Novosti

Kratko & jasno

Štefica Karačić: Isključeni smo iz reforme

Očekivali smo da će sustav krenuti u smjeru decentralizacije, približiti se korisnicima i da će novim zakonom doći do rasterećenja centara za socijalnu skrb od poslova koje mogu obavljati drugi javni sektori. Nažalost, događa se upravo suprotno, kaže predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika

Large intrigator  mini

(foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Zašto su socijalni radnici uputili otvoreno pismo premijeru Plenkoviću?

Hrvatska komora socijalnih radnika i Hrvatska udruga socijalnih radnika su proteklih mjeseci u više navrata tražile sastanak s premijerom Plenkovićem kako bismo iz perspektive struke ukazali na probleme u sustavu i zabrinutost zbog isključivanja stručnjaka i korisnika iz procesa pripreme reforme koja je zaista potrebna. To nam nije uspjelo pa smo odlučili otvorenim pismom pozvati premijera da svojim autoritetom prevenira posljedice koje bi reforma ministra Josipa Aladrovića nanijela djelatnosti socijalne skrbi.

Konačni prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi i šest prijedloga izmjena i dopuna drugih zakona važnih za ovaj sustav Vlada je uputila Saboru RH na drugo čitanje iako je u javnom savjetovanju na njih pristiglo više od 2400 primjedbi i komentara koje resorno ministarstvo nije prihvatilo. Smatramo da još uvijek ima mogućnosti da se intervencijom premijera i predsjednika većinske stranke u Saboru smjer reforme sustava socijalne skrbi promijeni kako bi se ova djelatnost zaista unaprijedila na korist najranjivijih građana, ali i cijelog našeg društva. Vjerujemo da je to i u interesu i ove Vlade. Očekujemo da će premijer Plenković ipak naći načina da se izbjegne šteta koju će donijeti reforma.

Zašto socijalni radnici nisu bili uključeni u izradu reforme?

U dugom procesu pripreme zakona bili smo članovi radnih skupina sve do dolaska ministra Aladrovića na čelo resora socijalne skrbi. Davali smo prijedloge utemeljene na analizi stanja u sustavu, potrebama korisnika, mišljenjima stručnjaka i relevantnim istraživanjima. Očekivali smo da će sustav krenuti u smjeru decentralizacije, približiti se korisnicima i da će novim zakonom doći do nužnog rasterećenja centara za socijalnu skrb od poslova koje mogu obavljati drugi javni sektori. Nažalost, događa se upravo suprotno.

Zbog čega smatrate da je reforma promašena?

Reforma se nameće odozgo s uvjerenjem da će "čvrstom rukom" ministarstva, apsolutnim upravljanjem iz jedne točke, nekim čudom ova oslabljena, "javno ocrnjena", a time i destabilizirana djelatnost sada postati dovoljno kvalitetna, pravedna i dostupna svakom građaninu u potrebi i da će na taj način biti vraćeno njihovo povjerenje u institucije. Nadalje, izmjenom strukovnih zakona kojima se predlaže potpuna kontrola nad radom komora idemo u smjeru njihovog gašenja, što će značajno utjecati na status stručnjaka u ovom javnom sektoru. U nedostatku pravih argumenata za najavljene strukturne promjene, resorni ministar kao veliku dobit ovog zakona ističe povećanje osnovice za izračun prava na naknadu do zaposlenja, na što struka godinama ukazuje i što se moglo riješiti puno ranije temeljem odluke Vlade (čl. 27 Zakona o socijalnoj skrbi).

Hoće li novom reformom biti narušena i prava korisnika?

Reforma će prisiliti sustav da se duže vrijeme bavi sam sobom, počev od kadroviranja do ulaganja značajnih novčanih sredstava iz državnog proračuna na osnivanje novih i transformaciju postojećih ustanova, za preustroj, sudske registracije, pripremu novih akata, pravilnika, itd., umjesto na prioritete koje je potrebno žurno rješavati. Ove i druge okolnosti će značajno opteretiti zaposlenike i zasigurno narušiti prava naših korisnika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više