Novosti

Politika

Glina: Sabotirali komemoraciju za žrtve ustaškog režima

Komemoraciju, koja je na mjestu jednog od najvećih zločina u Drugom svjetskom ratu na ovdašnjim prostorima održana u organizaciji SNV-a, uz prisustvo policije je ometalo desetak prosvjednika

Nekoliko policajaca je postranice i nezainteresirano promatralo grupu od desetak prosvjednika koji su se svim silama trudili, povremeno i uspijevali, da ometu komemorativni skup u Glini, na prostoru nekadašnje pravoslavne crkve, gdje je prije 76 godina pobijeno oko 1500 Srba iz Gline i okolnih mjesta.

Kao da je riječ o natjecanju u pikadu, a ne o komemoraciji na mjestu jednog od najvećih zločina u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima, prosvjednici su dovikivali i ometali govore, približivši se na samo desetak metara od skupa u organizaciji Srpskog narodnog vijeća. Do njih nisu dopirale poruke s govornice o tome kako se s pijetetom spominju i poštuju oni koji su stradali u strašnom zločinu, počinjenom između 24. srpnja i 8. kolovoza 1941. godine, ali isto tako i druge žrtve, bilo da je riječ o nevino stradalim Hrvatima, Romima, Židovima i drugima.

- Na ovom mjestu teško je govoriti, ali je još teže šutjeti - rekao je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH.

- Ovdje se dogodio jedan od najsvirepijih i najjezovitijih zločina nad Srbima u NDH, ali se isto tako ovdje prikazala i primijenila tranzicija ustaške ideologije u stvarni zločin. To nije bio rezultat imitacije nacističke prakse, već originalni diskurs ustaštva – dodao je on.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente, poručila je, ometana od grupe prosvjednika, da nije način uznemiravati duh na ovoj komemoraciji i tako osporavati potrebu za pijetetom nad ljudima koji su ubijen na tom mjestui. Na kraju, zamolila je organizatore komemoracije, da usprkos pokušajima pojedinaca da ometu skup ne posustanu.

- Prije 76 godina mnogi stanovnici Banije i Korduna povjerovali su da im mir može osigurati poziv na pokrst, pa su, s hrvatskim zastavama u ruci, pošli prema glinskoj crkvi. Nažalost, u crkvi i pred crkvom su pobijeni. Mi danas ovdje ne tražimo ništa drugo nego da se u miru sjetimo onih koji su ubijeni u crkvi Rođenja presvete Bogorodice. Unatoč zakonima, unatoč Ustavu, unatoč civilizaciji, iz godine u godinu nemamo mogućnost da se ovdje, u Glini mirno sjećamo - rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, a na glasan povik iz grupe prosvjednika ‘A gdje su naši?’ jednako glasno je odgovorio: ‘I naši i vaši su naši!’

Nakon toga je Pupovac, vidno iznerviran ometanjem, podsjetio da, ako stvari budu išle dalje ovako, težak dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom pape Franje između pravoslavnih i katolika, ne samo da će biti kompromitiran, već će biti pod velikim znakom pitanja.

Sudionici komemoracije u Glini bili su u dobroj mjeri osupnuti i zaprepašteni dovikivanjem i ometanjem skupa, a Dušan Polimac, koji svake godine dolazi iz Petrinje na glinsku komemoraciju, ne dvoji.

- Budite sigurni da ova šaka huškača koji ometaju komemoraciju ima podršku u aktualnoj vlasti. Moguće je čak da im je netko naredio i nagovorio ih da provociraju. No sve je to uzalud. Žrtve su u našim srcima i ništa ne može izbrisati sjećanje na njih, a kamoli šačica provokatora – smatra Polimac.

Kako javlja N1, policajci su po završetku skupa dvojicu najglasnijih i najupornijih prosvjednika evidentirali zbog remećenja javnog reda i mira.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više