Novosti

Društvo

Glinski grill

Bivši ravnatelj CZSS-a Glina Saša Petrić redovno je konzumirao alkohol na poslu s ljudima koji u Centru ne rade, a s njima je organizirao i roštilj. Prema radnicama se ponašao seksistički i mizogino, prijetio im, otkrivao je tajne iz predmeta korisnika usluga, a o svemu postoji inspekcijski nalaz

Large 1ravnatelj

Bivši ravnatelj Saša Petrić (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Zagrebački list 24 sata objavio je prije nekoliko tjedana priču o tome kako je bivši ravnatelj Centra za socijalnu skrb (CZSS) u Glini Saša Petrić od veljače 2022. u istom Centru obavljao poslove stručnog radnika bez zakonski obavezne dozvole Hrvatske komore socijalnih radnika. No nalazi inspekcije nadležnog Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike do kojih smo došli neslužbenim putem ukazuju na još veće razmjere skandala: i dok je bio ravnatelj Petrić je navodno obavljao i takve zadatke premda sa svoje pozicije nije bio ovlašten raditi "stručne poslove niti stručne terenske intervencije". Zna li se da pritom nije imao ni spomenutu licencu Komore, koja mu je istekla krajem 2019. godine, situacija postaje dodatno problematična.

Navedeno kršenje zakonskih osnova, koje bi u teoriji mogle imati implikacije i po pitanju predmeta u čijem je rješavanju navodno sudjelovao bez potrebnih dozvola, u kontekstu ove priče tek su jedan od mnogih problema. To je razvidno iz opsežne dokumentacije koju je Samostalni sektor za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi izradio nakon što su posjetili Centar u kolovozu i listopadu 2021. U Centar su došli po prijavi radnika koji su ravnatelja optužili da je redovno konzumirao alkohol na poslu s ljudima koji tamo ne rade, ponašao se seksistički i mizogino prema radnicama, prijetio im, otkrivao tajne iz predmeta korisnika usluga Centra… Uz sijaset teških optužbi na račun ravnatelja Petrića, u nalazima se nazire i odgovornost spomenutog Ministarstva pod ravnanjem HDZ-a u nizu aspekata ove priče, kao i lokalnih glinskih kadrova vladajuće stranke.

U prijavi je navedeno da je Petrić stručne radnice nazivao "pizduljama" i "kokoškama", da im je neprimjereno komentirao izgled i odjeću, da se širila priča o tome kako su one njegov "harem" i to kada bi na posao dovodio muškarce koji nisu zaposleni u Centru

Iako se pritužbe osoba u stalnom radnom odnosu u Centru odnose na razdoblje cijelog Petrićevog mandata, koji je voljom HDZ-ove vlade taj posao počeo obavljati 2018., njeni najgori dijelovi odnose se na 2021. godinu, kada su iz potresom pogođene zgrade stručni radnici preseljeni u kontejnere na više lokacija. Malo je reći da su njihova svjedočenja šokantna.

"Kao trenutačno primarnu naglašavamo upitnu našu sigurnost. Zaštitar Centra za socijalnu skrb Glina, koji je sve vrijeme zaposlen, najčešće nije prisutan niti na jednoj od lokacija na kojima bi trebao biti", piše u jednom dopisu iz druge polovice 2021., iz kojeg je razvidno teško zanemarivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi, prema kojem svaki centar mora imati osobu zaduženu za sigurnost radnika i tehničku zaštitu, poput alarma, kamera, zvona ili takozvano "panic tipkalo". Stručni radnici u Glini u bližoj su prošlosti na radnom mjestu imali opasne susrete s pojedinim korisnicima; zbog prijetnji smrću radnicama jednom je uvedena zabrana prilaska na 50 metara. Unatoč tome, cijelu 2021. radili su bez tih mjera zaštite. "Nemali broj puta događale su se situacije u kojima korisnici, uslijed vlastitih problema koji su višestruke i osjetljive tematike te pojačanih izvora stresa, neprimjereno reagiraju prema nama kao stručnim radnicima, čime mi svakodnevno postajemo sve zabrinutiji za svoju sigurnost", požalili su se. Prema njihovim iskazima, jedan zaštitar koji je trebao pokrivati tri ili četiri različite lokacije u Glini najčešće nije prisutan ni na jednoj. Dolazio bi na poziv, ali s obzirom na nemogućnost utjecaja i predviđanja reakcija i ponašanja korisnika, ta opcija je gotovo beskorisna.

U jeku najoštrijih mjera za suzbijanje Covida-19, CZSS Glina nije provodio nikakvu prevenciju. Stručnim radnicima dodijeljen je zadatak prikupljanja podataka od korisnika o dolascima, što je po njima bilo nemoguće. Niti je to bilo u njihovom opisu posla, niti su imali osnovne uvjete za provjeru mjera samoizolacije, temperature ili osiguranja dostupnosti dezinficijensa. Za razliku od ostatka zemlje, ne postoji evidencija korisnika koji su posjećivali Centar u Glini te su bili primani ispred kontejnera bez ikakvih zaštitnih mjera. O tome je, usput, ravnatelj upozorio Ministarstvo još u siječnju 2021. Radni prostori pritom nisu imali sanitarni čvor, pitku vodu ili stabilnu internetsku vezu prijeko potrebnu za korištenje internog nacionalnog sustava socijalne skrbi.

Smještanje više stručnih radnika u kontejner doveo je i do neminovnog kršenja osnovnih prava korisnika. Inspekcija je utvrdila da je bilo nemoguće provoditi odredbe Zakona o socijalnoj skrbi koji regulira pravo na poštivanje privatnosti. Teške traumatske priče koje uključuju i opis nasilja, građani su iznosili pred troje ili četvero djelatnika, čime je dovedena u pitanje njihova osobnost, dostojanstvo i nepovredivost osobnog i obiteljskog života. Na redovnim sastancima stručnih radnika, na kojima se raspravljalo o osjetljivim temama, pritom je redovno sjedio i zaštitar (!) "koji je upućen u sve predmete i postupke". To mu je, tvrde zaposlenici, omogućio bivši ravnatelj s kojim je javno komentirao "predmete i privatne živote stranaka".

Ponašanje bivšeg ravnatelja zauzelo je dobar dio prijave radnika i posljedične analize inspekcije Ministarstva rada. Uz navedene propuste u organizaciji, za koje mu je predbačena odgovornost zbog pozicije rukovoditelja radne organizacije, optužen je i za teško kršenje niza propisa koji se odnose na radnike i korisnike.

Uoči lokalnih izbora 2021. godine na posao je, prema prijavi, donosio listu HDZ-a te je radnike pitao hoće li je potpisati. Vadio je člansku iskaznicu HDZ-a i govorio im da ih je "HDZ zaposlio"

Iako nije bilo predviđeno da sudjeluje u predmetima, jer u članku ugovora o radu piše da "ravnatelj neće obavljati poslove stručnog rada", on je to povremeno radio. Radnici su ga optužili i da se družio s korisnicima Centra iz domene obiteljskopravne zaštite te da je neke članove obitelji korisnika usluga tako dovodio u povoljniji položaj od drugih. U prijavi protiv njega piše i da je bez realnih osnova slao ili dovodio određene stanovnike Gline da ostvare prava u instituciji kojom je rukovodio te da je otkrivao profesionalne tajne na razini lokalne zajednice i šire. Na temelju osobnih stavova, vrijednosti i dojmova, umanjivao je pritom razmjere težine životnih okolnosti socijalnih slučajeva, stoji u prijavi Ministarstvu.

U radno vrijeme je, piše dalje, redovno konzumirao alkohol, u kafićima i prostorijama Centra. Na posao je dovodio i prijatelje, "vidno alkoholizirane muškarce" s kojima je u dvorištu CZSS-a pripremao roštilj i glasno puštao glazbu (!). U prijavi je prokazan da je stručne radnice nazivao "pizduljama" i "kokoškama", da im je neprimjereno komentirao izgled i odjeću, da se širila priča o tome kako su one njegov "harem". Potonje je, stoji u jednom dokumentu, bilo naglašeno kad bi na posao dovodio muškarce koji nisu zaposleni u Centru. Uz neprimjerene komentare pokazivao im je djelatnice zbog čega su se "osjećale poniženo i posramljeno". Unosio se u lice zaposlenicama, "što može djelovati i djeluje zastrašujuće".

Uoči lokalnih izbora 2021. na posao je, prema prijavi, donosio listu HDZ-a te je radnike pitao hoće li je potpisati. Vadio je člansku iskaznicu HDZ-a i govorio im da ih je "HDZ zaposlio". Ravnatelj je, pored toga, odrađivao dežurstvo dok je bio na godišnjem odmoru. Nisu uvijek bile osigurane zamjene za potpisivanje akata Centra za vrijeme njegove odsutnosti, službene akte potpisivao je izvan službenih prostorija Centra…

Službeni automobili pritom su često bili nedostupni stručnim radnicima ili za potrebe intervencija u posebno teškim slučajevima. Vozač je nerijetko odlazio s posla službenim automobilom u drugi grad gdje je živio, i to prije završetka radnog vremena. Prijavljen je da je službeni automobil ustupao članovima obitelji i da je lažirao putne naloge. Očitujući se na navedene tvrdnje, Petrić je "u bitnome negirao" sve za što je optužen.

S obzirom na neke dijelove analizirane dokumentacije, postavlja se pitanje da li se ovakve propuste moglo izbjeći u većem dijelu. U mjestu u kojem je cijela lokalna samouprava ubrzo pronašla alternativni smještaj za održivi rad, ispostavilo se da su takvi uvjeti gotovo jedino uskraćeni instituciji kojoj je adekvatni prostor najpotrebniji. Osim na ravnatelju, tu je ponajveća odgovornost na Ministarstvu.

U siječnju 2021. godine, nedugo nakon potresa, ravnatelj je obavijestio Grad Glinu, vlasnika poslovnog prostora u kojem je Centar dotad radio, da je zgrada "oštećena i neupotrebljiva". No, gradske vlasti na taj su dopis odgovorile tek u kolovozu, sedam mjeseci poslije. Poručili su da nemaju saznanja o tome jesu li "izvršena bilo kakva ispitivanja glede oštećenja i sigurnosti zgrade te planova za sanaciju štete od potresa". Grad je evidentno mislio da je to zadaća Centra ili nadležnog resora. Jer u istom su dopisu zamolili "da se izvijesti da li je Centar ili nadležno Ministarstvo poduzimalo radnje vezano uz sanaciju štete od potresa (projekti sanacije, rekonstrukcije, troškovnici i sl.)".

Ravnatelj je odgovorio da "niti Centar niti nadležno Ministarstvo nisu pokrenuli ni poduzeli radnje vezano za sanaciju nastale štete uslijed potresa u bilo kojem smislu". Naknadna inspekcija, čiji smo dokument citirali, odgovornost za takvo ponašanje pronašla je u Centru, odnosno, ravnatelju, ali i Ministarstvu rada koje je u tom trenutku vodio Josip Aladrović. Utvrdila je da ravnatelj u zahtjevu za poslovnim prostorima Gradu Glini nije koristio požurnicu, pa i ne čudi da je grad odgovorio sedam mjeseci poslije.

Zgrada CZSS Glina koja je iseljena nakon potresa (Foto: CZSS/Glina)

Zgrada CZSS Glina koja je iseljena nakon potresa (Foto: CZSS/Glina)

"Nema vidljive upućene požurnice Gradu Glini niti vidljive aktivnosti uključivanja Ministarstva u ovom spisu, a kako bi se razmotrili modaliteti rješavanja nastale situacije", piše u inspekcijskom nalazu. Iz istoga je dokumenta razvidno da je Ministarstvo bilo svjesno u kakve uvjete su preseljeni stručni radnici; još u siječnju 2021. obišli su nove lokacije u Glini. Sam ministar Aladrović tada se založio za izgradnju nove zgrade. Iz prepiske koja je sažeta u ovom dokumentu nameće se zaključak da je ravnatelj, uz znanje vladinog resora s kojim je redovno komunicirao, najviše energije posvetio pronalasku zemljišta za izgradnju nove zgrade.

Inspekcija ga je podučila da je potrebno raditi na pronalasku privremenih poslovnih prostora i dugoročnog planiranja izgradnje novog Centra. Uz poražavajući zaključak: "Niti u odnosu na jedan segment rješavanja pitanja poslovnog prostora nisu vidljiva postupanja u ovom spisu", ustvrdili su u procjeni.

Na kraju dokumenta inspekcija je Centru naložila hitno provođenje 51 mjere s ciljem da se zaustavi zatečena praksa koju smo opisali. Premda su naložili zabranu korištenja alkohola na poslu, neprimjerenu komunikacije između radnika, zaštitu tajnosti postupaka, izuzimanje ostalog osoblja sa sastanaka stručnih radnika i druge mjere, nigdje u njima ne stoji ime ili funkcija ravnatelja koji je jedini optužen za takvo ponašanje. I po osobnoj i po zapovjednoj odgovornosti. Svaki od navedenih dijelova, poput optužbi za spolno uznemiravanje na poslu ili zlouporabe položaja i ovlasti, trebao je biti procesuiran po hitnom postupku.

Umjesto toga, od kolovoza i prvog inspekcijskog nadzora trebalo je proći više od četiri mjeseca da ravnatelj napusti svoju poziciju. Dokumenti Ministarstva pokazuju da za tromost u promjeni rukovodeće osobe odgovornost snosi Upravno vijeće CZSS-a Glina, čije članove imenuje nadležno ministarstvo. Oni su, između ostalog, zaduženi za imenovanje i razrješenje ravnatelja. Inspekcija im je naložila da hitno utvrde odgovornost ravnatelja Petrića.

U trenutku dostave mjera koje se trebaju provesti, u listopadu 2021., na čelu Upravnog vijeća bio je Marin Kaurić, lokalni član HDZ-a. U istom dopisu stoji da inspekcija raspolaže informacijom kako je on podnio zahtjev za razrješenjem. Njegova zamjenica bila je ravnateljica glinske srednje škole Marija Margušić – Novosel, dok je Grad Glinu predstavljao Željko Šešerin, donedavni upravitelj glinske kaznionice i predsjednik gradskog vijeća iz redova HDZ-a do sredine 2021. Tjedan dana poslije inspekcijskog nadzora, 26. listopada 2021., inspekcija je zatražila od predsjednika Upravnog vijeća da se u roku od 30 dana očituje o sadržaju citiranog izvještaja. Nakon isteka roka vijeću su poslali novi dopis, iz kojeg je razvidno da to tijelo dotad ništa nije poduzelo. Pod egidom "žurno" inspekcija je ponovno naložila "preispitivanje odgovornosti ravnatelja Centra". I obavijestila da se s mjerama trebaju upoznati svi stručni radnici, jer ih ravnatelj nije brifirao o tome, iako mu je to bilo naloženo.

Ravnatelj Petrić, također član HDZ-a, na koncu nije smijenjen na zahtjev Upravnog vijeća, nego na vlastitu inicijativu. Navodno su razlozi nepovezani s nalazima inspekcije. Upravno vijeće s novim kadrovima koje je postavilo ministarstvo, nije ulazilo u nevjerojatne optužbe o povredama službene dužnosti koje je, valja ponoviti, Petrić mahom negirao 2021. u očitovanju inspekciji. Osim gubitka pozicije i razrješenja 13. siječnja ove godine na vlastiti zahtjev, prošao je zapravo neokrznut. S obzirom na sve navedeno, ovakav rasplet situacije u najmanju je ruku sablažnjiv. U veljači je nova ravnateljica Mirjana Ceković s njim sklopila novi ugovor o radu na neodređeno na poziciji stručnog radnika, zato što je imao pravo na to. No nedavno se ispostavilo da je zadnjih osam mjeseci radio bez nužne licence. Iz Komore su izrazili mišljenje da je "svjesno obavljao djelatnost socijalnog rada protivno Zakonu o djelatnosti socijalnog rada". Inspekcija je zbog toga u Glinu otišla i treći put. Rezultati njihovih izvida još se čekaju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više