaposlenika u zdravstvu", a da je on, kao ministar, stalno pozivao na dijalog i zajedničko traženje rješenja. Naveo je, između ostalog, da je kontradiktorno što se najavljuje prosvjed o materijalnim pravima liječnika u trenutku kada su počeli pregovori o granskom kolektivnom ugovoru.

Prosvjed na Markovom trgu organiziralo je pet krovnih liječničkih udruga: Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika. Organizatori procjenjuju da se na prosvjedu okupilo oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

 

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju s prosvjeda liječnika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više