Novosti

Društvo

Nova povijest Indije

Indijska vlada provodi brisanje službene povijesti zemlje u skladu s desno-nacionalističkom ideologijom vladajuće stranke. Iz školskih udžbenika politologije izbačene su informacije da se vođa antikolonijalnog pokreta Mahatma Gandi protivio hinduskom nacionalizmu

Large internacionala jerko

Izbrisano da su ga nacionalisti više puta pokušavali ubiti - Mahatma Gandi (foto Wikimedia Commons)

Indijska vlada provodi ozbiljan program brisanja i preispisivanja službene povijesti zemlje u skladu s desno-nacionalističkom ideologijom vladajuće stranke. Iz školskih udžbenika politologije za 17- i 18-godišnjake izbačene su informacije da se vođa antikolonijalnog pokreta Mahatma Gandi protivio hinduskom nacionalizmu te da su ga nacionalisti više puta pokušavali ubiti, dok je ublažen opis hinduskog ekstremista Naturama Godsea koji je 30. siječnja 1948. izvršio uspješan atentat na oca moderne Indije. U izmijenjenim udžbenicima, izvijestio je početkom travnja dnevni list Indian Express, ne spominje se da je nakon Gandijevog ubojstva zabranjena paravojna desničarska organizacija Raštrija Svajamsevak Sangh (RSS). Vladajuću Indijsku narodnu stranku (BJP) smatra se političkim krilom RSS-a, a više partijskih vođa i sam premijer Narendra Modi bili su njeni članovi. Izbačen je i spomen masovnog religijskog nasilja u Gudžaratu iz 2002. tijekom kojeg je ubijeno više od tisuću ljudi, od čega tri četvrtine muslimana. Predsjednik vlade te indijske savezne države tada je bio Modi, a mnogi su ga optuživali da je tolerirao i, štoviše, odobravao pogrome. Indija je nedavno zabranila i BBC-jev dokumentarac koji se bavio tom temom. Iz udžbenika su izbačena i cijela poglavlja o Mogulima, islamskoj turko-perzijsko-mongolskoj dinastiji koja je više od tri stoljeća vladala većinom indijskog potkontinenta.

Navedene izmjene udžbenika u režiji Nacionalnog vijeća za obrazovna istraživanja i obuku izazvale su oštre reakcije. Opozicijski političari i povjesničari optužili su BJP da pretvara povijest u oružje vlastite političke agende. Otkako je 2014. došla na vlast identitetski nacionalistička i ekonomski neoliberalna Modijeva stranka nije pokrenula samo opsežan promjene školskih i sveučilišnih kurikuluma, nego je započela sustavnu promjenu vladajuće kulturne paradigme, uključujući i odmak od sekularizma. Tisuće džamija na udaru su ekstremista udruženih s vlastima, koje tvrde da su te džamije izgrađene na temeljima hinduskih hramova i nastoje ih "povratiti" za hinduizam. Osim što jača državno sponzorirana diskriminacija više od 200 milijuna indijskih muslimana, raste broj slučajeva nasilja i linčeva. Navedeno ne čudi. Spomenuti školski udžbenici ideologa ekstremnog hinduskog nacionalizma – hindutve – Vinajaka Damodara Savarkara, po mnogima bliskog fašizmu, opisuju kao "najviše slavljenog borca za slobodu" i "velikog domoljuba". A ne čudi ni da sve više Indijaca štuje Gandijevog atentatora Godsea – naime, ubijeni vođa, čiji nadimak "Mahatma" na sanskrtu znači "onaj čija je duša velika", bio je slavan po svom pacifizmu, borbi protiv siromaštva i viziji Indije kao pluralne zemlje svih njenih zajednica.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više