>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet
Piše I.T.

Građani Mađarske ponovno na ulicama

Više desetaka tisuća građana Budimpešte jučer je ponovno izašlo na ulice toga grada zbog prijedloga koji podrazumijeva uvođenje poreza na internet. Podsjetimo, vlada Viktora Orbana želi uvesti porez na preuzimanje podataka s interneta u visini od 150 forinta (0,50 eura) za gigabajt. Građani ovaj prijedlog zakona ne shvaćaju samo kao novi namet i udar na kućni budžet, nego i kao napad na slobodu informiranja od strane vlasti koju smatraju autoritativnom.

Vladajuća stranka Fidesz nedavno je odaslala priopćenje u kojem stoji da porez neće plaćati građani, nego operateri, no potonji su se već oglasili i pojasnili kako će eventualan porez uzrokovati i povećanje cijena za krajnje korisnike. Iz najvećeg nacionalnog telekomunikacijskog operatera Magyara telekoma već je ranije najavljeno kako će 1700 ljudi do kraja ove godine ostati bez posla, a sada poručuju kako bi uvođenje nameta na internet potpuno paraliziralo sektor.

Europska komisija je oštro kritizirala taj prijedlog kojim se, po mišljenju njegovih protivnika, želi ograničiti temeljne slobode, javlja 'Index.hr'. Slični prosvjedi su u utorak održani u još osam madžarskih gradova, a organizatori su novo okupljanje zakazali za 17. studenog.

1/1