Novosti

Svijet

G20 i curry

Afrika i Rusija su zadovoljne, zapadne zemlje umjereno, Kina ne baš, a Ukrajina je baš nezadovoljna. To je rezultat sastanka na vrhu G20 koji je proteklog vikenda održan u indijskom New Delhiju

Large internacionala  pono%c5%a1

(foto www.g20.org)

Afrika i Rusija su zadovoljne, zapadne zemlje umjereno, Kina ne baš, a Ukrajina je baš nezadovoljna. To je rezultat sastanka na vrhu G20 koji je proteklog vikenda održan u indijskom New Delhiju. Krenimo od domaćina, indijskog premijera Narendre Modija. On može biti zadovoljan, Indija je bila dobar domaćin, sastanak na vrhu je održan u novom, 300 milijuna dolara vrijednom kongresnom centru, s njudelhijskih ulica su, kako ne bi smetali visokim izaslanstvima, maknuti majmuni i psi lutalice, a svečana večera bila je potpuno vegetarijanska, s prosom kao zvijezdom menija zastupljenim u svakom slijedu.

Afrika može itekako biti zadovoljna jer je Afrička unija, kako je i najavljeno, primljena u G20. Time se jača položaj najsiromašnijeg kontinenta. Afrika, posebno njen jug trebao bi tako postati bolje predstavljen u neformalnom tijelu u kojem se odlučuje o važnim i ključnim temama. Kontinent oduvijek bremenit problemima suočava se s novim, od demografske eksplozije do klimatskih promjena i s njima povezanim klimatskim izbjeglicama, nestabilnostima i ratovima. No svijet je danas ipak nešto zainteresiraniji za probleme Afrike jer ih ona, ponajprije zahvaljujući demografskoj eksploziji, izvozi u bogatiji dio svijeta.

Rusiju je predstavljao ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Predsjednik Vladimir Putin ograničeno može putovati svijetom zbog međunarodne tjeralice raspisane za njim zbog ratnih zločina počinjenih u Ukrajini. No Lavrov može biti itekako zadovoljan i zaključio je da je sastanak uspješan i to zbog konsolidacije pozicije zemalja globalnog juga. Ruski ministar može biti zadovoljan i zato što uvelike zbog primanja AU u članstvo G20 sastankom nije kao tema dominirao rat u Ukrajini.

Dapače, ruska diplomacija bilježi nemali uspjeh. U završnoj deklaraciji sastanka Rusija se ne spominje, pa je se izrijekom i ne osuđuje zbog agresije na Ukrajini, a sve države se pozivaju da ne koriste silu za otimanje teritorija. O tim formulacijama stavovi su bili podijeljeni. Zapadni dio G20 svakako je htio osuditi Rusiju, ali nije uspio. U završnom, 38 stranica dugom dokumentu Rusija se ne spominje. Da Rusija trenutačno u međunarodnim odnosima nije pretjerano nervozna potvrdio je Lavrov izjavivši da će se crnomorskom sporazumu o žitu, koji omogućuje izvoz ukrajinske pšenice, vratiti čim se za to stvore uvjeti, dakle kada Moskvi bude odgovaralo.

Zapadne zemlje predvođene SAD-om nisu zadovoljne time što u završnoj deklaraciji nema spomena Rusije, ali jesu time što Kina, na njihovu radost, slabi. Kineska ekonomija nije u najboljoj formi, sporo se oporavlja od pandemijske krize, uzdrmano je nekretninskom krizom golemih nekretninskih poduzeća čija bi propast mogla izazvati i globalnu krizu. Zapad je obradovala i talijanska premijerka Giorgia Meloni koja je kineskom kolegi Liju Qiangu najavila da će Rim istupiti iz kineske inicijative Pojas i put.

 Italija je jedina članica G7 koja je bila u toj kineskoj globalnoj ekonomskoj i geopolitičkoj inicijativi kojom Peking nastoji širiti svoj utjecaj. Italija je iz Pojasa i puta istupila uoči preuzimanja predsjedavanja G7 što će njene saveznice dodatno razveseliti. Zapad na svoj pozitivni konto bilježi i to što su se EU, SAD i zemlje partneri (Indija, Saudijska Arabija, UAE) dogovorili o pokretanju golemog željezničkog i pomorskog projekta koji bi trebao povezati Europu s Bliskim istokom i Indijom. Bjelodano je da je riječ o zapadnom konkurentu kineskom Pojasu i putu. Procjenjuje se da bi realizacija golemog i skupog projekta ubrzala trgovinu između Europe i Indije za 40 posto. Zahvaljujući toj inicijativi primijećeno je i da je u New Delhiju bila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kina baš i nema razloga za zadovoljstvo. Velika zvijezda sastanka na vrhu bio je kineski predsjednik Xi Jinping i to zato što nije bio u New Delhiju. Njegov nedolazak bio je najavljen, Kinu je predstavljao čovjek broj dva režima, predsjednik vlade, a danima uoči početka sastanka na vrhu raspravljalo se o tome zašto Xi prvi put otkako je prvi čovjek Kine propušta samit G20. Kineska pozicija oslabljena je i njenim već spomenutim ekonomskim problemima. Unutarnji ekonomski problemi otupljuju kinesku vanjskopolitičku oštricu. Američki predsjednik Joe Biden sastao se Lijem. Tajvan je glavni kamen spoticanja u odnosima Pekinga i Washingtona, Biden je izjavio da Peking neće izvršiti invaziju zbog ekonomskih problema i dodao da je s kineskim premijerom razgovarao o stabilnosti "nimalo sukobljeno".

Ukrajina je u New Delhiju ostala praznih ruku. Prvo nije pozvana na samit, iako je to energično tražila, a dodatan razlog za nezadovoljstvo je završna deklaracija u kojoj se, kako je već napisano, Rusija ne spominje. Ukrajinska ofenziva na frontu jedva da daje ikakve rezultate, a čini se da im trenutačno i vanjskopolitička pozicija slabi. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova zaključilo je da zajednička deklaracija G20 "nije nešto čime bi se mogli ponositi".

Zaključimo da je G20 u Indiji bio poput curryja – u njemu je bilo za svakog ponešto.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više