Novosti

Društvo

Glavašević podržao HND oko Penave

Odluku HND-a da se povuče iz organizacije manifestacije "Grad to ste Vi", posvećene Siniši Glavaševiću, podržala je obitelj Glavašević koja upozorava da ih organizatori iz Grada Vukovara već godinama isključuju iz organizacije

Large glavasevic

Bojan Glavašević, nezavisni zastupnik (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Hrvatsko novinarsko društvo, kao jedan od utemeljitelja manifestacije "Grad to ste Vi" pokrenute 2005. godine, povukao se iz službene organizacije novinarsko-književnih susreta posvećenih legendarnom novinaru Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću. HND se ogradio od ovogodišnjeg programa o kojem, kako kažu, nisu bili konzultirani, niti obaviješteni.

Upozoravaju da su bez ikakva službenog obrazloženja njihovi predstavnici predstavnici izbačeni iz manifestacije, a ime HND-a ne spominje se među organizatorima susreta.

"U ponedjeljak je na adresu HND-a, samo sedam dana uoči Novinarsko-književnih susreta 'Grad to ste Vi', stigao protokolarni poziv, valjda reda radi, od Gradske knjižnice Vukovar u kojem je planiran i skup posvećen Siniši Glavaševiću na kojem se najednom navodi ime i logotip HND-a kao jednog od organizatora, a da u samom programu ne sudjeluju njegovi predstavnici", stoji u saopćenju.

Za svoj potez HND je dobio punu podršku obitelji Glavašević. Bojan Glavašević, nezavisni saborski zastupnik i sin Siniše Glavaševića, napisao je na Facebooku da od kada je Ivan Penava vukovarski gradonačelnik obitelj promatra kako se ta manifestacija tretira sve lošije i lošije, i kako, očito zbog toga što im nije politički oportuno, organizatori već godinama, u potpunosti izbjegavaju i isključuju obitelj čovjeka kojemu je manifestacija posvećena.

"Kao obitelj smo zahvalni na svakom obliku čuvanja uspomene na našeg Sinišu, i na sve žrtve agresije na Vukovar. Ali više od formalnosti cijenimo iskrenost u namjeri. I zato HND ima našu punu podršku", napisao je Glavašević.

Iako i prije nezadovoljan tretmanom Književno-novinarskih susreta "Grad to ste Vi", HND je sudjelovao programu godinama, prije svega poštujući lik i djelo kolege Glavaševića i svih kolegica i kolega koji su te ratne 1991. godine radili na Hrvatskom radiju Vukovar.

"Aktualna vukovarska vlast i vodstvo HRV-a godinama se ponašaju kao da bi najradije ugasili manifestaciju posvećenu Siniši Glavaševiću, a opet ne mogu to napraviti jer nije politički oportuno. No despotsko ponašanje vukovarskog gradonačelnika i njegovih suradnika nećemo prihvatiti. Čini se da je godinama ranije učio od najboljih kako u političke svrhe manipulirati žrtvom Vukovara, najvećeg simbola obrane Hrvatske", poručuju iz HND-a

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava očito se ponaša u maniri "grad to sam ja" pa sa svojim suradnicima odlučuje o tome tko je podoban, a tko ne za sudjelovanje u programu. Za HND je to neprihvatljivo, kao i tužna, besramna politička zloupotreba žrtve grada Vukovara uoči superizborne 2024. godine.

HND je najavio da će od sada samostalno održavati događaje koji će biti posvećeni životu nikad prežaljenog Glavaševića, ali i svih kolegica i kolega koji su radeći za Hrvatski radio Vukovar te ratne 1991. godine bili svjetlo i nada ne samo svim stanovnicima Vukovara, nego i cijele Hrvatske, stoji u saopćenju koje za Izvršni odbor HND-a potpisuju Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a i Dragutin Hedl, potpredsjednik HND-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više