Novosti

Društvo

Гимнaзиjaлци нoвинaри

Учeници вукoвaрскe гимнaзиje у ЗВO-у прeдстaвили су нajнoвиjи брoj учeничкoг листa Зид

Large gimnazija zid

Gimnazijski Zid u ZVO-u

Vukovarski gimnazijalci koji nastavu pohađaju prema modelu A, posetili su 20. decembra Zajedničko veće opština, s namerom da predstave najnoviji, 12. broj učeničkog lista Zid, koji izlazi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. List prati aktivnosti gimnazijalaca, donosi priče sa izleta, neke od nagrađenih radova na različitim konkursima, intervjue sa bivšim gimnazijalcima, koji su danas odrasle osobe i uspešni ljudi, ali neguje i satirični deo, vezan uz opisivanje profesora.

- Ovo je već 12. godina kako izlazi Zid, prilično smo uhodani, a treću godinu list finansira Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske - rekla je glavna urednica ovog učeničkog ista, profesorka srpskog jezika i književnosti, Ljiljana Bajac Nikolić. Navela je da je akcenat stavljen na aktivnosti učenika u nastavi na srpskom jeziku, a to su, mahom, literarni konkursi i smotre, različite manifestacije, kao i aktivnosti unutar škole. U listu se mogu pročitati zanimljivosti i videti fotografije s različitih izleta te već tradicionalne, maturalne ekskurzije. Ove godine posetili su i Sajam knjiga u Beogradu, tako da je i ta tema adekvatno obrađena.

- Treba znati razdvojiti literarni sastav od novinskog članka, tako da obično učenici koji osvajaju neke nagrade na literarnim konkursima očekuju da će njihov članak biti bez greške. Međutim, to je žurnalistički stil koji treba razlikovati od književno-umetničkog - ukazala je prof. Bajac Nikolić.

- U ovom broju Zida sam pisala o Vidovdanskom konkursu. Nisam tip osobe koji je posvećen pisanju, ali kada sam se uhvatila u koštac sa ovom temom videla sam da mi ide od ruke i dosta sam brzo napisala članak – rekla je učenica drugog razreda Gimnazije Minja Zeljić, dok je njen kolega Nebojša Pavić pisao o učešću na konkursu "Petrovdan kod Srba".

Gimnazijalce su u Zajedničkom veću opština Vukovar dočekali predsednica Odbora za obrazovanje Milica Stojanović, predsednica Odbora za medije, informisanje i veru Jadranka Jaćimović i predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

- Drago mi je da ovaj časopis još uvek traje jer upravo sam ga ja pokrenula s mojim učenicima još 1997. godine. Tada je štampan na A4 formatu i bio presavijan. Tako smo izdali prva dva broja - prisetila se Stojanovićeva, izrazivši zadovoljstvo što projekat, koji prijavljuje ZVO, danas ima redovno finansiranje iz Ministarstva nauke i obrazovanja, kroz program za posebne programe nacionalnih manjina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više