Novosti

Kronika

Гљивa кao пoслиje кишe

Сeзoнa бeрбe гљивa вишe je нeгo успjeшнa у Пригoрjу: Вeћинa бeрaчa успjeлa je прoнaћи вeликe кoличинe вргaњa кojих je у oвo дoбa гoдинe jaкo мнoгo

A9t2xjircv5khilubvv47tt5z3q

Bogata berba u Velikom Pogancu

Nakon kraćeg kišnog razdoblja početkom mjeseca rujna, u širem području Prigorja, počela je nova sezona gljivarenja. Gljivari iz Križevca i drugih gradova pohrlili su tako u šume podno Kalnika. Najviše ih je bilo prošlog vikenda, kada su zbog lijepog vremena i neradnog dana, mnogi svoju gljivarsku strast prakticirali u šumama u okolici Vojakovačkog Osijeka, Velikog Poganca, Duge Rijeke te Botinovca.

U gljivarenju u ovo kasno ljetno doba, okušali su se i mnogi mještani spomenutih krajiških mjesta. Većina njih uspjela je pronaći velike količine vrganja kojih je u ovo doba godine jako mnogo.

- Iznenađen sam koliko je ove godine, pred sam početak jeseni, ovoliko mnogo vrganja u kalničkim šumama. Za samo par minuta pronašao nekoliko kilograma. Interesantno je to što ih se može pronaći na mjestima na kojima ih nije bilo početkom ljeti. Ja sam ih tako pronašao na svom zemljištu kod jednog starog hrasta. Na tom mjestu, nećete vjerovati, naišao sam na 46 vrganja. Svi jedan do drugoga - rekao je Dušan Dulikravić, mještanin Velikog Poganca te strastveni i dugogodišnji gljivar.

Slična gljivarska iskustva imaju mnogi drugi u potkalničkim selima. U Vojakovačkom Osijeku, pronalaskom velike količine vrganja, mogao se pohvaliti i Ljubomir Vitanović. I on ih je pronašao nekoliko kilograma u kratkom vremenu te je za njih našao i kupca.

- Mogu reći da sam zadovoljan, jer nisam se ovome nadao. U vrganje sam krenuo rano ujutro, kako se obično ide. Čim sam ušao u šumu, nije dugo prošlo dok ih nisam ugledao. Tražio sam ih do podneva i na kraju ih uspio čak prodati - s veseljem je priznao Vitanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više