Novosti

Kronika

Фрeскoписaњe црквe у Teслинoм Смиљaну

Зaпoчeли су рaдoви нa изрaди фрeски у хрaму Свeтих aпoстoлa Пeтрa и Пaвлa у Смиљaну гдje je приje вишe oд виjeкa и пoл службoвao прoтa Mилутин Teслa, oтaц Никoлe Teслe, кojи je тaмo крштeн, a oбитeљ je живjeлa у нeпoсрeднoj близини

Large 3

Započeli su radovi na izradi freski u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu. U ovom hramu je prije više od vijeka i pol službovao prota Milutin Tesla, otac Nikole Tesle, koji je tamo kršten, a obitelj je živjela u neposrednoj blizini. Freskopisanju hrama, kako navode internetski portal Gornjekarlovačke eparhije i paroh gospićko-smiljanski Dragan Mihajlović, prethodili su pripremni radovi na zidovima hrama. Freskopisanje, taj zahtjevan posao u kojem se na svježu žbuku slikaju motivi iz vjerskog života, izvodi sveštenik Milan Radusin, diplomirani ikonopisac iz Eparhije dalmatinske.

"U Smiljanu se 1697. godine spominje drveni hram, a nalazi se i na spisku pravoslavnih parohija u Karlovačkom generalatu iz 1700. godine. Zidani hram sagrađen je na temeljima stare crkve od drveta, a izgradnju je odobrila carica Marija Terezija 1756. godine. Episkop Danilo Jakšić je osveštao hram 1765. godine. Na ugaonim pilastrima bili su zapisi o obnovi crkve 1876. godine. Crkva je porušena u vrijeme Drugog svjetskog rata, a obnovljena je 1986. godine. Izgrađena je od kamena i pokrivena krovom od šindre. U vrijeme posljednjeg rata, 1991 - 1995. je djelomično oštećena i opljačkana. Obnovljena je 2006. godine" - pojasnio je paroh Mihajlović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više