Novosti

Kratko & jasno

Štefica Karačić: Nedostatak smještaja

Činjenica da je dijete s teškoćama u razvoju tek na intervenciju ministarstva istog dana privremeno zbrinuto potvrđuje da sustav nema dovoljno mjesta za smještaj korisnika u ustanovama i udomiteljskim obiteljima, kaže predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika

Large intrigator  mini

(foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Kako komentirate slučaj šestogodišnje autistične djevojčice koju su institucije odbile smjestiti i koja je smještena tek nakon apela psihologinje?

Činjenica da je dijete s teškoćama u razvoju tek na intervenciju nadležnog ministarstva istog dana privremeno zbrinuto u ustanovi koja pruža uslugu tjednog smještaja potvrđuje da sustav nema dovoljno mjesta za smještaj korisnika u ustanovama i udomiteljskim obiteljima. U protivnom, dijete bi odmah dobilo mjesto u adekvatnoj udomiteljskoj obitelji ili domu, umjesto da se uvodi posebno dežurstvo za brigu o jedinom djetetu koje u tom domu boravi tijekom vikenda.

Trideset i šest odbijenih zahtjeva za smještaj ove djevojčice, koji je nekoliko dana ranije bio pokrenut u redovnom postupku, ukazuje na alarmantno stanje u području zaštite djece u djelatnosti socijalne skrbi. Ovaj slučaj, nažalost, nije izoliran. Mjesta za smještaj nema dovoljno pa se stručnjaci u praksi vrlo često iscrpljuju kako bi djeci osigurali pravovremenu i adekvatnu zaštitu. Iste probleme imaju i u slučaju smještaja drugih korisnika (odrasle osobe s invaliditetom, starije i nemoćne osobe, žrtve nasilja, osobito žene s maloljetnom djecom, beskućnici).

Dakle, zbog čekanja na smještaj velik broj djece nema adekvatnu skrb?

Hrvatska udruga socijalnih radnika i Komora socijalnih radnika posljednjih mjeseci učestalo primaju podneske stručnjaka iz prakse o poteškoćama u svakodnevnom radu, s naglaskom na problem otežanog smještaja korisnika, osobito u slučaju žurnog izdvajanja male djece zbog sigurnosti ugrožene u vlastitoj obitelji. Problemi su posebno izraženi na području nekoliko županija gdje su veće potrebe za smještajem djece.

Stručnjaci su zabrinuti i nezadovoljni navedenom situacijom. Ističu da ih stalna potraga za mjestima u domu ili udomiteljskim obiteljima iscrpljuje i demotivira. Traže uključivanje strukovnih organizacija i zagovaranje pred resornim ministarstvom kako bi im se osigurali uvjeti za kvalitetan i učinkovit stručni rad. Na sastanku predstavnika HUSR-a i HKSR-a s ministrom Marinom Piletićem početkom ove godine razmotrena je aktualna situacija i dogovoreno poduzimanje žurnih mjera, odnosno osiguranje dodatnih mjesta za smještaj djece. Male promjene koje su nakon toga učinjene za sada nisu postigle značajniji učinak.

Kakvo je stanje u sustavu socijalne skrbi u kontekstu institucionalnog smještaja za djecu?

Procesom deinstitucionalizacije sustava socijalne skrbi, koji je kao reformska mjera započeo 2012. godine, značajno je smanjen broj mjesta za smještaj korisnika. Transformacijom domova kapaciteti su prenamijenjeni za pružanje novih socijalnih usluga – stambene zajednice, samostalno stanovanje i sl. Ove promjene nisu bile dobro pripremljene ni vođene jer im nije prethodila objektivna analiza stanja i potreba korisnika/sustava.

Pokazalo se da potrebe za smještajem nisu smanjene, a planovi resornog ministarstva o širenju udomiteljstva kao izvaninstitucijskog oblika skrbi, kojim bi bio kompenziran manji broj mjesta u domovima, bili su nerealni. Posljedično, sustav je duže vrijeme deficitaran. Ova situacija zahtijeva brzu promjenu kojom će se u transformiranim domovima (centri za pružanje usluga u zajednici) povećati smještajni kapaciteti, ali i opseg usluge (npr. smještaj djece od 0 do 7 godina).

Kako riješiti probleme s obzirom na udomiteljstva?

Zakonom o socijalnoj skrbi propisana je obaveza smještaja djece, a osobito djece u dobi od 0 do 3 godine u udomiteljsku obitelj. Samo iznimno, s ograničenim trajanjem, djeca mogu biti smještena u dom socijalne skrbi. Broj djece smještene u udomiteljske obitelji sada je značajno veći od broja djece na smještaju u domu.

S obzirom da su kapaciteti u udomiteljskim obiteljima također popunjeni, resorno ministarstvo različitim kampanjama, promjenama zakonskih propisa i drugim oblicima djelovanja potiče građane da se odluče za obavljanje udomiteljstva. Nažalost, željeni učinci izostaju. Umjesto povećanja, smanjuje se broj udomiteljskih obitelji u našem društvu, a time i mogućnost rješavanja nastale situacije u području zaštite prava i dobrobiti djece bez adekvatne roditeljske skrbi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više