>

novosti logo

Gadosti zbog klikova

Novinarska profesija mora se aktivnije boriti protiv govora mržnje i prijetnji: Strategija nas novinara koji smo na meti govora mržnje mora biti kazneno prijavljivanje i tužbe - ističe Drago Pilsel

Zbog prijetnji izrečenih u komentarima čitalaca, novinar i urednik portala Autograf.hr Drago Pilsel krivično je prijavio glavnog urednika portala Dnevno.hr Viktora Kodrića. Ovaj portal prenio je prepisku Pilsela i haškog advokata Luke Mišetića oko masakra u Mrkonjić Gradu. Tekst je naslovljen Mišetićevom tvrdnjom da je Pilsel, dok je živio u Argentini, bacio molotovljev koktel na sinagogu u Buenos Airesu, što Drago Pilsel odlučno demantira. Glavni urednik se isprva oglušio na Pilselov zahtjev da ukloni komentare po kojima bi Pilsela, između ostalog, ‘trebalo ubiti na licu mjesta ili baciti u Savu’.

- Iako su sljedeći dan maknuli komentare, nisam povukao kaznenu prijavu. Kazneno djelo je počinjeno, a uklanjanje komentara može biti samo olakotna okolnost - navodi Pilsel za ‘Novosti’.

- Kad mi je prijetio bivši pripadnik Jokera, jedinice koja je ubijala Bošnjake u Ahmićima, dotični je priveden u Hercegovini, a ja sam svjedočio pred Županijskim sudom u Zagrebu. Nisam bio informiran kako je to završilo, ali sam postigao što sam htio: da ga policija privede i smiri. Strategija nas novinara koji smo na meti govora mržnje mora biti kazneno prijavljivanje i tužbe - kaže Pilsel, pozivajući i ostale kolege da postupe slično.

Ističe podršku Hrvatskog novinarskog društva u zaštiti novinara.

- Oformljena je grupa odvjetnika koji pro bono zastupaju novinare, a jedan od odvjetnika već me zastupao. Uostalom, na nedavnoj tribini o govoru mržnje u medijima u SPD-u Privrednik jedan od zaključaka je bio da bismo kao novinari trebali prestati biti pasivni - kaže.

Osim na notornim desnim portalima, govor mržnje postoji i na tzv. mainstream portalima.

- Dok je urednik portala Jutarnjeg lista na moju intervenciju zaključao komentare vezane uz tekst o meni i Mišetiću, njegov kolega iz Večernjeg lista to nije učinio, već je počeo uređivati komentare tek kada sam podnio prijavu - govori Pilsel.

Navodi i pozitivne primjere: dok je bio kolumnist na tportalu, uspio je isposlovati da ispod njegovih i tekstova nekih kolega ne bude komentara.

- Neki portali izbacili su komentare u potpunosti, ali neki smatraju da su im klikovi na tekst i komentare važniji od sadržaja komentara. Treba izvršiti pritisak na redakcije velikih portala da počnu s moderiranjem komentara. Evropska praksa govori da glavni urednici odgovaraju za sadržaj komentara, pa pozdravljam najavu pooštrenih mogućnosti sankcija onima koji koriste govor mržnje i prijete novinarima. Iako su mnogi kolege oguglali na sve, moramo pokazati da nam je stalo do dostojanstva profesije i da nismo krpe kojima će se brisati pod - zaključuje Pilsel.

1/1