Novosti

Politika

Gdje nestaju tekstovi o SOA-i partnerima šefa PPD-a

Dio medija najprije je objavio pa potom izbrisao vijest o govoru Sandre Benčić u Saboru o zakučastom nekretninskom poslovanju visokog djelatnika SOA-e i poduzetnika bliskih vlasniku Prvog plinarskog društva, o kojima su Novosti pisale prošli tjedan

Large bencic

Sandra Benčić, zastupnica Možemo (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Sandra Benčić (Možemo) u četvrtak je u svojoj raspravi kazala da je saborsko Vijeće za građanski nadzor Sigurnosno-obavještajne agencije propustilo propitati mogući sukob interesa u privatnim poslovima djelatnika SOA-e, o čemu su Novosti pisale, apostrofirajući poslovno-kumske veze Davora Franića, predstojnika ureda ravnatelja SOA-e i Romea Krešića, poduzetnika koji s bivšim zamjenikom šefa SOA-e Josipom Jurčevićem i s vlasnikom Prvog plinarskog društva (PPD) Pavlom Vujnovcem ima niz firmi specijaliziranih za kupnju parcela po Dalmaciji.

Tokom rasprave o prijedlogu imenovanja novog saziva Vijeća za građanski nadzor, Benčić je upitala koliko je to Vijeće propitivalo moguć sukob interesa djelatnika SOA-e u njihovim privatnim poslovima, aludirajući ponovno na zagrebačku luksuznu zgradu u kojoj žive Franić iz SOA-e i spomenuti poslovni partneri Pavla Vujnovca, Jurčević, Krešić te Mario Radić iz Domovinskog pokreta, o čemu je u Saboru nedavno govorila i zastupnica Urša Raukar iz istog zeleno-lijevog bloka.

"Kolegica Raukar je tada postavila jednostavno pitanje SOA-i: da pojasni otkud visokopozicioniranom pripadniku SOA-e novac za luksuzni stan u centru Zagrebu", poručila je Benčić.

Podsjetila je potom da je novinar Novosti Hrvoje Šimičević nastavio istraživati temu koju je, pišući o zagrebačkoj vili, otvorila Đurđica Klancir na portalu Net.hr dopunjujući kako su neki od tih pojedinaca, uključujući i Franića iz SOA-e, potom gradili nekretninu i u Pločama. Po njenom mišljenju, lokacija novog zajedničkog nekretninskog pothvata je "dosta zgodna, jer znamo da je Luka Ploče većim dijelom kupljena od vlasnika PPD-a".

"Ponovno imamo luksuzne stanove i iznimno lukrativne poslove u kojima se preko trostruke kumske trgovine postižu trostruko veće cijene niskovrijednih nekretnina, i ponovno miris plina i ista uhodana ekipa", rekla je Benčić, koja se nakon toga referirala na odgovor koji je SOA nedavno poslala Novostima. Na naše pitanje vide li potencijalni sigurnosni problem u tome što njihov pripadnik ulazi u gradnju nekretnina sa spomenutim poduzetnicima, kratko su odgovorili da "Sigurnosno-obavještajna agencija, sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama i drugim zakonskim i podzakonskim propisima, redovito provodi sigurnosne provjere svojih zaposlenika".

"Moramo reći da je dosta čudno da SOA ne vidi nikakvo sigurnosno pitanje oko toga da njihov djelatnik, i to visokopozicionirani, ostvaruje financijsku korist od utjecajnih grupa vezanih za plinski biznis ruskog porijekla u Hrvatskoj", rekla je Benčić, dodajući da je činjenica da se o tome ne govori u medijima. "Činjenica je i da nas je zvalo stotine građana koje ova tema zanima. Postavljam izazov sada i pitam tko će pisati o ovome", kazala je Benčić.

Na to joj je odgovorio zastupnik Domovinskog pokreta Danijel Spajić, istaknuvši da potpredsjednik njegove stranke Mario Radić nije nikakav vlasnik plinskog biznisa te je zatražio da se provjeravaju udruge koje su financirale platformu Možemo, dok je Stipo Mlinarić kazao da bi se SOA trebala pozabaviti s članovima Možemo i da nije važno gdje je tko kupio stan.

I zaista, vijest o izlaganju Sandre Benčić prva je objavila državna agencija Hina. Rutinski su je prenijeli mediji koji i inače prenose Hinine informacije da bi potom netragom nestala s njihovih portala. Redom su ostajali samo linkovi na portalima 24 sata, Večernjeg lista, Nacionala…, ali bez dostupnih tekstova pa se logično postavlja pitanje je li na njih reagirao netko kome ne odgovara da se piše i govori o zakučastim nekretninskim vezama pripadnika SOA-e, poduzetnika povezanih sa šefom PPD-a i desne političke partije, na što je Benčić i upozorila.

Na zastupnicu Možemo u Saboru se nadovezala i Dalija Orešković (Centar) izrazivši, kako je rekla, "opravdanu sumnju" da visokopozicionirani djelatnici SOA-e koriste svoje javne ovlasti i funkcije "u svrhe u koje ne bi trebali". Ako imamo jednu ovako moćnu instituciju, koja djeluje netransparentno i nezakonito, imamo razlog sumnjati u "neke oblike podrivanja države", ustvrdila je Orešković, referirajući se na navodni nekretninski biznis bivšeg zamjenika šefa SOA-e Josipa Jurčevića, aktivnog djelatnika SOA-e Davora Franića te potpredsjednika Domovinskog pokreta Marija Radića.

Iako je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić naglasio kako to pitanje nije u djelokrugu rada Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, Benčić se s njim nije složila. Ona smatra da u njegov djelokrug rada ulazi i zakonitost rada SOA-e, kao i prevencija ovakvih primjera sukoba interesa.

"Radi se o biznisu s vlasnikom tvrtke od sigurnosnog interesa za SOA-u. Riječ je o tvrtki koja drži ogroman udio na tržištu energenata, a njezin je vlasnik još i vlasnik najvećeg prodajnog lanca hrane. No, oni koji su zaduženi za sigurnosne aspekte u gospodarstvu s tim istim ljudima imaju privatne biznise", ustvrdila je Benčić.

Podsjetimo, Novosti su prošli tjedan objavile opširan tekst o tome kako je spomenuti obavještajac Franić s kumom i poduzetnikom Krešićem, ujedno i Vujnovčevim poslovnim partnerom u nizu firmi, nakon Zagreba, sagradio i luksuznu nekretninu u Pločama. Pripadnik SOA-e je novac za ulaganje dobio prodajući dva stana u naselju u sastavu Ploča za 2000 eura po kvadratu, koje je dvije godine prije kupio za po 600 eura po kvadratu. Te je stanove za trostruko veću cijenu od kupovne prodao drugom kumu čija supruga predstavlja mirovinske fondove u Nadzornom odboru Luke Ploče, u većinskom vlasništvu Pavla Vujnovca, također člana NO-a iste Luke.

Osim obitelji Romea Krešića, Franićev susjed u novoizgrađenoj, luksuznijom zgradi u Pločama, treći je član NO-a Luke Ploče Ivan Ostojić, također predstavnik mirovinskih fondova koji je nedavno imenovan i članom uprave Podravke. Računi za struju u novoj zgradi i dalje navodno glase na Franića, dok Ostojić ne riješi vlasničke papire.

Novosti su, k tome, otkrile da Franićev brat, lokalni policajac, iznajmljuje poslovni prostor jednoj Vujnovčevoj firmi u Pločama, a njegova supruga radi u drugoj. Obavještajac Franić je, k tome, osnovao tvrtku na ime majke 2017. godine, koja je krenula u kupnju stare nekretnine u Zagrebu, nedaleko od Trga bana Jelačića. Firma je potom ubrzo prodana kumu Romeu Krešiću koji je tamo izgradio novu luksuznu zgradu prošle godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više