Novosti

Politika

FOTOGALERIJA: Srušili spomenik partizanima da naprave parking za autobuse

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije srušila je spomenik antifašističkim borcima u Noskovačkoj Dubravi kako bi na njegovom mjestu napravili parkiralište za autobuse, a spomenik premjestili 20-ak metara dalje

Početkom ove sedmice srušen je spomenik posvećen poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora u Noskovačkoj Dubravi. Prema planu trebao bi biti premješten 10 do 20 metara dalje, što podsjeća na već poznate političko-urbanističke kombinacije s obilježjima antifašističke borbe.

- Spomenik je sagrađen 50-ih godina prošlog stoljeća u centru sela, ispred tamošnje osnovne škole. U okviru spomenika nalazi se spomen-kosturnica u koju su sakupljeni zemni ostaci poginulih boraca vojvođanskih brigada s više lokacija u okolini, gdje su se tokom Drugog svjetskog rata vodile borbe s Nijemcima i ustašama - govori za Novosti zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković, ističući da se pred spomenikom svake godine odavala počast žrtvama i borcima protiv fašizma.

Uklanjanje je inicirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ispred čije se upravne zgrada i nalazi. Uklanjanje je obrazloženo potrebom da se na tom mjestu izgradi parkiralište za autobuse, s obzirom da se na toj lokaciji nalaze hostel i prihvatilište te da je do epidemije koronavirusa tamo dolazilo dosta posjetilaca, među kojima i grupe u autobusima.

Pavković objašnjava da je zamisao dvojbena, jer se novi parking jednostavno mogao sagraditi na mjestu gdje bi trebao biti premješten spomenik, što je dobra lokacija za autobuse.

- Time bi se uštedjeli troškovi demontaže i premještanja spomenika. S radovima na uklanjanju spomenika na površinu su "isplivale" i kosti vojvođanskih boraca. Zbog nalaska je pozvana policija koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište, dok se pitanje kostiju na riješi. Postoji konsenzus da se premjeste na mjesno groblje i tamo dostojanstveno sahrane. To je stav vladike slavonskog Jovana, a kako će do kraja ove sedmice biti održan sastanak predstavnika Srba i Srpske pravoslavne crkve s načelnikom općine Čađavica, koji se generalno slaže s tom idejom, problem bi trebao biti brzo riješen. Potrebno je, međutim, da se nađe prava lokacija, jer grobnica ne biti trebala biti u nekom ćošku ili uzurpirati tuđe grobno mjesto - kaže Pavković, koji smatra da bi i na groblju trebalo postaviti spomen obilježje, kao što postoji tamo sahranjenoj kozaračkoj djeci.

Predstavnici srpske zajednice oko toga nemaju dvojbi. Makar i na novoj lokaciji, spomenik mora ostati, rezolutni su i Pavković i predsjednica županijskog VSNM-a Milena Lazić koja vodi brigu o spomeniku kozaračkoj djeci na mjesnom groblju, gdje je prošle jeseni upriličena radna akcija Omladinske mreže, a cilj je da se obilježje dogradi i na njega ispišu i imena pomrle djece kako bi pristojno obilježila 80. godišnjica njihovog stradanja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više